• Informacje na temat:

    bekon wędzony na patelni

Przepisy na temat: bekon wędzony na patelni
  • Świąteczna gęś po francusku

    ...bekonu, - 15 g masła, - 4 łyżki bazy do sosów, - 1 łyżka Creme fraiche Przygotowanie: Bagietkę, cebulę, boczek i gęsią wątróbkę pokroić w kostkę. Pietruszkę i tymianek posiekać. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć boczek, dodać cebulę, następnie wątróbkę. Dodać zioła, posolić i popieprzyć. Zmieszać z bagietką i trzymać pod przykryciem 10-25 minut. Z gęsi wyjąc pozostałe podroby. Gęś dobrze...

  • Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia

    ...na pół. Cebulę pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Wszystkie warzywa i orzechy wymieszaj.  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki. W szklance wymieszaj majonez(...), przykryj i piecz w temp. 180°C ok. 40 minut, aż dynia zmięknie.  Wątróbka z orzechami na gorąco Sposób przygotowania 1. Wątróbkę opłucz, oczyść, pokrój, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej...

  • Quiche lorraine

    ...: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 3 żółtka, 5 łyżek zimnej wody, szczyptę soli. Zaś na nadzienie przygotujmy: 150 g wędzonego chudego boczku lub bekonu, 4 jajka, szklankę śmietany 22 proc., pół szklanki(...). Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde, dolewamy nieco więcej wody. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Boczek kroimy w kostkę i lekko przesmażamy na patelni...

  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Nim zaczniemy kuchenną przedświąteczną krzątaninę i rozpoczniemy przygotowywanie potraw z dodatkiem plastrów boczku, warto wybrać najlepsze produkty. Jak rozpoznać bekon idealny? Choć, całkiem(...) szpinak opłucz, sparz, przelej zimną wodą.  Dobrze odciśnij.  Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, nie rozmrażaj go uprzednio! Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła.  Podsmaż przeciśnięte przez praskę ząbki...

  • Spaghetti al pomodoro - przepis Audrey Hepburn

    ...wersję przygotowuje się, krojąc guanciale (wędzone podgardle wieprzowe) w drobne paski i podsmażając na patelni, aż będzie chrupkie. Jeśli nie zdobędziesz guanciale, możesz użyć pancetty (surowy suszony boczek) lub bekonu. Dodaj to do zmielonego sosu i duś kilka minut na wolnym ogniu. Wersja mamy była lżejsza: zamiast guanciale używała prosciutto crudo (surowa szynka włoska), a po zrumienieniu...

  • 4 pomysły na jajecznicę

    Przepisy na 4 porcje Jajecznica z wędzonym łososiem, chrzanem i kolorowym pieprzem 4 plastry wędzonego łososia pokroić w paski. 1-2 łyżki oleju rozgrzać na patelni. 8 jajek roztrzepać(...) pozostałą bazylią. Jajecznica z bekonem, pieczarkami i szczypiorkiem 150 g pieczarek oczyścić, poprzekrawać. 4 plastry bekonu przeciąć w poprzek. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Usmażyć na...

  • Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?

    ...patelni i smażyć wątrobę 1-2 minuty. Dodać pieczarki, a następnie zieloną cebulkę, pomidory, cebulki marynowane i krótko przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem i śmietaną. Gotować 1 minutę(...). Zdjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu wlać pół filiżanki wody i jogurt. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę polać sosem. Podawać z puree ziemniaczanym.   Czas przygotowania 20

  • 10 potraw z ziemniaków do przygotowania w 30 minut

    Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal     Szybka patelnia ziemniaczano-cebulowa Składniki na 4 porcje: 750 g małych ziemniaków 250 g pieczarek 50 g bekonu(...)Patelnia ziemniaczano-warzywna Składniki na jedną porcję: 250 g ziemniaków 1 mała czerwona cebula 1 gałązka tymianku 150 g zielonej fasolki (mrożonej) pół łyżeczki oleju 25

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...minut. Ugotowaną fasolkę dzielić na małe wiązki i zawijać w bekon, a następnie usmażyć na chrupko na patelni. Popieprzyć. 10-15 minut przed końcem pieczenia gęś skropić osoloną wodą. Sos zlać razem(...) maśle, dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem. Dusić ok. 20 minut. Kulki ziemniaczane usmażyć na oleju. Figi pokroić na cząstki, kumkwat na plasterki. Masło roztopić na patelni...

Artykuły na temat: bekon wędzony na patelni
  • Burgery z bekonem

    ...formujemy cztery kotlety. Na patelni podsmażamy plastry wędzonego boczku do momentu, aż będą chrupiące. Przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię kładziemy kotlety, smażymy 2 minuty, przewracamy na drugą stronę, kładziemy na nich po plasterku sera, przykrywamy patelnię i kontynuujemy gotowanie jeszcze 2 minuty. W miseczce łączymy majonez z ketchupem i ostrym sosem. Myjemy i siekamy dymki. Kiedy...

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Dania z bakłażana

    ..., 7,5 dag wędzonego boczku w plasterkach lub bekonu, tłuszcz do form. Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić w cienkie, podłużne plastry. Posypać solą i odłożyć na 10 minut, by puściły gorzki sok. Seler naciowy pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Połowę majeranku posiekać. Plastry bakłażana opłukać, osuszyć, oprószyć mąką. Na patelni porcjami...

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • Dania z wołowiny

    .... Cebulę obrać, pokroić w większe kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przyrumienić na nim cebulę. Zalać małą ilością wody. Przelać do brytfanny. W brytfannie ułożyć roladki tak, aby były ciasno obok siebie. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec około 80 minut, aż roladki zmiękną. Roladki wyjąć z brytfanny, trzymać w cieple. Sos z pieczenia wlać na patelnię i wysmażyć go...

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...

  • ...bekon (był dość tłusty), pokroiłam na kostkę i wrzuciłam na gorącą patelnię. Tłuszcz odlałam. Mięso wyjmuje sie z marynaty (którą potem wlewa się do niego w całości), odsącza i kładzie na gorący(...)°C. Pod koniec drugiej godziny dodać cebulki perłowe podsmażone na złoto na dużej patelni na średnim ogniu w 30 g masła i resztce oleju oraz pieczarki zrumienione na pozostałym maśle. Wypiekać pod...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Joanna. Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej (typ 500) 150-200 ml wody 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek Farsz 200 g sera feta 200 g mozzarelli 1 łyżka mąki pszennej 50 ml mleka 1 garść świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku Złożenie 5 jajek 40 g masła Ciasto drożdżowe Do miski wsypać mąkę. Wodę podgrzać do temperatury około 40°C...

  • Niedzielne śniadanie

    ...rozgrzać 2 łyżki oleju, kilka minut smażyć na nim ząbki czosnku. Wyjąć je z patelni i wyrzucić. Na patelni z czosnkowym olejem ułożyć plastry bekonu. Wysmażyć je na chrupko. Pod koniec oprószyć(...)Jajka na bekonie Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 4 plastry bekonu lub chudego wędzonego boczku, 80 dag ziemniaków, 4-5 łyżek oleju, 1-2 ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanych ziół prowansalskich...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...