• Informacje na temat:

    białka posypane kawą i biszkopt

Przepisy na temat: białka posypane kawą i biszkopt
  • Wieżyczki tiramisu z czekoladą

    Pyszny krem, soczyste i aromatyczne truskawki oraz nasączone kawą biszkopty to prawdziwa gratka dla miłośników tiramisu. Z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie nawet amator!

  • Smaczny pomysł na "Rolada z kawą i masą kajmakową"

  • Klasyczny tort orzechowy

    Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka. Żółtka ubij ze szklanką cukru.

  • Lubię kawę inkę od bardzo dawna a teraz postanowiłam zrobić z jej dodatkiem ciasto. Wyszło smaczne, delikatnie kawowe i nie przesłodzone a do tego proste.

  • Czekoladowa rolada "Mozart"

    ...pokroić na kawałeczki i dodać do mleka. Mieszać, aż się rozpuści. Potem wstawić na godzinę do lodówki. 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Pianę z białek wymieszać(...) cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 8-10 minut. 3. Upieczony biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Po usunięciu papieru ciasto zrolować...

  • Mój jeden z pierwszych... Mam nadzieję, że każdy następny będzie lepszy.

  • Tort kawowy

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij, dodając cukier i żółtka. Wsyp mąki i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i piecz 30 minut w temp. 170 st. C. Kawę i 1,5 łyżki cukru rozpuść w pół szklanki wody. Biszkopt przekrój na 2 blaty i nasącz kawą.  2. Czekoladę rozpuść. Śmietanę ubij. Serek zmiksuj z cukrem i kawą. Wlej przestudzoną czekoladę i zmiksuj. Dodaj śmietanę...

  • Ciasto z masą krówkową i kawą

  • Tiramisu na bogato

    ...w 180°C. Poncz: kawę i likier amaretto wymieszaj.  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, zmiksuj z serkiem. Białka ubij na sztywno, domieszaj do masy. Do foremki włóż blat ciasta. Skrop go ponczem. 1/2 biszkoptów zanurzaj w kawie i od razu układaj na cieście. Nałóż 1/2 kremu, rozprowadź go równą warstwą. Tak samo ułóż drugi blat, pozostałe biszkopty i 2/3 reszty kremu...

  • Biszkopt prosty,który zawsze wychodzi,nigdy nie opada.Można posypać cukrem pudrem ,lub przełożyć masą według uznania.

Artykuły na temat: białka posypane kawą i biszkopt
  • Kawa - nie tylko w filiżance

    Włoski deser kawowy tiramisu zna każda gospodyni. Oto inne pyszności z kawą.

  • Tort opium

    Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

  • Efektowne i niskokaloryczne tiramisu

    Sposób przygotowania: 1. Kawę zaparz w 200 ml wody i odstaw do ostygnięcia. 2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Przełóż do serka i zmiksuj na gładką masę.  3. Białka ubij na sztywną pianę. Ostrożnie mieszając, dodawaj po łyżce do masy jajeczno-serowej. Mieszaj do uzyskania gładkiego kremu.  4. Do przestudzonej kawy wlej likier amaretto. Połowę porcji...

  • Katarzyna Burzyńska-Sychowicz i jej popisowe danie

    ...podane na ciepło! Ciepły biszkopt i mascarpone, które rozpuszcza się na nim... i do tego kakao! Zero cukru, mąka orkiszowa... Czyli omlet tiramisu bezkarny! I bezsprzecznie genialny, super, super, super(...) (osobno białka i żółtka), 2 łyżki mąki orkiszowej (prezenterka poleca tortową orkiszową), 2 łyżeczki słodzidła (u Burzyńskiej-Sychowicz był to erytrol), 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozrobionej...

  • Tort Opium

    Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków - dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia. Wykonanie biszkoptu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię, kakao przesiać i odłożyć. Żółtka...

  • Ciasta w dobrym stylu

    ...posmarowanej masłem i wysypanej bulka tartą formy (26 cm). Piec w 175 st. C przez 30 minut. 3 jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli i ½ łyżeczki soku z cytryny. Wsypać 150 g cukru. Ubijać, aż(...) i czerwoną polewą.   Tort Mocca Składniki: 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 125 g masła 200 g biszkoptów 6 płatów żelatyny Opakowanie pomadek Merci Petits "Herbe...

  • Ciasta z kokosem

    .... Zabezpieczy ją to przed ewentualną fermentacją.  Szybka piana z białek Jest prosty sposób na to, by szybciej ubić białka na pianę. Wystarczy je wcześniej mocno schłodzić w lodówce.  Mrożonego nie(...), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 dag wiórków kokosowych, 4 łyżeczki żelatyny, 40 dag niesłodzonego mleka kokosowego, 3 łyżki likieru kokosowego, 20 dag śmietany kremówki 1. Białka wymieszać z łyżką...

  • Tiramisu inaczej

    ...się rozpuści, a masa zbieleje, przerywamy. Dokładamy mascarpone. Najpierw delikatnie mieszamy łyżką, następnie miksujemy do całkowitego połączenia składników. Białka z cukrem ubijamy na pianę(...), przebudź się" (wł. tirarsi sù), ale też "poderwij mnie" (tirami sù). Nasączone biszkopty przekładamy kremem z mascarpone i oprószamy kakao. Przed podaniem schładzamy. Idealnie przygotowane tiramisu...

  • Słodki Dzień Dziecka

    ..., biszkopty, 20 dag jagód, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 20 dag gęstego serka waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, polewa czekoladowa 1. Galaretkę rozpuść w szklance wrzącej wody i wystudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj serek, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. 2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj...

  • Komunijne torty

    ...to tortu orzechy włoskie można nieco podpiec w piekarniku - zyskają na smaku i aromacie, a przy okazji łatwiej zdejmiemy z nich skórkę. Nasączanie blatów Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy(...), aby dolny blat biszkoptowy znalazł się u góry - dzięki temu wierzch tortu będzie równy. Tort fiołkowy z bitą śmietaną Składniki na 16 porcji: 6 jajek, 150 g drobnego cukru, 200 g mąki tortowej, 50