• Informacje na temat:

    barszcz czerwony na boczku

Przepisy na temat: barszcz czerwony na boczku
  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...dodatkiem cebuli, boczku i białej kiełbasy. Na deser tradycyjnie serwowany jest kujawiok - słodka drożdżowa baba o stożkowatym kształcie. Na Kujawach, zwłaszcza w okresie Wielkanocy, popularnym(...) Święta Wielkanocne na Podlasiu zawsze obchodzone są z należnym przytupem. Oprócz zalewajki grzybowej czy nietypowego czerwonego barszczu z kiszonych buraków na stołach królują przede wszystkim...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    ...kulinarne oblicze podlaskiej Wielkanocy jest wyjątkowe. Kluczową potrawą jest czerwony barszcz, który zazwyczaj kojarzy się z Wigilią. Tu niemniej przyrządzany jest z buraków kiszonych. Obowiązkową(...) śniadaniowe. Jest to bowiem nic innego jak jajecznica usmażona na boczku, będąca niemniej istnym rarytasem po czterdziestodniowym poście, w czasie którego jedzono tylko i wyłącznie żur oraz śledzie...

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    ...czarnego klonu; fioletowy - płatki kwiatów ciemnej malwy, kwiat fiołka i sasanki; czerwony - korę olchy, liście czerwonego klonu; pomarańczowy - krokus, cebula. U Łemków i na Pogórzu występowały także tzw(...) wszystkich rodzajów poświęconego jedzenia, a więc jaj, chleba, chrzanu, boczku, kiełbasy, sera, soli, czasem kołaczy - wszystko to pokrojone; razem wymieszane, zalewano zsiadłym mlekiem, maślanką...

Artykuły na temat: barszcz czerwony na boczku
  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • To będą zdrowe święta!

    ...uznać za tradycyjną potrawę. Zjedzmy więc najpierw barszcz czerwony, z jednym lub maksymalnie dwoma uszkami. Dopiero potem podajmy śledzia i kolejne potrawy rybne. Pierogi czy kapustę zostawmy na koniec(...) kończy ona całodzienny (lub prawie) post i w ciągu 2-3 godzin zmuszamy żołądek do przyjęcia kilkakrotnie większej niż zwykle porcji tłustego jedzenia. Nie pomoże przyspieszający trawienie barszcz czy...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Weselmy się w Krakowie

    ...barszcz czerwony krakowski, drugim daniem winna być wołowina z krowy rasy polskiej czerwono-białej, a na deser - prócz weselnego tortu - gościom podano by sernik z kratką. Wesele nie rozpoczęło by się(...) z wielu tradycyjnych produktów, w tym choćby kiełbasy lisieckiej, szynki podstolego, boczku gotowanego z Podstolic czy kiełbasy proszowickiej ze słoja, które z pewnością przypadłyby do gustu waszemu...

  • Barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Sprawdź przepis Beaty Śniechowskiej, aby w tym roku był jeszcze lepszy niż zwykle!     400 ml zakwasu z buraków 1,5 kg buraków (mogą być podłużne) 2 jabłka (szara reneta) 30 g suszonych podgrzybków lub borowików ok. 50 ml octu spirytusowego 6 suszonych śliwek 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 listki laurowe 5 goździków 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku suszonego   Przygotowanie Buraki pokroić na...

  • Wielkanoc na Kujawach

    ...). Jako dodatek do niej podaj np. tarty chrzan. Wywaru z szynki nie wylewaj, możesz na nim przyrządzić jakąś zupę, np. żurek, biały lub czerwony barszcz. Kujawiok - baba drożdżowa Składniki: 2 szkl(...) wódki i sokiem z cytryny. Polukruj babkę. Żur kujawski Składniki: 25 dag wędz. boczku, 1/2 l zakwasu na żur, pietruszka, 1/2 selera, 2 ząbki czosnku, cebula, 30 dag kiełbasy, 6 jajek, śmietana...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Jego wysokość chrzan

    Składniki na 6 porcji: 5 szklanek wywaru z wędzonki (szynki, polędwiczki lub boczku), 1-2 szklanki zakwasu na barszcz biały pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 20 dag szynki wędzonej, 1/2 łyżeczki...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...