• Informacje na temat:

    białka i orzechy ciastka

Przepisy na temat: białka i orzechy ciastka
  • Marchewkowe ciastka

    ...ubijaj. 2. Do piany z jajek dodaj drobno posiekane orzechy (włoskie lub laskowe), startą marchew i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko i zmiksuj całość na gładkie ciasto. 3. Dużą łyżką(...). Pozostaw na kilka minut w foremkach. 4. Z białka, pozostałego cukru, 4 łyżek gorącej wody i około łyżki soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny utrzyj błyszczącą i gładką polewę. Podziel ją na trzy części...

  • jakie to dobre

  • Sernik z orzechowym wierzchem

    Ciastka pokrusz. Masło rozpuść w garnku i wymieszaj z okruszkami ciastek.

  • Smaczny pomysł na "Pieczone orzechy"

  • Aksamitne serniki

    Gdy chciałabyś pochwalić się wyjątkowymi twarogowymi wypiekami, zamień kruchy spód na orzechy i ciasteczka. Dołóż też jesienne dodatki, a łasuchy będą zachwycone.

  • Smaczny pomysł na prezent, ozdobę

  • Dobry początek dnia. Ciasteczka owsiane i nie tylko!

    Trzecie już w tym tygodniu śniadanie, a wy macie dość tradycyjnych kanapek? Zaproponuj rodzinie alternatywę – postaw na zboża! Do wyboru owsianki na słodko i wytrawnie lub ostatni przebój - ciastka owsiane! Pyszne i przede wszystkim - sycące. Aż trudno im się oprzeć!

  • Czarne orzechy włoskie, nazywane orzechami Św. Jana, poniewaz nalezy je zebrac niedojrzałe, najpóźniej do 24 czerwca. Inna nazwa to trufle z Palatynatu. Konsystencją przypominają oliwki w zalewie, są chrupiące, ale nie twarde, słodziutkie, orzechowe. Drobno pokrojone można dodawać do lodów, parfait, budyniu, ciasteczek, serów, dziczyzny. A syrop do kawy lub herbaty. Pyszne, ale bardzo pracochłonne.

  • Fasola na słodko

    Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym elementem menu wegetarian lub osób, które za mięsnymi daniami nie przepadają. W połączeniu z gorzkim kakao stanowi zdrową alternatywę dla kupnych słodyczy. Każdy łasuch dbający o linię będzie zachwycony słodkościami wykonanymi na bazie fasoli.

  • Smaczny i aromatyczny dodatek do dekoracji ciast, a także pyszny smakołyk.

Artykuły na temat: białka i orzechy ciastka
  • Chrup pestki na zdrowie

    Słodycze, ciastka, chipsy, a w najlepszym wypadku orzechy i suszone owoce - oto, co Polacy chrupią najchętniej. Najwięcej witamin i cennych mikroelementów kryje się jednak gdzie indziej - w niepozornych pestkach! Oto prawdziwa kopalnia zdrowia.

  • Popularne nerkowce, podobnie jak wiele innych orzechów, doskonale wpływają na nasze zdrowie. Niestety, niewiele osób wie, iż za niepozorną paczką chrupiących orzeszków kryje się cierpienie i kalectwo wielu osób. Fot. 123RF/Picsel Orzechy nerkowca wyglądają bardzo niewinnie - niewielkie, bardzo smaczne, o delikatnie kremowym kolorze. Mało osób wie, że tak naprawdę wcale nie są orzechami. Nerkowce, które swą nazwę zawdzięczają nietypowemu kształtowi, są de facto nasionkiem ukrytym w owocu...

  • Krem z karmelizowanymi bananami

    ...1. Ciastka pokruszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną czekoladę,...

  • Twarda łupina skrywa same skarby: witaminy, mikroelementy, białko i cenne tłuszcze fot. MioMedia Monika Stefaniak O tym, że orzechy są zdrowe, wiedzą wszyscy. Ich wysoka kaloryczność też nie jest tajemnicą. Zatem jak to jest: chrupać czy nie chrupać? Taki dylemat to w istocie twardy orzech do zgryzienia. Dietetycy nie mają jednak wątpliwości - orzechy bezwzględnie zasługują na to, aby włączyć je do naszej codziennej diety. Nie należy bowiem demonizować ich kaloryczności, ponieważ zawarte w...

  • Bakaliowa uczta dla zdrowia

    Suszone i kandyzowane owoce oraz orzechy są symbolem zdrowia, płodności i urodzaju. Trudno sobie wyobrazić bez nich święta, ale na co dzień też warto mieć je pod ręką.

  • Orzechom włoskim przypisuje się niebagatelny wpływ na intelekt. I słusznie! Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Fot. 123RF/Picsel Orzechy włoskie znali już i starożytni Rzymianie i Grecy. Ponoć są o nich wzmianki w Biblii -  miał je uprawiać sam król Salomon, znany skądinąd właśnie z mądrości. W Europie drzewa orzechowe rozprzestrzeniły się dzięki Rzymianom, a do Ameryki trafiły za sprawą franciszkanów. Obecnie uprawia się je w wielu krajach Europy i Azji, w Ameryce Północnej i Południowej, a...

  • Pełne ziarna - sprzymierzeńcy odchudzania

    Choć diety ubogie w węglowodany cieszą się coraz większą popularnością, nie warto rezygnować z tych złożonych, obecnych m.in. w pełnych ziarnach zbóż. Zawierając w sobie bogactwo białka, błonnika i minerałów, są one w istocie sprzymierzeńcami odchudzania.

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Dlaczego warto go rozgryźć?

    Powinni po nie sięgać wszyscy: dzieci, kobiety w okresie ciąży i menopauzy oraz mężczyźni, zwłaszcza ci starający się o potomstwo. Orzechy dostarczą witaminy: A, C i E, zwaną witaminą młodości, oraz kwasy tłuszczowe, w których wit. E się rozpuszcza. Są także źródłem minerałów: magnezu, żelaza, potasu, miedzi i cynku, ważnych dla męskiej płodności.

  • Naukowcy maja dobra wiadomość dla wszystkich osób, lubiących orzechy. Najnowsze badania wskazują, że ich zjadanie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie wielu naukowców zainteresowało się wpływem orzechów na nasze zdrowie. Niektórzy starają się ich unikać ze względu na zawarte w nich tłuszcze, które mogłyby zaszkodzić naszej sylwetce. Okazuje się jednak, że jest to duży błąd, gdyż orzechy (a zwłaszcza te, rosnące na drzewach) nie...