• Informacje na temat:

    białej sałaty

Przepisy na temat: białej sałaty
  • Biała kiełbasa glazurowana

    Składniki: -1 kg surowej białej kiełbasy, - 1-2 łyżki oleju Glazura: - pół szklanki dżemu z żurawiny, - 3-4 łyżki startego chrzanu, - łyżka czystej wódki, - listki sałaty do dekoracji Przygotowanie: 1. Kiełbasę nakłuj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 15 min. Wyjmij, przestudź, posmaruj olejem. 2. Przygotowaną kiełbasę włóż do...

  • Sałatka z białą fasolą, papryką, kukurydzą i boczkiem

    Składniki na 4 porcje: - 1 puszka (425 ml) kukurydzy, - 1 puszka białej fasolo (425 ml.), - 1 czerwona papryka, - 2 sałaty rzymskie, - 150 g. wędzonego boczku, - 80 ml octu winnego (białego), - 100 ml soku pomidorowego, - sól, - biały pieprz, - szczypta cukru, - 60 ml oleju - 1 pomidor, - wiązka pietruszki Przygotowanie: Kukurydzą i fasolę odsączyć. Paprykę umyć, pokroić...

  • Burak królem warzyw

    Składniki: 2 ziemniaki ugotowane w całości 1 średni burak ugotowany w skórce 1 puszka drobnej białej fasolki koperek 2 jajka na twardo 2 ogórki kiszone sól pieprz czosnek majonez(...). Podawać na liściach sałaty z dodatkiem bezglutenowego pieczywa.  

  • Stek z tuńczyka z sezamem

    Składniki na 4 porcje: stek z tuńczyka (600 g) 1 łyżka jasnego sezamu 1 łyżka ciemnego sezamu oliwa do smażenia 1 biała rzodkiew kilka liści sałaty kilka plasterków ogórka(...) pokrój na kawałki długości ok. 1 cm. 3. Przygotuj sos: wymieszaj jego składniki i dodaj posiekaną dymkę. 4. Na talerzach rozłóż liście sałaty, plasterki ogórka, ćwiartki pomidorów i ułóż na nich...

  • Grillowanie: Polaków sport narodowy

    ...da się ich ze sobą połączyć. Postrzeganie życia w wersji czarno-białej nie wychodzi nam na dobre. Warto dostrzec również odcienie szarości. Dobrze dać sobie przyzwolenie na nieidealny model żywienia. Czyż nie taka właśnie presja zniechęca większość do dbania o siebie? Pomiędzy objadaniem się tłustą golonką popijaną obficie piwem a skubaniem liścia sałaty jest jeszcze sporo innych rozwiązań. Od...

  • Szparagi - warzywny wachlarz możliwości, również na słodko...

    ...3-4 minuty, żeby były chrupiące, żeby się nam nie rozgotowały. Jeżeli chcemy podać je trochę później, albo chcemy wrzucić je np. do sałaty, więc zależy nam, żeby były zimne, warto jest zaraz po...

  • Wiosenne przepisy z nutką orientu

    ..., gotowaną cieciorkę, pomidory z zalewą oraz chili. Wlewamy bulion i białe wino, następnie dusimy przez około 1 godzinę. Sałatka z gotowanym bobikiem Składniki: główka sałaty lodowej zielone oliwki...

  • Sałatki z octem jabłkowym dla odchudzających się

    ...pieprz szczypta cukru 2 łyżki oleju kilka listków sałaty 2 cebule 2 łyżki majonezu sałatkowego 150 g chudego jogurtu curry 40 g migdałów grubo zmielony pieprz Przygotowanie: Brukselki pokroić w plastry i gotować 12 minut w osolonej wodzie. Grapefruity obrać (również z białej skórki wewnątrz), miąższ pokroić, obrane pomarańcze pokroić w plasterki. Z octu i oleju przygotować...

  • Kanapka z boczkiem pieczonym w cydrze

    ...jabłek). Przygotowanie - kanapka: 2. Na rozkrojonej kromce chleba układamy pokrojony w plastry boczek. Podlewamy delikatnie sosem spod pieczeni, dodajemy pieczone jabłka i ewentualnie listek sałaty...

  • Belgijska sałatka z brukselki

    Składniki na 4 porcje: - 1 kg brukselki, - sól, - 2 różowe grapefruity, - 3 pomarańcze, - 2 łyżki octu jabłkowego, - biały pieprz, - szczypta cukru, - 2 łyżki oleju, - kilka listków sałaty(...) wodzie. Grapefruity obrać (również z białej skórki wewnątrz), miąższ pokroić, obrane pomarańcze pokroić w plasterki. Z octu i oleju przygotować winegret, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Składniki...

Artykuły na temat: białej sałaty
  • Biała kiełbasa. Najlepsze pomysły na wykorzystanie jej w przepisach wielkanocnych

    ...najbardziej tradycyjna wersja zdążyła się nam już jednak odrobinę opatrzyć, dlatego warto poeksperymentować i zaproponować rodzinie alternatywę. Wielkanocną sałatkę urozmaici dodatek plasterków białej kiełbasy podsmażonej na patelni. Ostudzoną i osuszoną z tłuszczu dodajemy do miski pełnej wiosennych warzyw: liści sałaty, pomidorów czy szparagów. Sos? Wedle uznania - warto zadbać o to, żeby pojawił się tam...

  • Zawijaniec z grillowanej białej kiełbasy

    ...z każdej strony. Bułkę posmaruj keczupem, połóż listek sałaty, plasterek cebuli i kiełbaskę.

  • Białe warzywa - miks dla zdrowia

    ...koktajli. Jednym z pomysłów na pożywne smoothie jest połączenie sałaty rzymskiej, kiełków lucerny, awokado, jabłka i miąższu z grejpfruta. Wszystkie składniki miksujemy. Delikatne w smaku kiełki lucerny...

  • Gołąbki z kaszą i pieczarkami

    Gołąbki można zrobić z każdej kapusty: białej, włoskiej czy czerwonej. Możesz je też zrobić z sałaty – te faszeruj np. sałatką warzywną lub duszonymi warzywami z odrobiną kaszy.

  • Zachowaj świeżość produktów

    Nie wyrzucaj przywiędłej sałaty, czerstwego chleba i podeschniętego sera. Zobacz, jak je uzdatnić.

  • Wiosna na talerzu

    ...​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • Zupa z biala fasola i z szalwia

    na niedzielna kolacja bo dosc wzruszajacym dniu... ale o tym w innym wpisie. Robi sie ja szybko, niecale 30 minut i jest to taki typowy eintopf... Szalwi...

  • Płytka paznokci

    ..., brokuły, miskę sałaty. Jedz też pestki dyni, słonecznika, sezam niełuskany, orzechy, migdały - codziennie po kilka innych ziaren. Uraz   Najczęściej poprzeczne plamki, które pojawiają się wzdłuż...

  • Cykoria czy sałata – co wybrać w marcu?

    Sałata Ogromnym atutem sałaty jest zawarty w niej chlorofil, który działa bakteriobójczo i sprzyja detoksykacji organizmu przyspieszając usuwanie toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Pozwala też przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, kluczową dla zdrowia w każdym aspekcie. Mocnymi argumentami sałaty są zawarte w niej silne przeciwutleniacze: luteina i zeaksantyna, które...

  • Szparagi - przebój wiosennej kuchni

    ..., sery, pomidory, sałaty, kurki, bób, groszek, a także wszelkiego rodzaju wędliny oraz boczek i dojrzewające szynki. Najpopularniejszym dodatkiem jest sos holenderski, czyli sos na żółtkach, maśle...