• Informacje na temat:

    barszcz ugotowany z koncentratu

Przepisy na temat: barszcz ugotowany z koncentratu
  • Ostry barszcz

    Smaczny i aromatyczny

  • Postny barszcz z domowymi uszkami

    Bez tego dania większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Zdradzamy, jak przygotować postny barszcz z uszkami, który będzie zachwycał smakiem.

  • Barszcz z grzybkami i śliwkami

    Składniki na 6 porcji: 10 suszonych grzybów, 8 suszonych śliwek, 2 buraki ćwikłowe, 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 główki kapusty, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 5 listków laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego, sok z 1 cytryny, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, szczypta cukru.

  • Barszcz po podlasku

    Regionalny przepis na barszcz.

  • Potrawy wielkanocne

    Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym Sposób przygotowania Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Przełóż do miski i zalej koncentratem barszczu czerwonego. Jajka powinny być całkowicie(...) i wymieszaj). Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i rozgnieć widelcem. Do ugotowanych jajek wbij surowe jajko, wsyp bułkę tartą oraz natkę pietruszki, dopraw i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj - mocno...

  • Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    Klasyczny chłodnik na botwinie Sposób przygotowania 1. W bulionie ugotuj pokrojone buraczki. Liście botwiny posiekaj i odłóż. Wlej koncentrat, odstaw barszcz do ostygnięcia. 2. Wymieszaj barszcz z jogurtem, dodaj ogórki, rzodkiewki, liście botwiny,  koperek i szczypiorek. Przypraw do  smaku. Wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z jajkami.   Orzeźwiający koktajl...

  • Smak, jakość i wygoda – tego nam trzeba na Święta!

    ...koncentratu grzybowej Krakus. Sprawdzamy smak i - według uznania - ewentualnie doprawiamy koncentratem z 5. butelki. 5. Z kawałków karpia ściągamy plasterki czosnku. 6. Przygotowujemy 3 głębokie talerze(...) cytryny, plasterki lub paseczki ugotowanej marchewki z wywaru, kiełki, a całość posypujemy czerwonym pieprzem i delikatnie mieloną papryką.  Barszcz czerwony z pieczoną cieciorką Sposób...

  • Barszczyk w najsmaczniejszych wersjach

    .... Gotuj ok. 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kapustę, ziemniaki i buraki.  2. Barszcz wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartym czosnkiem. Gotuj ok. 10 min. Ew. udekoruj ziołami...

  • Na upały najlepszy chłodnik

    ..." Katarzyny Meller. Do przygotowania chłodnika (dla jednej osoby) potrzebujemy: 1 duży kefir lub zsiadłe mleko, łyżkę koncentratu barszczu, pół jajka na twardo, pół ogórka, 1 ogórek małosolny, 2-3 rzodkiewki...

  • Obiad na cały tydzień

    ...przez 40 minut w temp. 180°C.  Barszcz ukraiński Sposób przygotowania 1. Obraną i startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę wrzuć do gotującej się wody. Dodaj masło, sól...

Artykuły na temat: barszcz ugotowany z koncentratu
  • Barszcz z pieczonymi uszkami

    ...i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz starte buraki. Chwilę gotuj wszystko razem. Barszcz przecedź, a następnie dolej do niego wywar z gotowania grzybów (wlewaj po łyżce i próbuj, czy barszcz nie nabiera zbyt mocnego smaku grzybów). Dolej zakwas lub koncentrat buraczany i podgrzej na wolnym ogniu, nie...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Uszka na trzy sposoby

    Minipierożki z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym, podawanym zwykle do barszczu. Ale to nie jedyny sposób na te małe pyszności.

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Smaczne święta malucha

    ...czerwony barszcz, dziecko jak najbardziej może zjeść ze wszystkimi.  Ugotuj go na wywarze z warzyw, z dużą ilością buraków. Nie wzmacniaj smaku zupy kupnym koncentratem barszczu, nie używaj octu ani ostrych przypraw. Jeśli chcesz, aby barszcz był wyrazistszy, dodaj trochę zakwasu z buraków, bo dziecko w tym wieku może już jeść kiszonki. Jeśli dosładzasz barszcz, cukier zastąp odrobiną soku z jabłek...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Barszcz z uszkami

    Z warzyw i przypraw ugotować wywar, dodać starte buraki, posiekany czosnek. Gotować pół godziny. Przecedzić, doprawić, dodać koncentrat (można dolać wywar z ugotowanych grzybów). Z mąki, soli i wody(...) każdym ułożyć nadzienie. Formować uszka, wrzucać na osolony wrzątek. Ugotować. Gotowy barszcz wlewać do talerzy, do każdego włożyć po kilka uszek.

  • Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje gotowych barszczy – poczynając od zakwasów, przez koncentraty, aż po ekspresowe barszcze instant. Co tak naprawdę znajdziemy w opakowaniach tych produktów? Specjalnie dla was przeanalizowaliśmy ich etykiety. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Barszcz czerwony jest potrawą, która pojawia się na niemal każdym wigilijnym stole. To niekwestionowany symbol Bożego Narodzenia, stanowiący również cenne źródło wielu witamin. Ideałem jest ten przygotowany...

  • Młode warzywa

    ...można podać z młodymi ziemniakami z wody. Rada: Aby barszcz miał intensywny kolor, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego lub startego na tarce surowego buraka. Smakiem botwiny możesz też cieszyć(...) angielskiego oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 minut. Barszcz z młodych buraczków Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...