• Informacje na temat:

    barszcz czerwony z śmietaną

Przepisy na temat: barszcz czerwony z śmietaną
  • Barszcz czerwony z fasolą i śmietaną

    Prosty barszcz, który zadowoli smakiem każdego wielbiciela tej zupy. Dodatek mięsa z żeberek o raz fasoli sprawia, że otrzymujemy sycące danie.

  • Uszka z mięsem w sosie ze świeżej cukinii i kurek

    Tradycyjne uszka nie zawsze muszą kojarzyć nam się ze świątecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony.

  • Wigilijna zupa grzybowa. Bardzo aromatyczna!

    Tej zupy w wielu domach nie może zabraknąć na wigilijnym stole. To smaczna alternatywa dla czerwonego barszczu z uszkami. Aromatyczna, pachnąca grzybami, rozmarynem, zabielona śmietaną. A przy tym zawsze się udaje!

  • Jak odchudzić święta?

    ...słodzika mającego połowę mniej kalorii niż cukier. Ksylitolem możemy dosłodzić także barszcz czerwony, jeśli lubimy jego słodkawy smak. Ksylitol możemy też wykorzystać jako zamiennik cukru w różnych(...) tylko ze śmietaną, doskonale smakuje także z jogurtem. Jeśli lubimy śledzie w oleju, dodajmy do nich odrobinę oleju lnianego lub rzepakowego. Pierogi lub uszka przygotujmy z dodatkiem mąki razowej...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Małopolska chrzanem stoi Dumą Małopolan jest chrzanówka lanckorońska - zupa na bazie świeżo startego chrzanu, z dodatkiem wędzonych wędlin i białej kiełbasy, zagęszczana mąką i kwaśną śmietaną(...) Święta Wielkanocne na Podlasiu zawsze obchodzone są z należnym przytupem. Oprócz zalewajki grzybowej czy nietypowego czerwonego barszczu z kiszonych buraków na stołach królują przede wszystkim...

  • Niedoceniane buraki, a tak ważne w diecie dziecka!

    Buraki w kuchni to nie tylko barszcz czerwony i nieśmiertelny dodatek do mielonego - buraczki zasmażane. Świetną potrawą jest zupa krem, z która pomoże zwalczyć zgagę i kwasy w żołądku. Ciekawym(...) z kozim serem, buraki zasmażane z pomarańczą, mus buraczano-selerowy i carpaccio z buraka. Ozdobą i dopełnieniem dania głównego może być pure z buraków i jabłek lub gęsty, czerwony buraczany sos...

  • Wigilijne menu dla smyka

    ...może wywołać efekt przeczyszczający. Należy pamiętać, by owoce na kompot przed ugotowaniem sparzyć wrzątkiem. Czerwony barszcz Czysta zupa przygotowana w domu wyłącznie na bazie warzyw to lekkostrawne i wartościowe danie, które na pewno nie zaszkodzi maluszkowi. Barszczyk z torebki, kartonika czy butelki nie nadaje się niestety dla dziecka przed 3. urodzinami. Poza tym warto, aby zupa, której ma...

Artykuły na temat: barszcz czerwony z śmietaną
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Pielmieni - pierogi rosyjskie

    Podawaj polane masłem lub śmietaną. Mogą też być dodatkiem do rosołu albo czerwonego barszczu.

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Pies wyprowadzony, wykapany, obrazony i trzesacy sie z zimna (lub oburzenia) pod kocykiem na moich kolanach. No teraz, spozniona podam przepis, ktory jest takim troche wybrakowanym barszczem ukrainskim i ktory bardzo lubimy. - mieso wolowe (ok pol kg) pokrojone w kostke zalewam woda w duzym garnku - po zagotowniu zbieram z powierzchni wody piane - wrzucam kostke miesna i warzywna (takie rosolowe...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Wesele bez mięsa?

    ...ucieszy fakt, że bezrybne sushi nie psuje się tak szybko jak tradycyjne. Warto również czerpać z nieco cięższej kuchni naszych wschodnich sąsiadów - barszcz ukraiński i bliny ze śmietaną (lub kawiorem(...) i sałatki - bezpiecznie jest postawić na przynajmniej jedną bez dodatku mięsa i majonezu. Warto pamiętać, że słodkie galaretki i niektóre kremy zawierają żelatynę wieprzową i koszenilę (czerwony barwnik...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Jak nie przytyć w święta?

    .... Kolejność ma znaczenie. Po barszczu przejdź od dań bogatych w białko i o niskiej zawartości tłuszczu (np. karpia w galarecie), najlepiej wspomagając je warzywami, czyli w tym wypadku kapustą. Białko(...) oliwą, karpia upiecz w naczyniu żaroodpornym i zaserwuj rolmopsy marynowane w korzennej zalewie zamiast tradycyjnego śledzia w oleju. Barszcz lub kresowa zupa migdałowa są lżejsze niż grzybowa ze...

  • Barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Sprawdź przepis Beaty Śniechowskiej, aby w tym roku był jeszcze lepszy niż zwykle!     400 ml zakwasu z buraków 1,5 kg buraków (mogą być podłużne) 2 jabłka (szara reneta) 30 g suszonych podgrzybków lub borowików ok. 50 ml octu spirytusowego 6 suszonych śliwek 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 listki laurowe 5 goździków 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku suszonego   Przygotowanie Buraki pokroić na...