• Informacje na temat:

    bialy barszcz na bialej kielbasie

Przepisy na temat: bialy barszcz na bialej kielbasie
  • Biały barszcz na boczku

    Tradycyjna zupa wielkanocna, bez której nie ma świąt. Dodatek boczku sprawi, że będzie wyjątkowo aromatyczna i smaczna.

  • Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.

  • Barszcz biały

    Składniki: Zakwas: szklanka mąki razowej 1 l wody 2 liście laurowe pieprz 2 ząbki czosnku Barszcz: 500 ml zakwasu 4 białe surowe kiełbasy 150 ml śmietany 4 jajka włoszczyzna ziele angielskie liść laurowy majeranek 3 suszone grzyby 1 łyżka oleju natka chrzan sól pieprz Przygotowanie: 1. W słoiku połącz składniki na zakwas, zalej ciepłą...

  • Barszcz biały to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko od święta :-)

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • pyszny barszczyk w sam raz na Świeta:)))

  • Biały barszcz bacy

    Uwielbiają go i dzieci i dorośli. Wypróbuj nasz przepis na biały barszcz bacy.

  • Przyszedł czas na brata żuru. Oczywiście odpowiednio kwaśny a do tego jajo bądź kiełbasa biała. I do pełni szczęścia świeżo pieczony chleb.

  • Pulpety z białej kiełbasy w sosie śmietanowym

    Jedne z najpopularniejszych zup, będące stałą pozycją w wielkanocnym menu, są żurek lub barszcz biały. Choć istnieją regiony Polski, w których podaje się go z twarogiem, najczęściej serwowany jest z jajem na twardo i białą kiełbasą. Ta ostatnia  obowiązkowo wpisuje się w paletę smaków, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy. Białą kiełbasę można wykorzystać również jako...

  • danie blyskawica

Artykuły na temat: bialy barszcz na bialej kielbasie
  • Barszcz biały z kiełbasą i jajkami

    ...barszcz. Dopraw chrzanem. Włóż białą kiełbasę do barszczu i gotuj 10 minut. Wyjmij i pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż na złoto pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Przełóż do garnka. Ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek i przekrój na pół. Do gorącego barszczu przełóż jajka i kiełbasę, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj zupę gorącą z kawałkiem świeżego...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Potrawy wielkanocne w Polsce – tradycyjnie czy z twistem? W czasie świąt na wielkanocnych stołach zazwyczaj odnajdujemy smaki znane nam już z dzieciństwa, skrzętnie przekazywane z pokolenia na pokolenie przez babcie oraz mamy. Barszcz biały, dania z gęsi i kaczki, domowe mazurki oraz jajka przyrządzone na tysiąc sposobów – to bez wątpienia wizytówka Wielkanocy! Mimo wszystko coraz częściej...

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...