• Informacje na temat:

    białka z faworków

Przepisy na temat: białka z faworków
  • Chrupiące faworki

    ...smalec) ●szczypta soli ●cukier puder do posypania gotowych faworków Przygotowanie: 1. Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, oraz ocet lub wódkę. Nożem wymieszaj składniki(...) przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby nie straciły kruchości (ten rodzaj słodkości bardzo łatwo chłonie wilgoć z otoczenia). To ważne Tłuszcz do smażenia faworków musi być dobrze rozgrzany...

  • Przepis wart wypróbowania: "Mrowisko z faworków"

  • Wiatraczki karnawałowe

    Faworki o wymyślnych kształtach.

  • Własnej roboty najlepszy.

  • Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    ...z cukru pudru i białka: do białka, cały czas ucierając dodawać cukier puder aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać polukrowane pączki. Czas...

  • Pasta jest doskonała do pieczywa razowego, całość stanowi wtedy zdrowy, bogaty w białko posiłek. Dla tych, którzy nie mają już pomysłów na "fit" posiłki.

  • Pyszny tort w/g starego, rodzinnego, przepisu. Można wykorzystać białka, które zostały np po smażeniu faworków. Składniki: - 8 białek, - 40 dkg cukru, - 50 dkg mielonych migdałów, - 3 łyżeczki kakao, - sok z 1 cytryny, Przygotowanie: Ubić białka, dodawać powoli cukier, dalej ubijając na sztywną pianę. Powoli dodawać mielone migdały i delikatnie wymieszać ręcznie. Podzielić ciasto na pół. Do...

  • Pyszny sposób na wykorzystanie białek po zrobieniu pączków lub faworków. Delikatne w smaku i nieprzesłodzone ciasto do kawy.

  • Łakocie pod lupą

    ...chociaż kontrolować ich ilość. Zacznij wypiekać ciasta Najwyższą wartość odżywczą ma sernik, bo ser użyty do jego wypieku jest źródłem nie tylko pełnowartościowego białka, ale również i wapnia. Godne(...). Zrezygnuj natomiast z francuskich ciast, faworków, pączków i innych z dużą zawartością tłuszczu. Lody tak, ale najlepiej domowe Dwulatkowi zaserwuj zamrożony jogurt lub serek homogenizowany dla...

  • Nie ukrywam, że uwielbiam faworki. Najlepiej takie chrupiące i oprószone dużą ilością cukru pudru, do tego filiżanka aromatycznej kawy i podwieczorek idealny. W tym karnawale przygotowałam już je dwa razy i za każdym razem wyszły mi pyszne i zostały zjedzone do ostatniego okruszka. Poniżej przedstawię Wam jak krok po kroku przygotować takie faworki. Dodam, że to dziecinnie proste. Kto jeszcze nie robił to zachęcam to spróbowania. Udanych wypieków życzę i smacznego :)

Artykuły na temat: białka z faworków
  • Chrust, chrustek, faworki

    ..., przez które przewlekamy jeden koniec faworka. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Gdy osiągnie temperaturę 170ºC, wrzucamy po kilka faworków, które powinny dość szybko wypłynąć...

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Faworki

    ...mąkę przesiać przez sitko. żółtka oddzielić od białka i utrzeć z cukrem pudrem. następnie dodać do mąki i pozostałych składników. zagnieść ciasto. dobrze zagniecione ciasto zbić wałkiem. następnie po kawałku rozwałkowywać ciasto na coraz cieńsze, najlepiej prawie przezroczyste. kroić według uznania na kształt cienkich prostokątów, robiąc dziurkę i przekładając, wywijając do środka. smażyć...

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • Bez karpia nie ma wigilii

    ...i pianę z białka. Magda Gessler...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • Łakocie pod lupą

    ...chociaż kontrolować ich ilość. Zacznij wypiekać ciasta Najwyższą wartość odżywczą ma sernik, bo ser użyty do jego wypieku jest źródłem nie tylko pełnowartościowego białka, ale również i wapnia. Godne(...). Zrezygnuj natomiast z francuskich ciast, faworków, pączków i innych z dużą zawartością tłuszczu. Lody tak, ale najlepiej domowe Dwulatkowi zaserwuj zamrożony jogurt lub serek homogenizowany dla...

  • Tłusty czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Fot. 123RF/Picsel Koniec karnawału, czyli okresu pomiędzy Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, zbliża się nieubłaganie. Nazwa tego okresu najprawdopodobniej wywodzi się od łacińskiego "carnavale", czyli "pożegnania mięsa". Etymologia tego słowa etymologia bywa...

  • ...się i nie chcą wyjść! Trudno! Dziś ucząc się do egzaminu cała w nerwach roztrzepałam białka z cukrem i skórką pomarańczy. Idealnie się ubiły i jeszcze lepiej PRZYPALIŁY! Wywaliłam całe! Myślałam, że...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...