• Informacje na temat:

    biała kiełbasa kwestia smaku

Przepisy na temat: biała kiełbasa kwestia smaku
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...z pewnością gotowana biała kiełbasa. Można również spotkać zupę z wędzonką – boczkiem lub kawałkami żeberek. Natomiast do żurku rzadko dodaje się włoszczyznę. Czasem wytropimy w nim odrobinę ziemniaków(...)Podobnie jak trudno jest mężczyźnie odróżnić kolor różowy od amarantowego, tak samo ciężkie może stać się dla Ciebie odróżnienie żurku od barszczu białego. Przecież wyglądają, smakują, a nawet pachną...

  • Swojska biała kiełbasa pieczona w sosie z piwa i cebuli z przyprawami, pikantna i pyszna.

  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    ...trans a nie np. oleju słonecznikowego. Chodzi tylko o pieniądze? - Tak, to wyłącznie kwestia jak najniższej ceny wykorzystywanych do produkcji składników. Zamiana na zdrowsze, ale dużo droższe(...) słodyczy z dobrym składem. Jednak zdrowym batonom dostępnym na rynku wciąż smakowo bliżej do owoców niż czekoladowych smakołyków. Twoim celem było znalezienie smaku jak najbardziej zbliżonego do...

  • Łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. U mnie zawsze szybko znika ze stołu,polecam :)

  • Sycące i smaczne danie na obiad.

  • Święta coraz bliżej. Większość z Nas nie wyobraża ich sobie bez kilku dań w tym białej kiełbasy. Dziś z mojej strony propozycja na pyszną pieczoną białą kiełbasę. Zapraszam!

  • To danie wymyślił mój mąż i zawsze robi je osobiście. Ja mogę tylko powiedzieć, że jest bardzo aromatyczne, smaczne i gorąco polecam.

  • Biała kiełbasa w sosie chrzanowym, podana z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.

  • Super smaczna kolacja.

  • Fani białej kiełbasy powinni skusić się na tę naprawdę smaczną propozycję ;) Polecam, bo kiełbasa smakuje wyjątkowo!

Artykuły na temat: biała kiełbasa kwestia smaku
  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego...

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Zdrowe świętowanie? Z tymi sztuczkami da się!

    ...nowotworów. Zrezygnuj też z margaryn. Zawierają tłuszcze utwardzone, inaczej trans, które powodują powstawanie blaszek miażdżycowych w tętnicach. Wybierz olej roślinny o delikatnym smaku...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Zdrowe święta

    .... Zawierają tłuszcze utwardzone, inaczej trans, które powodują powstawanie blaszek miażdżycowych w tętnicach. Wybierz olej roślinny o delikatnym smaku. Popraw trawienie W  czasie rodzinnych biesiad...

  • Dwie kobiety — producentka i psychodietetyczka. Wspólna pasja — kulinaria. Jeden cel — dobry smak. Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska - kulinarne autorytety stacji TVN Style - wywołały już niejedną Rewolucję na talerzu. Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą Szczyptą smaku. W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Fot. materiały prasowe Składniki:• biała kiełbasa JBB • 3-4 kawałki • 300 g wędzonego boczku JBB • 1/2 l zakwasu na żur • 1/2 szklanki słodkiej śmietany • 5 ząbków czosnku• 5 jajek • 4 ziarenka ziela angielskiego • 1 cebula • 2 liście laurowe • majeranek • świeży koperek • sól i pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy....

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...