• Informacje na temat:

    bieda placki

Przepisy na temat: bieda placki
  • Pączki z ziemniaków

    Są potrawy w polskiej kuchni, o których nawet filozofom się nie śniło. Jednym z takich dań są pączki ziemniaczane. Poleca je Monika Zamachowska.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im(...) trochę przez tubylców - zabytki i wykopaliska. Bieda wpływała na sposób odżywiania się. Mięso na stołach pojawiało się rzadko. I prawie zawsze w towarzystwie ogromnej ilości warzyw. Jedynie na...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    .... Kolejnym kamieniem milowym w kuchni greckiej jest pita czyli okrągłe placki, formowane ręcznie, pieczone z mieszanki mąki pszennej i razowej, drożdży, soli i wody (w odróżnieniu od arabskiej, grecka pita(...) tzatzikami, cebulą, kawałkami pomidora i pieczonego mięsa i... szybko zjada idąc np. ulicą. Pitą nazywa się również wszelkiego rodzaju placki - między dwie warstwy ciasta wkłada się nadzienie - z mięsa...

Artykuły na temat: bieda placki
  • Lot po marzenia

    ...pasję patrzył jak na dziwactwo, które szybko porzucę, by siedzieć w domu, bawić dzieci i piec mu chaczapuri (tradycyjne gruzińskie placki z serem - przyp. red.). Rozstaliśmy się. Zrozumiałam, że takie...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Bogusław Linda: Kochliwy ale niewierny

    Bałamucił dziewczyny, popalał papierosy w stodole i pił wódkę w toalecie u dziadka. Bił się też łańcuchami z chłopakami z innych dzielnic i... pisał wiersze.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Kochliwy, ale niewierny

    Bałamucił dziewczyny, popalał papierosy w stodole i pił wódkę w toalecie u dziadka. Bił się też łańcuchami z chłopakami z innych dzielnic i... pisał wiersze.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Cesarzowa, która zmieniła Chiny

    ...władzy nie zmienił się. Urzędnicy rozmawiali z cesarzową, leżąc przed nią plackiem. - Myślę, że tego rodzaju etykieta dworska była jej potrzebna, bo jej tron, był tronem mniejszości. Była Mandżurką...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Boskie piekło

    Święci czynią tu cuda w cieniu prania wywieszanego między oknami kamienic. A przedmieść strzegą zionące siarką wrota piekieł – Wezuwiusz i Solfatara.

  • Najlepsze przepisy z kuchni Misia i Tygryska ? najpopularniejszych postaci z historyjek Janoscha. Zawsze wiedzieliśmy, że gotują pyszne rzeczy, teraz możemy skorzystać z bardzo prostych receptur i wskazówek. Zupy, desery i sałatki ? wspólna zabawa dzieci i rodziców w towarzystwie Misia, Tygryska, Mai Papai i Świnki. Janosch to artystyczny fenomen, najpopularniejszy ilustrator i autor książek dla dzieci w Europie, grafik, malarz i pisarz. Urodził się w 1931 roku na Górnym Śląsku w robotniczym...