• Informacje na temat:

    bezy z 10 białek

Przepisy na temat: bezy z 10 białek
  • Bezy kakaowe

    Na dzisiejszy deser proponujemy bezy kakaowe. W wersji dla dorosłych smakują najlepiej z kawą, dzieciom podamy je z kakao. Smacznego!

  • Bezy i mus czekoladowy z... wody po fasoli?

    Aquafaba to woda pozostała po gotowaniu fasoli lub innych roślin strączkowych, np. ciecierzycy. Miki Mottes zachęca, aby z płynu - dla większości będącego odpadem - zrobić bezy albo mus czekoladowy. Oczywiście bez jajek, gdyż aquafaba świetnie je zastępuje.

  • Bezy z masą krówkową

    Słodkie i delikatne bezy z masą krówkową, są doskonałym deserem za którym przepada cała rodzina. Daj się skusić ich smakiem i wypróbuj nasz przepis.

  • ​Mus czekoladowy

    Musy czekoladowe powstają z połączenia ubitych białek z rozpuszczoną czekoladą. A jak sobie z tym poradzić w kuchni roślinnej? Bardzo prosto. Można użyć popularnej aquafaby (woda z gotowania ciecierzycy) lub galaretki lnianej. Te roślinne żele idealnie się napowietrzają i przypominają ubite białka kurze. Lubię takie potrawy, bo dają duże pole do popisu i wywołują zdziwienie wśród konsumujących...

  • ..., kandyzowana skórka pomarańczowa; na bezy -kraszanki: 4 białka, 2 żółtka, 1,5 szklanki cukru, otarta skórka z 1 cytryny, łyżeczka kakao, 4 łyżeczki dowolnych konfitur, ewentualnie 1 łyżeczka masła...

  • Torciki ze słodką polewą

    Malinowo-limonkowy z bezami Sposób przygotowania 1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując cukier. Pianę z białek połącz z żółtkami oraz mąką i proszkiem(...) sitko. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw na 5-10 minut, by spęczniała. Serek utrzyj z cukrem pudrem i musem malinowym. Śmietanę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, ubij...

  • Gruszkowa beza Pavlova

    ...razem z masłem. Piecz 10 min w 180°C. Zlej powstały sos. 2. Białka ubij na pianę. Dalej ubijając, dodawaj pozostały cukier i sok z cytryny. Na koniec wsyp skrobię z kakao, wymieszaj. Masę wyłóż na blachę(...) wodnej czekoladą. Nałóż do środka zimnej bezy. Przykryj białą bitą śmietaną oraz owocami, polej sosem. Porady i tipy eksperta - Białka lekko ubij i od razu zacznij dodawać do nich miarowo cukier...

  • Beza Pavlova z sezonowymi owocami

    ...uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym...

  • Ciasta bezowe - wybierz ulubione!

    ...łyżce cukru. Dodaj mąkę, ocet winny, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką kładź małe bezy, piecz 10 minut w temp.160°C i godzinę w temp. 140°C. 2. Owoce umyj, wydryluj. W misce wymieszaj(...)Torcik limonkowo - melonowy Składniki: Ciasto: 5 żółtek 100 ml mleka 15 dag cukru 30 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag masła Beza: 5 białek szklanka cukru...

  • Gruszki na bezach

    Składniki: 2 gruszki ugotowane w syropie 2 opakowania twarożku waniliowego ½ czekolady mlecznej 4 łyżki śmietany kremówki wiórki czekoladowe Bezy 10 białek 2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 5 dkg wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Z białek ubić sztywną pianę. Dodać powoli cukier i cukier waniliowy. Wsypać wiórka i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć...

Artykuły na temat: bezy z 10 białek
  • Francuskie bezy

    ...pomysłem są również gniazdka, czyli małe miseczki zrobione z upieczonej bezy, które możemy wypełnić bitą śmietaną lub kremem i owocami, przez co powstaną nam miniaturowe Bezy Pavlovej na jeden raz. Nie można oczywiście zapominać o najprostszej wersji bezy, czyli małych kleksach, które same w sobie są wyśmienitą przekąską. Wszystkie przepisy na francuskie przysmaki prezentuje Anna Olson, amerykańska...

  • Potrawy z ryżem wcale nie muszą być nudne. Wystarczy kilka składników, aby zamienić go w naprawdę ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Jego przechowywanie nie nastręcza zbyt wielu problemów, a w szczelnie zamkniętym słoiku może wytrzymać naprawdę długi czas. Czy ryż jest zdrowy?...

  • Wiwat bezy!

    Kruche i puszyste bezy dostarczają niebiańskich doznań smakowych.

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Smoothie i bezy

    ....  Z tej porcji okolo 30 sztuk. Czyli na kazde bialko 50 g cukru plus sok z 1 cytryny, na calosc. Ubilam na gesty krem. Wylozylam na blache pokryta papierem i pieklam 10 minut w 160°C nastepnie...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Beziki z bitą śmietaną

    .... 2. Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować od szklanki koła o średnicy ok. 10 cm. Na każdym rozłożyć pianę, formując z niej gniazdka (wgłębienia powinny być dość głębokie). 3. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 150°C. Po około 2-3 minutach zmniejszyć temp. do 120°C i suszyć bezy ok. 90 minut. Bezy powinny być z zewnątrz suche i kruche...

  • Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby? Fot. 123RF/Picsel Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może...

  • Bezowe łakocie

    ..., dodając szczyptę soli. Następnie dodawaj po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Gotową masę bezową przełóż do rękawa lub szprycki i wyciskaj na blachę bezy zostawiając odstępy między nimi. Piecz je(...). 5. Wierzch ciasta udekoruj bezami i przybierz wisienkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 300 kalorii Bezowy placek jagodowy Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 2 szklanki mąki...

  • Początek lata to idealna pora dla smakoszy. Natura obdarza nas wówczas wieloma wyśmienitymi produktami. Jednym z nich jest bób, który do naszych sklepów trafia w czerwcu. Fot. 123RF/Picsel Bób jest rośliną strączkową, więc zawiera wiele wartości odżywczych, przede wszystkim białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Co jeszcze dobrego ma w sobie bób? Bób na anemię Anemia może być spowodowana niedoborem żelaza lub kwasu foliowego i witaminy B12. Bób może okazać się pomocny zmniejszaniu...