• Informacje na temat:

    biały sos balsamico

Przepisy na temat: biały sos balsamico
  • Czosnkowe jin - jang

    Biały jest ostry i ma intensywny zapach, w czarnym pojawiają się aromaty suszonych śliwek, grzybów, wanilii i suszonych moreli. Pierwszy znany od lat, drugi - podbił kraje Wschodu i USA, a teraz zawitał do Europy. Oto czosnek czarny.

Artykuły na temat: biały sos balsamico
  • Cykoria przedwiośnia się nie boi

    ...rozmaryn, biały pieprz i łyżka słodkiego balsamico. Miksujemy wszystko na gładki sos. Cykorię kroimy wzdłuż na cztery części, obsypujemy solą i cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po piętnastu minutach podpieczoną cykorię oblewamy obficie naszym kozim sosem i pieczemy przez kolejne dziesięć minut aż wszystko pięknie się wyzłoci. Podajemy na grzankach lub zjadamy bez dodatków.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Co należy jeść, żeby poprawić metabolizm

    Makaron razowy z pesto, woda z cytryną albo indyk pieczony ze śliwkami i czosnkiem, buraczki z sosem balsamico, herbata.(...)Należy spożywać pełnowartościowe białko - by je strawić, organizm zużywa dużo energii, a więc spala więcej tłuszczu. Jego źródłem są białe, chude mięso (indyk, kurczak, królik), ryby, biały ser...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • A na talerzu maj

    ...6 osób Czas przygotowania: 40 minut + 8 godzin oczekiwania Poziom trudności: 2 Składniki: 9 szparagów zielonych, 9 szparagów białych, 2 łyżki masła klarowanego, 18 rzodkiewek, 12 małych młodych ziemniaków, opakowanie roszponki, 1 duża czerwona cebula, 12 pomidorków koktajlowych, 6 kotletów z karkówki po 180-200 g, gęsty sos balsamico, 250 g twardego sera feta Marynata: pół szklanki oleju...

  • Z pewnością zdarzyło wam się kupić czekoladę, która była pokryta delikatnym, białym nalotem. Co to oznacza? Czy jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia i czy taką czekoladę możemy zjeść? Fot. 123RF/Picsel Czasami bywa tak, że zakupiona przez nas czekolada po otwarciu wcale nie wygląda tak apetycznie, jak sugerowałby to obrazek na opakowaniu. I nie mamy tutaj na myśli roztopionych lub zgniecionych kostek ulubionego smakołyku. Z pewnością chociaż raz nabyliście wyrób z czekolady, który był...

  • Coś na drogę

    ...nerkowca lub pistacje. Pokrój w kostkę ogórek i jabłko. Wymieszaj wszystkie składniki z soczewicą. Zalej winegretem (6 łyżek oleju rzepakowego, 3 łyżki octu jabłkowego, balsamico lub soku z cytryny(...). Włóż do chleba, przykryj "wieczkiem", owiń ściereczką i folią spożywczą. Zabierz sos winegret, polej nim sałatkę przed zjedzeniem. Tarta serowa Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, 250

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...