• Informacje na temat:

    biały lukier na babkę

Przepisy na temat: biały lukier na babkę
  • Ciasto dyniowe do kawy

    ..., 150 g cukru, 50 g posiekanych orzechów włoskich, Na syrop: 100 ml syropu klonowego, 50 g masła, pół łyżeczki imbiru; na lukier: 300 g cukru pudru, 50 ml mleka. Nagrzewamy piekarnik do 180 st(...) wyjmujemy z formy. Polewamy bezpośrednio gorącym syropem. Babka dobrze go wchłonie i ciasto będzie bardziej wilgotne. Aby sporządzić lukier, mieszamy cukier puder z mlekiem. Polewamy lukrem schłodzone...

  • najlepszy z najlepszych, przepis z programu "Między kuchnią a Salonem", do ciast, ciasteczek, babek, keksów itp.

  • Wielkanocny przepis z herbatą w tle

    ...lukier: pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka wody sok z połowy cytryny Przygotowanie: 1. Zaparzyć napar z czarnej herbaty np. Earl Grey Ahmad Tea London. Następnie namoczyć w nim rodzynki(...) przelać do foremki, która wcześniej została delikatnie natłuszczona i posypana bułką tartą. Babkę należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić ją do ostygnięcia i przejść...

  • Żeby zrobić dobry lukier trzeba dobrze ubić białka.. - Ot cały sekret lukru. Dzisiaj rano znalazłam dosyć ciekawy filmik o tym Jak zrobić lukier królewski ? Po obejrzeniu rzeczywiście okazało się to banalnie proste, więc...

  • Ciasta bez mąki

    ...i kakao. Całość zmiksuj. Wymieszaj z czekoladą oraz 2/3 malin.  2. Foremkę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Nałóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 st.  3. Śmietanę ubij(...) jajka. Dosyp kurkumę, biały cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj. Masę odstaw na 2 godz.  2. W tym czasie morele umyj, przekrój, wyjmij pestki. Okrągłą formę (śr. 24-26 cm) wyłóż papierem do pieczenia...

  • Jest to lukier, który najlepiej nadaje się do dekoracji pierniczków. Polecam go wszystkim, którzy poza walorami smakowymi, zwracają również uwagę na wygląd smakołyków.

  • Wielkanocne słodkości

    Świąteczne babki drożdżowe 1. Drożdże rozgnieć i zalej mlekiem. Odstaw, aby wyrosły (10 minut).  2. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały krem. Wbij jajko i zmiksuj(...) lekko ostygną, wyłóż je do góry dnem. 4 Przygotuj lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polej nim babki.  Tort kokosowy Sposób przygotowania 1. Wyjmij wcześniej wszystkie składniki...

  • Szybki i prosty sposób na kolorowy lukier, który zawsze wychodzi.

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...●szczypta soli ●tłuszcz i bułka tarta do formy; nadzienie: ●po 15 dag rodzynek, susz. śliwek, fig, orzechów ●10 dag susz. moreli ●gotowy lukier i posypka (2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców(...) tarta do formy; nadzienie: ●20 dag rodzynek ●garść susz. moreli ●na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru, cytryna; posypka (posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa) Sposób przygotowania: Drożdże...

  • prosty lukier do dekoracji ciastek czy pierników

Artykuły na temat: biały lukier na babkę
  • Wielkanocne delicje

    ...cukru, 10 dag masła, 5 dag mielonych migdałów, cukier wanilinowy, skórka otarta z jednej cytryny, 3 łyżki cukru pudru, biały i różowy lukier i płatki migdałowe do dekoracji Ponadto: 3 niewielkie foremki(...). 4. Gazę zmocz zimną wodą, wyciśnij, wyłóż nią formę na babkę, a następnie wypełnij masą twarogową, mocno dociśnij i obciąż. Wstaw na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. 5. Ostrożnie zdejmij formę...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Wielkanoc na Kujawach

    ...). Jako dodatek do niej podaj np. tarty chrzan. Wywaru z szynki nie wylewaj, możesz na nim przyrządzić jakąś zupę, np. żurek, biały lub czerwony barszcz. Kujawiok - baba drożdżowa Składniki: 2 szkl(...) i zostaw do wyrośnięcia na 30 min. Natłuszczoną formę napełnij do połowy ciastem i ponownie zostaw do wyrośnięcia. Piecz w temp. 170°C przez 40-50 minut. Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z łyżką...

  • Z pewnością zdarzyło wam się kupić czekoladę, która była pokryta delikatnym, białym nalotem. Co to oznacza? Czy jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia i czy taką czekoladę możemy zjeść? Fot. 123RF/Picsel Czasami bywa tak, że zakupiona przez nas czekolada po otwarciu wcale nie wygląda tak apetycznie, jak sugerowałby to obrazek na opakowaniu. I nie mamy tutaj na myśli roztopionych lub zgniecionych kostek ulubionego smakołyku. Z pewnością chociaż raz nabyliście wyrób z czekolady, który był...

  • Święto smaku

    ...z kwiatów czarnego bzu, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, sól, biały pieprz, 6-10 miseczek lub niewielkich foremek do babeczek, olej do wysmarowania foremek, folia spożywcza Do...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Malinowe pyszności

    .... 4 łyżki powstałego lukru odłóż, resztę wymieszaj z sokiem malinowym. Wystudzoną babkę polej białym lukrem, a kiedy ten zastygnie, polej także różowym. Możesz kroić, gdy lukier zupełnie zastygnie(...). 4. Dużą tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przełóż do niej całą masę, na wierzchu ułóż pozostałe morele. Babkę piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C. Po tym czasie wysuń ciasto...

  • Czy taka forma wuzetki będzie hitem? Niewątpliwie Julia wpadła na fantastyczny pomysł, ale czy deser sprosta wymaganiom jurorów? Składniki 115 g mąki pszennej 25 g kakao6 jaj150 g drobnego cukru 40 g masła500 g świeżych malin 350 g cukru żelującego700 ml śmietanki 30%4 tabliczki mlecznej czekolady2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki białej czekolady 2 paczki białej masy cukrowej lub lukru plastycznego 500 g serka mascarpone 100 g cukru pudru Sposób przygotowania Przesiać mąkę i kakao....

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...