• Informacje na temat:

    barszcz na rosole z kury

Przepisy na temat: barszcz na rosole z kury
  • Jaką zupę pani lubi?

    Czysty barszcz ze śliwkami Składniki: • 70 dag buraków • 10 dag suszonych śliwek bez pestek • 4 szklanki przegotowanej wody • 2 szklanki soku z buraków i jabłek • 3 łyżki miodu • szczypta(...) z miodem i przecedzonym wywarem ze śliwek, ponownie zagotować. Do gorącego, lecz niegotującego się barszczu wlać sok buraczano-jabłkowy. Podawać z pasztecikami lub diablotkami. Rosół królewski...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...na święta przygotowujemy dużo przysmaków. Co roku obowiązuje podział prac. Ja specjalizuję się w pierogach, mama w bigosie i barszczu, jedna siostra w rybach, a druga w sałatkach. W takich chwilach(...) nadmiaru soli, ostrych przypraw. Staram się karmić ją produktami, których pochodzenie znam i akceptuję. Jeśli rosół - to z wiejskiej kury, warzywa - z naszego ogródka, słodycze - jak najmniej. - Na co...

Artykuły na temat: barszcz na rosole z kury
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    ...pochwał i pochlebstw. Pieróg ma jeszcze tę zaletę praktyczną, że można go jeść przez kilka dni, podając do zup (pomidorowej, bulionu lub barszczu), podgrzewając lub nie, w zależności od upodobań(...) na okrągłe placki grubości 5-8 milimetrów. Na jeden z nich nakładamy kaszę wymieszaną z jajkami i koperkiem. Dodajemy mięso z kury oddzielone od kości i całość podlewamy rosołem z gotowania mięsa...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Zupy na zdrowie

    Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. W niedziele na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego(...) cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (wrzody, refluks, choroby woreczka żółciowego).  Te tłuste i raczej zawiesiste (gulaszowa, żurek, barszcz biały z kiełbasą, czy ukraiński, a także flaki) i te...

  • Jaja to produkt wyjątkowy, który daje nam natura. Jaja żółteZnatury z Suflidowa zachwycają smakiem oraz unikalnym kolorem żółtka, które uzyskiwane jest dzięki specjalnie stworzonej recepturze pasz. Nasze kury zawsze mogą liczyć na troskliwą opiekę począwszy od wyklucia pisklęcia aż po dojrzałą kurę nioskę. Fot. Materiały prasowe/ Suflidowo Kury żywione są paszą ze starannie dobranych ziaren zbóż. Dobrze odżywiona kura znosi zdrowe i pełnowartościowe jaja. Wymarzony żółty kolor to zasługa...

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...5. Angelika Dąbrowska Piaski, zestaw gadżetów Interii 6. Katarzyna Zięcina, Warszawa, zestaw gadżetów Interii Pytania i odpowiedzi: Runda 1 Tradycyjna zupa wigilijna to: a) rosół z kury z kołdunami b) barszcz czerwony z uszkami Która z tych kiełbas odznacza się wyjątkowo dużą trwałością? a) kiełbasa wiejska b) kiełbasa myśliwska Głównym surowcem do wyrobu oscypka jest mleko...

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...zupę z cukinii. Z kurczaka z rosołu zrobiłam sałatkę. Będzie na kolację. Sobotni rosół bez wołowiny? - Akurat wczorajszy był tylko z kury, bo nie miałam wołowiny, ale wiadomo - najlepszy rosół jest(...) smalcu nie da się kupić w Stanach. Musiałyśmy trochę pozmieniać przepisy, żeby moc je stosować w Ameryce. Ale też na odwrót - przepis na barszcz wydawał nam się zbyt oczywisty dla Polaków, więc trochę go...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Możemy w ciągu roku - raz na jakiś czas - raczyć się zupą na bazie buraków, ale jesteśmy pewni, że jej smak nigdy nie będzie tak wykwintny, jak w Wigilię. Tradycja przygotowywania barszczu jest bardzo długa - nasi przodkowie...