• Informacje na temat:

    biala masa do tortow

Przepisy na temat: biala masa do tortow
  • Tort Esterhazy z Węgier

    Sposób przygotowania 1. Blaty: białka wymieszaj z solą i ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Pod koniec ubijania bezę wymieszaj z migdałami. Spód tortownicy (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż 1/6 masy bezowej, cienko rozsmaruj. Blat piecz 10 minut w 200 st. C. W ten sam sposób upiecz jeszcze 5 blatów.  2. Masa: żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i 1/2 szkl. mleka...

  • Przepis na masę cukrową, która służy do zdobienia tortów w stylu angielskim.

  • Tort na osłodę jesieni

    Jesienią często mamy gorsze samopoczucie. Jak można poprawić sobie nastrój? Dla tych, którzy lubią łakocie, podajemy przepis na tort bezowy. I choć torty najczęściej serwuje się w urodziny, tak samo dobrze mogą smakować w każdy inny dzień.

  • Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

  • Różowy tort grapefruitowy

    Zdrowszy niż inne.

  • Polecam przepis na mase do wafli. Dostałam go dawno temu. Jest łatwy w przygotowaniu.

  • Zawijany tort jesienny

    ...pasów. Jeden z pasów zwinąć, ustawić na podstawie tortownicy i dokładać kolejne pasy. Tort zawinąć folią aluminiowa i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 250 g śmietany ubić, dodać...

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

  • Tort porzeczkowo-czekoladowy

    ...dobrze rozkruszone ciasteczka (2 można zostawić do dekoracji) i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (26 cm) i wyrównać. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej...

  • Naprawdę pyszna!

Artykuły na temat: biala masa do tortow
  • Tort Opium

    Świąteczny tort Opium.

  • Nie musimy tworzyć wielopiętrowych tortów i lepić figurek z masy cukrowej, by osiągnąć efekt WOW. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych prostych przepisów, a w łatwy i szybki sposób uzyskamy zachwycające dekoracje. Fot. Dr. OetkerW dobie mediów społecznościowych nie liczy się już tylko smak wypieku, równie ważny stał się aspekt wizualny. Dekorowanie tortów kojarzy nam się z idealnym pokryciem jego powierzchni masą cukrową, wymyślnym malarstwem przy użyciu jadalnych farbek oraz z kremowymi...

  • Tort opium

    Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Marcin. I piętro tortu (20 cm) Biszkopt malinowy30 g liofilizowanych, sproszkowanych malin 1½ jajka (rozmiar L)½ szklanki cukru80 g mąki42 ml wody½ łyżeczki cukry waniliowego Ciasto kruche100 g mąki pszennej63 g masła38 g cukru pudru¼ żółtka20 g liofilizowanych malin Masa żelatynowa20 g żelatyny100 g wody Masa serowa30 ml wody200 ml schłodzonej śmietanki 30%1½ żółtka1 laska wanilii40 g cukru1...

  • Tort z białą czekoladą i migdałami

    ...z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszamy. 2. Dwie tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Białka ubijamy ze 100 g cukru na pianę i mieszamy z płatkami migdałowymi. Do jednej tortownicy przekładamy 1/3 ciasta i na wierzch wykładamy pianę z migdałami. Pieczemy 20-25 minut w 160ºC. Do drugiej tortownicy przekładamy resztę ciasta i pieczemy 45 minut w 160ºC. 3. Czekoladę rozpuszczamy...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Tomasz. Biszkopt orzechowy100 g mielonych orzechów laskowych1½ łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki drobnego cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej5 jajek Biszkopt waniliowy7 jajek230 g drobnego cukru180 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem waniliowo-malinowy190 g mleka70 g masy żelatynowej (rozpuszczona w wodzie żelatyna)350 g białej...

  • Tort czekoladowy

    .... Pozostałe jajka i cukier ubić, powoli dodawać roztopioną czekoladę i koniak. Żelatynę odcisnąć, roztopić, dodać do masy, odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić i gdy masa zacznie tężeć, wmieszać...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowała Barbara. Biszkopty12 jaj370 g cukru300 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej100 g mąki migdałowej skórka starta z 1 pomarańczykakao do smaku Kremy czekoladowe1 l śmietany 36%25 g rozpuszczonej w wodzie żelatyny400 g białej czekolady200 g mlecznej czekolady 200 gorzkiej czekolady200 g masła250 g serka mascarpone Krem waniliowy 540 ml mleka3 laski waniliiekstrakt waniliowy do smaku6 żółtek150 g...

  • Wykwintny tort serowy

    ...1. W rondlu rozpuścić margarynę. Umieścić w dużej misce wszystkie składniki na kruchy spód. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim dno tortownicy, formując wyższy rant przy brzegu. 2. Truskawki umyć i odszypułkować. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Zmiksować składniki na masę serową, płynne masło dodając na końcu. 3. Na kruchym spodzie ułożyć truskawki, zalać masą serową. Piec...

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...