• Informacje na temat:

    biała czekolada bez laktozy

Przepisy na temat: biała czekolada bez laktozy
  • Ptysiowe ciastka bez glutenu

    Upieczenie czegoś słodkiego bez mąki pszennej wcale nie jest trudne! Oto proste przepisy na pyszności, które udadzą się każdemu.

Artykuły na temat: biała czekolada bez laktozy
  • Nietolerancja pokarmowa: Jak ją leczyć

    ...ryby, owoce morza oraz kurczak; czerwone wino, czekolada. Mleko nie dla każdego Nietolerancja laktozy: Zawarty w mleku cukier jest źle trawiony, gdy w organizmie brakuje enzymu laktazy. Takie(...) mrożone: ryby, mięso i wędliny, drób, warzywa, owoce (z wyjątkiem podanych obok jako zakazane); produkty zbożowe bez dodatków (np. suszonych owoców): czyste płatki owsiane, otręby pszenne, chrupkie...

  • Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach. Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli...

  • Dieta po leczeniu antybiotykiem

    ...pozostały bez wpływu na jego organizm. Antybiotyki oprócz działania leczniczego, wywołują bowiem także szereg skutków ubocznych, m.in. zakłócają pracę jelit, prowadząc do ich nadwrażliwości i gorszego(...) probiotyków zawierają mleczne produkty fermentowane z niską zawartością laktozy, czyli kefiry, jogurty, maślanka i słodkie w smaku mleko acidofilne. Malcowi serwuj te wzbogacane w szczepy dobroczynnych...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Dieta po leczeniu antybiotykiem

    ...pozostały bez wpływu na jego organizm. Antybiotyki oprócz działania leczniczego, wywołują bowiem także szereg skutków ubocznych, m.in. zakłócają pracę jelit, prowadząc do ich nadwrażliwości i gorszego(...) probiotyków zawierają mleczne produkty fermentowane z niską zawartością laktozy, czyli kefiry, jogurty, maślanka i słodkie w smaku mleko acidofilne. Malcowi serwuj te wzbogacane w szczepy dobroczynnych...

  • Mówiąc o serach dojrzewających, zwykle myślimy o Parmezanie lub Grana Padano. Tymczasem tuż za wschodnią granicą Polski produkuje się ser, który jakością nie ustępuje swoim włoskim kuzynom, a dzięki wyjątkowym właściwościom odżywczym jest zdrową przekąską zarówno dla wegetarian jak i osób, które nie tolerują laktozy.P Fot. 123RF/Picsel Wielbiciele tradycyjnych, dojrzewających serów cenią je za niepowtarzalny smak i aromat, ale nie zawsze zdają sobie sprawę z ich właściwości zdrowotnych....

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Gorzka, mleczna, nadziewana, z orzechami, a może biała? Niewątpliwa królowa deserów oraz słodyczy. O czym mowa? Oczywiście o czekoladzie! Pyszna, uwodzicielska i uzależniająca, wykorzystywana w kuchni jako afrodyzjak. 12 kwietnia jest jej światowym świętem, które należy koniecznie uczcić chociaż małą kosteczką. Fot. 123RF Ponoć osobowości każdego człowieka odpowiada dany typ czekolady. Nie istnieje chyba osoba, która za nią nie przepada, wyłączając osoby na nią uczulone. Jej ogromna...