• Informacje na temat:

    bataty smażone

Przepisy na temat: bataty smażone
  • Batatowa piramidka

    Bataty są zdrowsze od ziemniaków. W takiej wersji są równie pyszne!

  • Prosty przepis na smaczną przekąskę lub na obiad.

  • Zapiekanka z batatami i ziarnami

    Bataty to warzywa, które skrywają w sobie wiele wartości odżywczych i urozmaicają popularne dania. Spróbuj przygotować z nich zapiekankę!

  • Ostatnio zajadamy się pieczonymi batatami... Dzisiaj w połączeniu z kurczakiem i fetą. Wszystko uzupełnia delikatnie czosnkowy sos jogurtowy z dodatkiem marchewki.

  • Warzywny makaron oraz frytki

    Batatowe słupki na ostro Sposób przygotowania Bataty obierz, pokrój w plasterki, a potem w słupki nie szersze niż 1 cm. Frytki opłucz, potem przełóż do miseczki i zalej zimną wodą. Odstaw na...

  • Smakowite ziemniaki z dodatkiem cebuli i kiełbaski. Duża ilość przypraw dodaje fajnej pikantności daniu.

  • Sałatka z batatami i mango

    Sposób przygotowania 1. Bataty obierz, opłucz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź je, osącz, odłóż na bok. Filety opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Smaż 10-12 minut na rozgrzanym oleju. Pieczarki osącz z zalewy.  2. Rzymskie sałaty opłucz, osusz, porwij na kawałeczki. Przestudzone bataty oraz usmażone filety pokrój w kosteczkę. Mango rozetnij, wytnij pestkę, miąższ potnij na...

  • Szybkie i smaczne danie na obiad :)

  • Kotlety z batatów, siemienia lnianego i ze słonecznika z pomidorową salsą

    Bataty powinny pojawiać się w diecie sportowców jak najczęściej. Zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny: 54), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Dla porównania - indeks glikemiczny ziemniaków wynosi od około 60 (gotowane) do ponad 80 (pieczone). Sposób przygotowania: Batat gotujemy w garnku do miękkości. Siemię lniane...

  • Bataty przygotujemy bardzo szybko. Moja rodzina je bardzo lubi, najlepsze są zapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre danie.

Artykuły na temat: bataty smażone
  • Faszerowane pikantne bataty

    Sposób przygotowania: 1. Bataty dokładnie wyszoruj i przekrój wzdłuż na 2 równe połówki. Ułóż na blasze rozcięciem do góry. Miąższ ponacinaj nożem, a następnie oprósz solą i pieprzem oraz skrop(...).  3. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika. Ten nastaw na funkcję grill.  4. Wyłóż nadzienie na bataty. Na wierzchu dodaj pokruszony ser typu feta. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez około...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Bataty na sposób orientalny

    Sposób przygotowania: 1. Bataty umyć, włożyć do miski z oliwą z oliwek wymieszaną z 1/2 łyżeczki soli. Dobrze natłuszczone włożyć do piekarnika. Piec 30 minut w temp. 200°C.  2. Cebulę obrać(...), pieprzem i papryką.  4. Wyjąć bataty z piekarnika, przekroić wzdłuż. Lekko wydrążyć, miąższ doprawić, wymieszać z mięsnym farszem, nadziać bataty. Posypać natką. Podawać z jogurtem. 

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu,...

  • Pieczone bataty z dodatkiem mięsa i rodzynek

    ...1. Do miski przelewamy 5-6 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, mieszamy. Bataty czyścimy, myjemy, osuszamy i mieszamy z oliwą. Przekładamy...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Nadziewane słodkie ziemniaki

    ...1. Bataty umyć, gotować ok. 20 minut, odcedzić, przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać. 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Włoska frittata z batatami i groszkiem

    Wrzuć obrane i pokrojone w ósemki bataty do osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odcedź. Obierz i posiekaj cebulę.  Umyj, oczyść...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

Zdjęcia na temat: bataty smażone