• Informacje na temat:

    białka z płatkami

Przepisy na temat: białka z płatkami
  • Szwedzki torcik śmietankowy

    Posypmy wierzch tortu zmielonymi migdałami albo płatkami z migdałów.

  • Własnej roboty najlepszy.

  • Czekoladowy placek z gruszkami

    ...5 minut. Wyjmij i odłóż do wystudzenia. 2. Gorzką czekoladę połam na kawałeczki, stop w gorącej kąpieli wodnej. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody i solą(...)). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 30 minut.3. Białą czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszaj z migdałami oraz płatkami kukurydzianymi. Od razu rozłóż na gotowym...

  • Często na różnych forach internetowych spotykałam się z problemem mokrego ciasta w szarlotkach. Podczas pieczenia woda z jabłek przedostaje się do ciasta, a gotowy wypiek nie jest kruchy, a wręcz często powstaje zakalec. Niektórzy stosują gotowe musy jabłkowe lub zagęszczają starte jabłka np. mączką ziemniaczaną. Sposobów radzenia sobie z tym problemem jest wiele :) Moim ulubionym patentem na kruche ciasto w szarlotce jest oddzielenie go od jabłek warstwą z płatków cynamonowych. Komponują się...

  • Orkisz - zboże na radość serca

    ...igrzysk. Ponieważ jednak dawał mniejszy plon, a ziarno zawierało mniej białka i składników odżywczych, niż inne odmiany pszenicy, główne zainteresowanie i w związku z tym badania naukowców zostały(...), a producenci żywności i kosmetyków wykorzystują jego właściwości. Orkisz zawiera w swoim składzie średnio 56 proc. skrobi, 11,6 proc. białka, 2,7 proc. tłuszczu i 2 proc. składników mineralnych, 100 g ziarna...

  • Przepis przygotowany przez Spółdzielnię Margines. Moja wersja jest nieco zdrowsza. Zamiast trufle obtaczać w wiórkach kokosowych użyłam bardzo zdrowych PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH NIEAKTYWNYCH. Płatki drożdżowe są m.in. źródłem białka i witamin z grupy B. Zwiększają odporność organizmu, mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, obniżają poziom cholesterolu. Gorąco polecam są wspaniałe.

  • Chlebek kukurydziano-ryżowy

    Duża wartość dietetyczna mąki kukurydzianej jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia. Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas.

  • proste i pyszne ciasto

  • Zboże na śniadanie

    Dyniowy omlet z płatkami Sposób przygotowania 1. Oddzielamy żółtka od białek. 2. Żółtka ucieramy na gładką i puszystą masę wraz z cynamonem i puree z dyni. 3. Białka ubijamy na sztywno(...) i płatkami. Baby dutch z miodoółkami Sposób przygotowania 1. Patelnię, w której można piec (np. żeliwną), wkładamy do piekarnika i nagrzewamy  do 200 stopni. 2. Składniki na masę dokładnie mieszamy...

  • Zjedz zdrowe śniadanie.

Artykuły na temat: białka z płatkami
  • Pudding z kaszy manny z płatkami migdałów

    ...i łączymy z przestudzoną kaszą manną. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i partiami dodajemy do kaszy manny, delikatnie mieszamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy kaszę manną, wyrównujemy, a na wierzch wykładamy wiśnie, które lekko wciskamy do masy. Całość posypujemy płatkami migdałów i posypujemy pozostałym brązowym cukrem. Zapiekamy około 20

  • Płatki na śniadanie i nie tylko

    ...dłużej, wspomaga przemianę materii, utrudnia przyswajanie tłuszczów i wspomaga odchudzanie. Gryczane Dadzą nam sporo białka. By je strawić i przyswoić, organizm czerpie energię m.in. z tkanki...

  • Płatki owsiane nie tylko na śniadanie

    Dawniej traktowane jako zło konieczne, dziś przeżywają swój renesans i wkraczają na kulinarne salony! Dlaczego warto je pokochać?

  • Trzy powody, by jeść płatki zbożowe

    ...też witaminy: B, E, PP, A. Płatki kukurydziane corn flakes, to źródło fosforu, manganu i magnezu. Płatki zbożowe to również źródło białka roślinnego, którego zawartość w zależy od zboża z którego są...

  • Płatki owsiane

    Płatki owsiane wytwarza się z ziaren owsa, zboża, które posiada mnóstwo wartości potrzebnych w codziennej diecie. Niestety został on wyparty na rzecz pszenicy czy żyta, choć spożywanie go przyczynia się do usprawnienia codziennego funkcjonowania naszego organizmu. Owies jest źródłem białka, aminokwasów, błonnika, witamin, magnezu, żelaza, wapnia,  nienasyconych kwasów tłuszczowych czy...

  • Tort z truskawkami

    Sposób przygotowania: 1. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i 2 łyżkami zimnej wody. Ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier i cukier wanilinowy....

  • Koniczyna biała: Cenna roślina miododajna

    Pospolity chwast, który z uwagi na wysoką zawartość białka najczęściej wykorzystywany jest jako składnik paszy, jest jednocześnie rośliną miododajną i surowcem zielarskim. Warto przyjrzeć się bliżej koniczynie białej.

  • Mleczna rewolucja

    ...​Z wiekiem większość z nas traci zdolność trawienia laktozy i białka mleka krowiego. Czym możesz je zastąpić, gdy nie wyobrażasz sobie kawy lub porannych płatków śniadaniowych bez mleka? Sięgnij po roślinne. Jakie wybrać?

  • Kwiaty: Więcej niż ozdoba talerza

    Kwiaty jadalne nie wyróżniają się co prawda wysoką zawartością białka, tłuszczu i węglowodanów, ale mogą wzbogacać codziennie menu w składniki mineralne, a także cenne przeciwutleniacze. Poza tym zmniejszają objawy alergii i grzybicy. Chronią nerki, serce, naczynia krwionośne. I leczą skołatane nerwy.

  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    Dostarcza wartościowego białka i tłuszczów utrzymujących w dobrej kondycji mózg i nerwy.

Zdjęcia na temat: białka z płatkami
Wideo na temat: białka z płatkami
  • Jaka jest kaloryczność płatków śniadaniowych?

    Ile kalorii znajduje się w płatkach owsianych, jęczmiennych i kukurydzianych? O tym w „Studiu Active” opowiedziała dietetyk Katarzyna Biłous. - Płatki owsiane są doskonałym źródłem białka. Płatki jęczmienne zawierają najmniej kalorii, a dodatkowo zawierają największą ilość potasu. Płatki kukurydziane są doskonałym źródłem kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet planujących lub będących

  • Uwaga na fosforany w żywności

    Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost wydajności gotowych produktów. Pełnią też rolę stabilizatorów i regulatorów kwasowości, a także...