• Informacje na temat:

    barszcz na wodzie z boczku

Przepisy na temat: barszcz na wodzie z boczku
  • Biały barszcz na boczku

    Tradycyjna zupa wielkanocna, bez której nie ma świąt. Dodatek boczku sprawi, że będzie wyjątkowo aromatyczna i smaczna.

  • Biały barszcz bacy

    Uwielbiają go i dzieci i dorośli. Wypróbuj nasz przepis na biały barszcz bacy.

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...z najstarszych polskich zup. W pierwotnej wersji był znany jako barszcz biały i żywili się nim głownie ludzie na wsiach. Zgodnie z pierwszym znanym przepisem przyrządzało się go z gotowanych roślin: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Później zaczęto go podawać z ziemniakami i zyskał miano zalewajki, czyli właśnie żuru. Zupa szybko zyskała popularność na terenie całego kraju. Regionalne odmiany...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    ...kulinarne oblicze podlaskiej Wielkanocy jest wyjątkowe. Kluczową potrawą jest czerwony barszcz, który zazwyczaj kojarzy się z Wigilią. Tu niemniej przyrządzany jest z buraków kiszonych. Obowiązkową(...). Tym razem kluczowe jest jednak użycie delikatnych gałązek, które powinny się już lekko zazielenić. Z tego powodu zrywa się je na długo przed Wielkanocą i przechowuje w wodzie, w domowym cieple...

  • Rozgrzewające, gęste zupy

    ...kokilek lub talerzy. Na wierzchu rozłóż po porcji odłożonej soczewicy, udekoruj kleksem z jogurtu i plasterkami papryczki. Podaj z pulpecikami nabitymi na patyczki. Barszcz z kaczką(...), pokrój na kawałki.  2. Czosnek obierz, posiekaj. Połowę boczku pokrój na kawałeczki i podsmaż na suchej patelni. Gdy puści już sok, przełóż go na talerzyk. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojone warzywa...

  • Obiad na cały tydzień

    .... Cielęcinę pokrój, zbij na duże plastry.  2. Kotlety posmaruj musztardą, wyłóż plastrami boczku i uduszonymi pieczarkami. Zawiń i obwiąż nitką. Obtocz w mące i obsmaż na oleju. Zalej wodą i duś ok(...) sok z cytryny i miód. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli.  2. Marynatę wymieszaj i zalej kurczaka. Odstaw na 3 godz. Owiń w plastry boczku i nabijaj na patyczki. Piecz na grillu lub w piekarniku...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...wodzie ok. 5 min, by żółtko nie do końca się ścięło. Kotlety oprósz solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny, z jednej strony posmaruj musztardą i posyp natką. Obrane jajka ułóż na mięsie, zawiń. Usmaż(...) ●1/2 szkl. bulionu ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min, by żółtko niezupełnie się ścięło. Mięso...

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    ...wszystkich rodzajów poświęconego jedzenia, a więc jaj, chleba, chrzanu, boczku, kiełbasy, sera, soli, czasem kołaczy - wszystko to pokrojone; razem wymieszane, zalewano zsiadłym mlekiem, maślanką, barszczem lub gorącą serwatką. Wielka Niedziela jest dniem bardzo uroczystym - woda w źródłach zamienia się na chwile w miód, skarby ukryte w ziemi zapalają się jasnym płomieniem, wschodzące słońce...

Artykuły na temat: barszcz na wodzie z boczku
  • Gorąca zupa? To jest to!

    Gulaszowa, gęsty krupnik, barszcz ukraiński, a może rybna?

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Młode warzywa

    ...ostrym nożem. Bułkę kajzerkę namocz w wodzie, odstaw na ok. 10 min. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę(...) angielskiego oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 minut. Barszcz z młodych buraczków Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    ...cukrem i odstaw na 20 min., żeby puściły sok. 2. odlej sok do garnka i odstaw - będzie potrzebny do zrobienia kisielu. 3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie. 4. Doprowadź sok do wrzenia i dodaj(...) pierogowe zaparzane , Ciasto pierogowe na kefirze Farsz do pierogów z mięsem 500 g szynki 500 g karkówki 200 g boczku 1 duża cebula 1 duża marchew 1 seler 1 korzeń pietruszki sól pieprz...

  • Wielkanoc na Kujawach

    ...peklowania: po 2 łyżeczki saletry i cukru, 10 dag soli, pieprz, ziele ang., liście laurowe Przygotowanie: Zagotuj wszystkie składniki do peklowania szynki w wodzie. Przecedź, ostudź, zalej szynkę(...)). Jako dodatek do niej podaj np. tarty chrzan. Wywaru z szynki nie wylewaj, możesz na nim przyrządzić jakąś zupę, np. żurek, biały lub czerwony barszcz. Kujawiok - baba drożdżowa Składniki: 2 szkl...

  • Wielkanocne przysmaki z Mazowsza

    Biały barszcz na zakwasie Składniki: 2 litry wywaru z wędzonki (ugot. np. na chudym boczku lub wędz. kiełbasie), zakwas z mąki pszennej razowej, liść laurowy, ząbek czosnku, 3 ziarna ziela ang(...) jajek, koperek i ew. sałata do dekoracji Przygotowanie: Grzyby umyj, namocz. Ugotuj w tej samej wodzie, ostudź, drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i zeszklij na maśle. Dodaj...

  • Pierogi z różnych stron świata

    ...piecz na złoto w temperaturze 200° C. Podawaj ciepłe z sosem pomidorowym lub po ostygnięciu - z barszczem. Bałkańskie z botwinką Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki, jajko, woda, sól. Na farsz: 50 dag botwinki, 20 dag bryndzy, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, sól. Ponadto: świeża botwinka, skwarki boczku, 2 łyżki stopionego masła. Z przesianej mąki, jajka...

  • Smakołyki z Podlasia na wielkanocnym stole

    ...minut. Możesz serwować z chrzanem, musztardą, żurawiną. Zupa chrzanowa Składniki: 5 szkl. wywaru z wędzonki (szynki, polędwicy lub boczku), 2 szkl. zakwasu na barszcz biały, 1/2 szkl. gęstej kwaśnej...

  • Fantazyjne pierogi

    ...naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, 20 dag żółtego sera, 25 dag chudego wędzonego boczku, 20 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, łyżka oleju, sól, pieprz, 10 dag migdałów w płatkach, liście sałaty(...) grubej tarce, boczek pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dodaj je do boczku i sera, oprósz solą i pieprzem. Dorzuć ostudzone usmażone mięso. Całość wymieszaj...

  • ...pozniej zdalismy sobie sprawe, ze oni nie jedza miesa. glowilismy sie, jakie by tu wymyslic typowo polskie potrawy, do ktorych przygotowania nie uzywa sie miesa, smalcu, sloniny, boczku itp.  w koncu padlo na pierogi z grzybami i barszcz. w ostatniej chwili wymyslilismy jeszcze pierogi ruskie i makowiec. wszystko na ostatnia chwile i trzeba bylo to zrobic w sobote. oczywiscie goscie zastali nas...