• Informacje na temat:

    biala kapusta z boczkiem

Przepisy na temat: biala kapusta z boczkiem
  • Wiejska zupa z boczkiem

    Składniki dla 4 osób: 3 duże marchewki 3 rzepy 3 pory ½ selera 1 mała biała kapusta  3 cebule 750 g ziemniaków 800 g wędzonki Kawałek surowej szynki 6 małych parówek lub surowych kiełbasek 200 g masła 2,5 l wody Sól Czarny pieprz 1 liść laurowy 1 gałązka tymianku Ząbek czosnku Przygotowanie składników: Ziemniaki orać, umyć i pokroić...

  • ...sokiem cytrynowym. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę razem z boczkiem. Kiełbasę pokroić na plasterki. Boczek, jabłko i kiełbasę podsmażyć na oleju. Dołożyć do kapusty. Doprawić...

  • Kapuśniak z boczkiem

    Składniki: 1 nieduża biała kapusta, 1 pęczek włoszczyzny, 1 pęczek koperku, 30 dag chudego wędzonego boczku, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 1/2 szklanki śmietany 18 %, 1 płaska łyżka mąki, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, 2 litry wywaru mięsnego lub bulionu instant.

  • Parzybroda z Wielkopolski

    Nazwa tej zupy jest dowcipna i nasuwa skojarzenie z "parzeniem brody". Ale co tę brodę parzy? Gorąca kapusta, która jest głównym składnikiem potrawy!

  • Bigos - polski specjał

    ...do dużego garnka. Kroimy i podsmażamy pozostałe mięsa, dodajemy do garnka z boczkiem. 4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, łączmy z kapustami, przekładamy do garnka, w którym są mięsa. Dodajemy...

  • Składniki: 40 dag żeberek wędzonych, 20 dag chudego pokrojonego boczku, 20 dag wędzonej ogonówki, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 20 dag białej słodkiej kapusty, 5 dag przecieru pomidorowego, 100 ml pikantnego soku pomidorowego, 100 ml czerwonego wina, 200 ml bulionu, 3 ząbki czosnku, 5 dag smalcu ze skwarkami, papryka ostra, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz, liść laurowy, sól.

  • Bożonarodzeniowe przepisy

    ..., dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę i dorzucamy garść śliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 30 min. 

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    ...tłuszczu, składniki zalewamy gorącą wodą, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy zieleniną. Modra kapusta 1. Kapustę drobno szatkujemy. Tak przygotowaną umieszczamy w garnku, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min., do miękkości. 2. W czasie, gdy kapusta się gotuje, zabieramy się za boczek - kroimy go i podsmażamy na patelni, wytapiając tłuszcz...

  • Bigos z winem

    Czas na dobry, domowy bigos.

  • Tradycyjny bigos

    ...do dużego garnka. Kroimy i podsmażamy pozostałe mięsa, dodajemy do garnka z boczkiem. 4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, łączmy z kapustami, przekładamy do garnka, w którym są mięsa. Dodajemy...

Artykuły na temat: biala kapusta z boczkiem
  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    ...°C. Podczas pieczenia polewamy danie wytopionym sosem. Z boczkiem gotowane na parze Składniki na 10-12 sztuk: 1 duża kapusta, 500 g wędzonego boczku, 500 g ryżu, 2 cebule, sól i pieprz do smaku(...) przeciąć reszty. Nadziewamy i zawijamy. Z szynki i włoskiej kapusty Składniki na 8 sztuk: 1 kapusta włoska, sól, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, sól i pieprz czarny...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Młoda kapusta

    Kapusta jest bogata w fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód, a także witaminy: A, C, E oraz z grupy B. Zawiera również sporo siarki - pierwiastka odpowiedzialnego za piękne włosy i zdrowe paznokcie. To typowo polskie warzywo powinno bardzo często pojawiać się w naszym jadłospisie. Młoda kapusta, w przeciwieństwie do jej jesiennej starszej siostry, najlepsza jest surowa, lub krótko...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kapuśniak słodko-kwaśny

    Lubisz tradycyjny kapuśniak? Dodaj boczek lub wędzone kości. Albo dopraw wędzoną papryką, świetnie imituje smak i zapach wędzonki!

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Bigos hultajski

    ...i podsmaż razem z boczkiem i kiełbasą. Po chwili oprósz mąką i smaż jeszcze około 5 minut. Do kapusty dodaj podsmażone mięso z boczkiem i kiełbasą. Wyjmij cząber i duś wszystko na małym ogniu, aż...

  • Wykorzystajcie sezon na młodą kapustę i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością...