• Informacje na temat:

    beza na ostro

Przepisy na temat: beza na ostro
  • Pyszny, niedzielny obiad

    ...minut, do miękkości. Wyjmij, przestudź, ostrożnie zdejmij folię. Obierz z łupinek. Odłóż do wystudzenia. Ciecierzycę osącz z zalewy. W tym czasie mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wsyp na nią...

  • Krucha beza z bitą śmietaną i owocami - klasyczna i doskonała

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...do ¾ ich wysokości. Piec w temperaturze 180°C około 10 minut. Minibrownie powinny wyrosnąć i lekko popękać. Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia w formie, następnie ostrożnie podważyć widelcem(...) beza urośnie również na boki podczas pieczenia.  Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać stopniowo cukier. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu...

  • Meksykańska beza, która jest wspomnieniem tego, że mój narzeczony oświadczył mi się na wakacjach w Meksyku! Dziś więc zrobiłam mu niespodziankę i zrobiłam bezę w barwach flagi Meksyku

  • Czyli beza krucha, mocno wysuszona, chrupka. Różni się od bezy francuskiej tym że białka do niej są podgrzewane na parze. Efekt ? Na pewno jest stabilniejsza i lepsza do wszelkich bezowych dekoracji.

  • Ha ha, najbardziej w tej bezie uwielbiam to, że każdy, zanim ją spróbuje mówi: "nie, ja tylko mały kawałeczek". A potem...

  • Na wyjątkowe okazje . Zaskocz gości.

  • Szukałam korzeni Bezy Pawłowej i okazało się, że pochodzi ona z Australii. Tort został nazwany na cześć tancerki baletowej Anny Pawłowej. I chociaż autorstwo przypisuje sobie również Nowa Zelandia, wszystko wskazuje na to, że jednak kolebką Tortu Pavlovej jest Australia. Za żadne skarby świata nie skojarzyłabym tego deseru właśnie z tą częścią świata ale w końcu oni chodzą do góry nogami więc można się spodziewać po Kangurach wszystkiego :) W Australii zakochali się moi rodzice. Jest ona...

  • Sprawdzony przepis na "Malinowa beza"

  • Sprawdzony przepis na "Chałwowa beza"

Artykuły na temat: beza na ostro
  • Beza Pawłowej

    Beza: Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodaj mąkę i sok z cytryny i wymieszaj raz jeszcze. Pianę nanoś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki, formuj koło wielkości średniego talerza - jego środek powinien być niższy niż brzegi. Piecz około 90 minut. Po tym...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Katarzyna Burzyńska: Mama mówi, że jem jak chłop

    ...bardzo na ostro, czyli z chili, z mocnymi przyprawami palącymi w język, fasolą, pomidorami, cebulą i ogromnymi ilościami czosnku. Do tego podaję nachosy i starty ser cheddar. Bardzo aromatyczne(...) słabość do...?  - Słodyczy, których jem straszne ilości. Tort bezowy, beza Pavlova z owocami, z kremem z mascarpone i z bitą śmietaną - obłęd. Jestem od nich uzależniona. Średnio raz na trzy dni...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował swój autorski przepis na tort bezowy. Składniki 12 białekszczypta soli himalajskiej550 g drobnego cukru białego500 ml śmietanki 36%75 g cukru pudru500 ml serka mascarpone500 g malin400 g jeżyn400 g czerwonej porzeczki6 marakuj5 pnączy groszku cukrowego do dekoracji10 kwiatów kocimiętki do dekoracji Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli himalajskiej, następnie dodać po jednej łyżce cukru. Masa musi być błyszcząca. Gdy będzie gotowa,...

  • ​Wiosną będziemy nosić ognistą czerwień

    Jest odważna, ciepła, energetyczna i seksowna - jaskrawa, ognista czerwień to jeden z najciekawszych kolorystycznych trendów nadchodzącej wiosny. Zamiast chować się za bezpiecznymi szarościami, czernią i neutralnymi beżami, w tym sezonie będziemy nosić wyraziste i przyciągające spojrzenia barwy.

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...

  • Makijaż dla puszystych

    Masz okrągłą twarz? Dowiedz się, jak wyszczuplić pulchną buzię, co musisz mieć w swojej kosmetyczce, a czego bezwzględnie unikać.

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Makijaż dla puszystych

    Masz okrągłą twarz? Dowiedz się, jak wyszczuplić pulchną buzię, co musisz mieć w swojej kosmetyczce, a czego bezwzględnie unikać.

  • W teleturnieju "Milionerzy" padło pytanie za pół miliona złotych. Miłośnicy kulinariów nie powinni mieć problemów z odpowiedzią na nie. Fot. Player.pl Tegoroczny maturzysta z Tarnowa - Filip Olszówka - wykazał się ogromną wiedzą, docierając w telewizyjnym turnieju "Milionerzy" do pytania za pół miliona złotych. Wegańskie bezy ubijesz z cukru i.. A) białek jaj kurzych B) płynu z puszki z ciecierzycą C) oleju kokosowego D) mielonych migdałów Wśród wielu widzów pytanie wywołało konsternację,...