• Informacje na temat:

    barszcz czerwony na mięsie z ziemniakami

Przepisy na temat: barszcz czerwony na mięsie z ziemniakami
  • Barszcz czerwony z fasolą i śmietaną

    Prosty barszcz, który zadowoli smakiem każdego wielbiciela tej zupy. Dodatek mięsa z żeberek o raz fasoli sprawia, że otrzymujemy sycące danie.

  • Po prostu pyszny, zarówno zabielany z ziemniaczkami, jak i czysty do krokietów, pierogów, czy z uszkami.

  • Zupa krem popularniejsza od flaków

    ...innymi zupami, które goszczą na stołach zarówno w Polsce jak i Portugalii jest rosół drobiowy oraz barszcz czerwony. "O ile ten pierwszy jest bardzo powszechny na terenie niemal całego kraju, to barszcz czerwony to przysmak nielicznych, głównie klientów restauracji specjalizujących się w potrawach kuchni rosyjskiej. W Portugalii zupa ta ma dosyć złe skojarzenia. Kiedyś powszechnie podawano ją...

  • Barszcz czerwony zabielany to nie jest zupa mojego dzieciństwa - po raz pierwszy zjadłam ją rok temu w barku w pracy. Od razu mi posmakowała, więc tym dziwniejsze wydaje się, że dopiero po roku zdecydowałam się na jej zrobienie. Biorąc pod uwagę, że gotowałam barszcz na tak zwanego "czuja", efekt jest fantastyczny! :)

  • Świąteczne pogotowie ratunkowe – sposoby, jak zaoszczędzić czas

    ...pierogów i uszek do barszczu. Wystarczy, że przygotujemy porcje, pomrozimy, a w świąteczny poranek wyciągniemy z zamrażarki i ugotujemy. Na ostatnią chwilę Nie wszyscy mają możliwość wzięcia urlopu(...), rzymskiej i dębowej), kawałkami kiszonych ogórków, piklami czy świeżą papryką. Barszczowy kłopot Wigilijna kolacja zwykle kojarzy się nam z białym obrusem. Niestety, elegancki wystrój ma również...

  • Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ...pierogów z kapustą, kapusty z grzybami, barszczu i mojej ulubionej zupy grzybowej, śledzi, a także ciast: murzynka i sernika. Nie liczę potraw, ale jest ich zawsze bardzo dużo, może nawet więcej niż 12... Na...

  • Idealnie pasuje do uszek z mięsem czy grzybami, ale także do wszelkiego rodzaju krokietów i pasztecików. Sprawdza się w połączeniu z gotowanym jajkiem czy ziemniakami. Jednym słowem pasuje do wszystkiego. Zdrowy i aromatyczny. Polecam.

  • Nadeszła jesień a wraz z nią chęć jedzenia gorących posiłków, które nas rozgrzewają

  • Danie w 10 min.

Artykuły na temat: barszcz czerwony na mięsie z ziemniakami
  • Wesele bez mięsa?

    ...i sałatki - bezpiecznie jest postawić na przynajmniej jedną bez dodatku mięsa i majonezu. Warto pamiętać, że słodkie galaretki i niektóre kremy zawierają żelatynę wieprzową i koszenilę (czerwony barwnik(...) i cukinią. Nawet tzw. swojski stół może wystąpić w jarskiej wersji - w końcu prawdziwa kuchnia polska bazuje w głównej mierze nie na mięsie, ale na kiszonkach, ziemniakach i kaszach! Niech goście...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Co jeść, by złagodzić objawy reumatyzmu

    ...grahamka z pastą z makreli, jajkami, natką pietruszki, woda.  Obiad  Barszcz czerwony z uszkami, ziemniaki, pulpety z indyka w sosie pomidorowym, surówka z kapusty, kompot albo zupa jarzynowa, kasza...

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Możemy w ciągu roku - raz na jakiś czas - raczyć się zupą na bazie buraków, ale jesteśmy pewni, że jej smak nigdy nie będzie tak wykwintny, jak w Wigilię. Tradycja przygotowywania barszczu jest bardzo długa - nasi przodkowie...

  • Smaczne święta malucha

    ...czerwony barszcz, dziecko jak najbardziej może zjeść ze wszystkimi.  Ugotuj go na wywarze z warzyw, z dużą ilością buraków. Nie wzmacniaj smaku zupy kupnym koncentratem barszczu, nie używaj octu ani ostrych przypraw. Jeśli chcesz, aby barszcz był wyrazistszy, dodaj trochę zakwasu z buraków, bo dziecko w tym wieku może już jeść kiszonki. Jeśli dosładzasz barszcz, cukier zastąp odrobiną soku z jabłek...

  • Barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Sprawdź przepis Beaty Śniechowskiej, aby w tym roku był jeszcze lepszy niż zwykle!     400 ml zakwasu z buraków 1,5 kg buraków (mogą być podłużne) 2 jabłka (szara reneta) 30 g suszonych podgrzybków lub borowików ok. 50 ml octu spirytusowego 6 suszonych śliwek 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 listki laurowe 5 goździków 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku suszonego   Przygotowanie Buraki pokroić na...