• Informacje na temat:

    barszcz ukraiński z kapustą

Przepisy na temat: barszcz ukraiński z kapustą
  • Lekki barszczyk  ukraiński

    Składniki: 2 buraki ćwikłowe, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą,  1 niewielka cebula,  4-5 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki),  po 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oleju,  2 ząbki(...) (gdyby zupa była zbyt gęsta, dolej gorącej wody). Barszcz przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zupę wymieszaj z koncentratem i ew...

  • Barszcz ukraiński to zupa z buraków, kapustą świeżą oraz ziemniaki.

  • Barszczyk w najsmaczniejszych wersjach

    .... Gotuj ok. 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kapustę, ziemniaki i buraki.  2. Barszcz wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartym czosnkiem. Gotuj ok. 10 min. Ew. udekoruj ziołami(...) solą, pieprzem i cukrem. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Ukraiński na wołowinie Sposób przygotowania 1. Fasolę i grzyby mocz osobno 12 godzin. Odcedź, przełóż do osobnych garnków. Zalej...

  • pracochłonna ale smaczna

  • Obiad na cały tydzień

    ...przez 40 minut w temp. 180°C.  Barszcz ukraiński Sposób przygotowania 1. Obraną i startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę wrzuć do gotującej się wody. Dodaj masło, sól...

  • Wspaniała zupa pełna warzyw

  • Barszcz ukraiński

  • Barszcz ukraiński po mojemu czyli szybko i smacznie:) Pomysł na wykorzystanie rosołu pozostałego po niedzielnym obiedzie.

  • Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na barszcz ukraiński. Oczywiście jest na niego tyle przepisów ile autorów. Każdy dodaje coś od siebie ;) Ja starałam się połączyć to co według mnie jest najlepsze XD Zazwyczaj ziemniaki gotuje się w barszczu, ale ja osobiście bardzo tego nie lubię ponieważ często po dodaniu octu ziemniaki twardnieją, dlatego gotuję je osobno. Jeśli macie ochotę możecie wrzucić je pokrojone w kostkę razem z burakami.

  • Dziś wędrujemy do naszych sąsiadów na Ukrainę, skąd pochodzi właśnie barszcz ukraiński który stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Często również podawany jest w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, głównie przez dodanie fasoli. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywany jest „barszczem czernihowskim”. Dzięki dodatkowi fasoli zupa jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na chłodne, zimowe dni.

Artykuły na temat: barszcz ukraiński z kapustą
  • Barszcz ukraiński

    Klasyczna wersja ze świeżą kapustą i ziemniakami. Ta pożywna zupa zachwyca bogactwem smaku i dodaje energii w chłodne dni.

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Barszcz ukraiński z fasolą na żeberkach

    ..., ziemniaki oraz posiekaną kapustę. Gotuj 15 min.  3. Do barszczu wrzuć mięso z żeberek. Dopraw sokiem z cytryny. Rozlej zupę do miseczek, nałóż kleks śmietany i posyp natką.  Zobacz także:

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Barszcz ukraiński

    Przygotowanie: Żeberka umyj, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i zbierz szum. Zmniejsz ogień i gotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez godzinę....

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Barszcz ukraiński

    Tradycyjny przepis.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Szybki barszcz ukraiński

    Ziemniaki i buraki pokroić w kostkę, marchewkę w słupki. Opłukać kapustę, pokroić na małe kawałki. Warzywa zalać gorącym bu-lionem. Dodać fasolkę szparagową, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania wlać zakwas buraczany. Śmietankę zmiksować z mąką i małą ilością barszczu, wlać do zupy. Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Dołożyć osączoną fasolę. Doprawić...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...