• Informacje na temat:

    biala kapusta na zime

Przepisy na temat: biala kapusta na zime
  • Kapusta idealna na zimę

    To typowo zimowe warzywo stanowi skarbnicę witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, wapnia i błonnika.

  • pyszna salatka w sam raz do ziemniaczkow i kotlecika :)

  • Schabowy po góralsku idealny na mroźny dzień

    Po nartach, ale też, gdy wracamy po pracy do domu, a staliśmy na mrozie na przystanku, marzymy o potrawach kalorycznych czy rozgrzewających. Nie pozwolimy sobie na nie na majówce czy po plaży, ale już zimą, czujemy się rozgrzeszeni, więc czemu nie? Na mroźną zimę: schabowy po góralsku.

  • zdrowe ,szybkie i proste..

  • Zimowa zupa minestrone według Michela Morana

    Zupa minestrone zimą? Czemu nie! Do jej przygotowania zachęca szef kuchni i juror programów kulinarnych Michel Moran. To łatwe w przygotowaniu i smaczne danie.

  • Super zapas do spiżarni na zimę.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) drobno poszatkować, dodać łyżkę smalcu. Wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości, około 20 minut. W połowie procesu, kiedy kapusta będzie już półmiękka, dodać jabłka bez gniazd nasiennych, obrane...

  • Bardzo prosty w wykonaniu, a zimą dostarcza wiele radości smakowych pod postacią sosów do deserów, dań obiadowych i masy do ciasta.

  • Czas jesienno-zimowego spadku odporności

    ...zawierające ją warzywa i owoce, np.: papryka, kapusta, natka pietruszki, jarmuż czy brokuły. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 60 proc. - 70 proc., zabezpieczy także szklanka soku...

  • wyjatkowo smaczne,nawet do chlebka z maslem..

Artykuły na temat: biala kapusta na zime
  • Dieta odkwaszająca wzmocni cię przed zimą

    ...kapusta i kiełki. Naturoterapeuci polecają też bakłażany, dynię, cukinię, ogórki, sałatę, botwinę, szpinak (surowy) oraz czarną rzodkiew. Bez ograniczeń możesz jeść buraki, brokuły, marchew, seler...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Zimą też można poprawić odporność

    ...odporność. W codziennym menu nie może brakować warzyw i owoców bogatych w witaminy i minerały. Takie witaminy, jak: A (marchew, dynia, morele), C (cytrusy, natka pietruszki, kapusta, brokuły...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kapusta lepsza niż cytrusy

    Kapusta jest niedocenianym warzywem. A szkoda, bo nie dość, że jest cennym źródłem witaminy C (zarówno kiszona, jak i surowa), to jest mało kaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Nie bez kozery, na kapuście opiera się dieta szwedzka, czyli dieta kapuściana. Osoby stosujące ją, szybko, bo w ciągu tygodnia, mogą pozbyć się około 4-5 kilogramów. Kapusta w okresie zimowym jest lepszym...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Dieta na problemy ze skórą

    ...działanie witamin C i E. Nie jest jednak składnikiem jedzenia. Organizm wytwarza go sam, ale możemy mu w tym pomóc. Wydzielanie glutationu stymulują m.in. warzywa bogate w siarkę, czyli kapusta, cebula(...) m.in.: cebula i czosnek, kapusta, kalafior, brokuły, rzepa. Cynk przyspieszy gojenie się ranek: Dużo go jest w mięsie drobiowym i owocach morza. Jednak na co dzień najlepszym jego źródłem są produkty...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Grzybica kocha lato

    ..., ogórki, czosnek, cebula, cukinia, kapusta, rzodkiewki, szparagi i szpinak. Warzywa te zawierają substancje hamujące rozwój grzybów, m.in związki siarki. Pieczywo wybieraj wyłącznie żytnie lub orkiszowe...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...