• Informacje na temat:

    białka i cukier

Przepisy na temat: białka i cukier
  • Ptasie mleczko na białkach

    Sposób przygotowania 1. Do garnka wlej wodę i wsyp 1 i 2/3 szkl. cukru. Gotuj na dużym płomieniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem zmniejsz płomień. Gotuj dalej, aż do uzyskania gęstego syropu. W tym czasie żelatynę wymieszaj z niewielką ilością  zimnej wody, odstaw do namoczenia. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na bardzo małym płomieniu.  2. Białka ubij z pozostałymi...

  • Własnej roboty najlepszy.

  • Beza bez białek

    Sposób przygotowania 1. Beza: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Wodę po odsączeniu ciecierzycy wlej do misy miksera i ubijaj, jak surowe białka (po lekkim spienieniu dodając szczyptę soli), na wysokich obrotach miksera, aż powstanie sztywna piana (trwa to dłużej niż ubijanie białek). Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier lub ksylitol, łyżka po łyżce, ubijając po każ- dym dodaniu. Pod...

  • Taki cukier możemy wykorzystać do owoców, deserów, dekoracji ciast. Standardowo do Mojito, ja osobiście bardzo lubię aromatyzować nim kawę.

  • Cytrynowiec bez cukru, proszku...

    Świetny dla chcących ograniczać niezdrowy cukier...

  • Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.

  • Truskawkowe słodkości bez cukru

    Kakaowy torcik Sposób przygotowania 1. Ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując erytrol. Zmiksuj z olejem i żółtkami. Wmieszaj mąkę z kakao. Przelej do tortownicy(...). Krem przelej do szklaneczek lub słoiczków. Przykryj go sosem owocowym. Ew. udekoruj truskawkami.  Ajerkoniakowa rozeta Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka...

  • Do przygotowania potrzeba tylko dwóch składników! I troszkę siły, jeśli chcemy zrobić ręcznie ;)

  • Sześć patentów na to, co zrobić z białkami

    Żółtka wykorzystane, ale… co z białkami? Ten odwieczny problem pojawia się po zrobieniu pączków albo majonezu. Oto nasze podpowiedzi, jak pysznie spożytkować białka.

  • Tym razem nic do jedzenia tylko z serii zrób to sam :)

Artykuły na temat: białka i cukier
  • ​Cukier jest największym wrogiem zdrowego snu

    Jedzenie dużych ilości produktów zawierających cukier sprzyja tyciu, zwiększa ryzyko próchnicy oraz szczególnie niebezpiecznej dla zdrowia cukrzycy. Właśnie dlatego nazywany jest "białą śmiercią". Okazuje się, że jego szkodliwy wpływ sięga jeszcze dalej - słodkie przekąski mogą być przyczyną zaburzeń snu.

  • Każdy kto chociaż raz próbował wyeliminować cukier z diety, wie, że stanowi to nie lada wyzwanie. Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy to trudna sprawa, ale jeszcze bardziej skomplikowanym jest znalezienie zdrowych zamienników cukru. Jednym z nich jest cukier kokosowy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością każdy z was słyszał lub używał w kuchni śmietankę kokosową, mleczko lub wiórki. A cukier kokosowy? Produkt ten zaczyna cieszyć się coraz...

  • Keks na białkach

    ...-jajeczną, na przemian z mlekiem i aromatem rumowym. Z osączonych bakalii odkładam łyżkę do dekoracji, a resztę, oraz połowę orzechów, oprószam łyżką mąki, mieszam i dodaję do ciasta. Białka jaj ubijam(...) z blachy i odstawiam do ostudzenia.  Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody, aż będzie gładki. Polewam nim ostudzone ciasto, a wierzch posypuję odłożonymi bakaliami oraz orzechami...

  • Każdy amator kulinarnych eksperymentów ceni nowinki produktowe opakowane tak, aby jak najdłużej zachowały wysoką jakość. Dlatego producent Cukru Królewskiego stworzył dla swojego najdelikatniejszego cukru wyjątkowo szczelną oraz praktyczną torebkę. Ta nowość to cukier puder z okienkiem 400g w funkcjonalnym, chroniącym przed wilgocią i rozsypaniem opakowaniu. Nową szatę graficzną oraz nowe, zabezpieczające przez zbryleniem opakowanie zyskał również cukier puder 500g.   Funkcjonalność...

  • Słodkie dzieciństwo? Będzie słodsze bez nadmiaru cukru!

    ...miesiącach życia. Właśnie dlatego szczególnie na początku trzeba zwrócić szczególna uwagę na cukier, który często niepotrzebnie znajduje się w wielu produktach dedykowanych dla dzieci. Rosnąca(...) produktu zawierają nawet blisko trzy łyżeczki cukru. Są też takie, w których cukier stanowi aż 1/3 całego składu. Warto także dokładnie analizować kaszki, które na opakowaniach mają napisy mówiące, że...

  • Cukier jest wszechobecny w naszym życiu. Zarówno osoby gotujące, jak i producenci żywności dość hojnie dodają go do żywności. Czy wiedzieliście jednak, że nawet tak niepozorny składnik można podrobić? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach wiele słyszeliśmy o podrabianym maśle, śmietanie i jogurtach. Producenci żywności prześcigają się w pomysłach, dzięki którym wytworzenie niektórych składników będzie dla nich tańsze i bardziej opłacalne. A wszystko to bez wiedzy nas, czyli konsumentów. W...

  • Warto porzucić cukier już dziś

    ...jak... cukier Kilkaset lat temu nie jadaliśmy czystego cukru. Był rzadkim źródłem energii, w postaci bardzo dojrzałych owoców. Ale człowiek nauczył się wytwarzać cukier, a jego cena stała się śmiesznie niska. Dostaliśmy coś, co cieszyło kubki smakowe i mózg, ale pozbawione było składników odżywczych, witamin i błonnika. W jaki sposób nam szkodzi? Cukier bardziej nawet niż sól przyczynia się...

  • Każdy, kto choć raz próbował ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety cukier, z pewnością zdaje sobie sprawię, jak trudne jest to zadanie. Podpowiadamy, co można zrobić, aby stało się to łatwiejsze. Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet...

  • Dlaczego nie warto jeść cukru

    Myślisz, że chodzi tylko o kilka centymetrów więcej w talii? Niestety, cukier wpływa nie tylko na naszą wagę, lecz także na kondycję samej skóry.

  • Sezon na świeże truskawki, soczyste jabłka, wiśnie i słodkie maliny zbliża się wielkimi krokami. Aby w pełni wykorzystać wszystko, co oferuje nam przyroda, warto już dziś stworzyć plan domowej produkcji zapasów na jesień i zimę. Ważnym składnikiem własnoręcznie przygotowywanych przetworów jest cukier żelujący, który doskonale utrwali i nada odpowiednią konsystencję dżemom. W tym roku, wyjątkowo możemy cieszyć się doskonałymi owocowymi rarytasami, bez obaw o niepożądane skutki używania...

Zdjęcia na temat: białka i cukier
Wideo na temat: białka i cukier
  • Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i Salomei

    masła; 1 cukier waniliowy; starta skórka z 1 cytryny; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 10 dag rodzynek; 2 łyżki mąki; 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 8 jaj. Przygotowanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć, stopniowo dodając żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Po

  • Ciasto z pianką i malinami

    Składniki na formę 26×12 cm: Na kruche ciasto: ~ 2,5 szklanki mąki pszennej ~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~ 3 łyżki cukru pudru ~ 5 żółtek ~ 250 g zimnego masła Na piankę: ~ 5 białek ~ 1/2 szklanki oleju ~ 1 szklanka cukru ~ 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ~ 450 g malin lub innych owoców (mogą być mrożone) ~ cukier puder do oprószenia

  • Jak zrobić bezy? Banalny przepis

    Beza, czyli upieczona piana z białek z cukrem, to przepyszny deser, który świetnie nadaje się do przyrządzania ciast, dekorowania wypieków, lodów czy budyniów, a przede wszystkim genialny sposób na przyrządzanie niewielkich ciasteczek - z kremem czy musem owocowym lub bez! W gruncie rzeczy przyrządzanie bezy jest dziecinnie proste - raz poznany przepis zapamiętacie na zawsze. Zobaczcie nasz poradnik, jak szybko zrobić bezy!