• Informacje na temat:

    biała kiełbasa z cebulą i ćwikłą

Przepisy na temat: biała kiełbasa z cebulą i ćwikłą
  • Skladniki dla 4 osob: 1kg surowej bialej kielbasy, 2 srednie cebule, glowka czosnku, 2 lub 3 lyzki oleju, ok.80dag ziemniakow sredniej wielkosci, olej do pieczenia, sol

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...rodzaju babki, słodkie mazurki, żurki i biała kiełbasa podana na ciepło. Choć wiele potraw z różnych regionów kraju bazuje na podobnych składnikach (jajkach, kiełbasie, chrzanie, schabie lub boczku), to(...) cebuli, boczku i białej kiełbasy. Białą kiełbasę mieszkańcy Kujaw w Wielkanoc jedzą nie tylko jako dodatek do żurku. Popularnym specjałem jest także biała kiełbasa podawana w... słoikach. Może...

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...zakwas, dorzuć przeciśnięty czosnek. Chrzan rozrób z 1/2 szkl. zimnej wody, wlej do zupy. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju, wyjmij kiełbaski, obierz, pokrój w plastry i podsmaż z cebulą. Dodaj do zupy(...) z piklami i ćwikłą.   Za 32 zł: Składniki:  ●50 dag miel. mięsa wieprzowego ●40 dag piersi z kurczaka ●30 dag mortadeli ●po łyżce musztardy i koncentratu pomid. ●majeranek, sól, pieprz, cukier ●2 jajka...

Artykuły na temat: biała kiełbasa z cebulą i ćwikłą
  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...ze święconką? - Razem z Wojtkiem. Lubiłam zaglądać, co inni mają w koszyczkach. A mieli przepych - kolorowe jajka, a nawet babkę wielkanocną. U nas było skromnie: chleb, jajko, sól, kiełbasa...

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Fot. materiały prasowe Składniki:• biała kiełbasa JBB • 3-4 kawałki • 300 g wędzonego boczku JBB • 1/2 l zakwasu na żur • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 5 ząbków czosnku• 5 jajek • 4 ziarenka ziela angielskiego • 1 cebula • 2 liście laurowe • majeranek • świeży koperek • sól i pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy....

  • W tym roku rezygnujesz z tradycyjnego, majówkowego grilla? Sprawdź, jak przygotować pyszną kiełbasę w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy. Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia,...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...