• Informacje na temat:

    barszcz botwinka

Przepisy na temat: barszcz botwinka
  • Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    Klasyczny chłodnik na botwinie Sposób przygotowania 1. W bulionie ugotuj pokrojone buraczki. Liście botwiny posiekaj i odłóż. Wlej koncentrat, odstaw barszcz do ostygnięcia. 2. Wymieszaj barszcz z jogurtem, dodaj ogórki, rzodkiewki, liście botwiny,  koperek i szczypiorek. Przypraw do  smaku. Wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z jajkami.   Orzeźwiający koktajl...

  • Sałatka z botwinki i fety

    Botwinka, która o tej porze roku jest najsmaczniejsza, nadaje się nie tylko do przygotowania zabielanego barszczu czy chłodnika. Liście i łodygi botwinki świetnie smakują w sałatce z dodatkiem sera feta.

  • Chłodnik z botwinki, z jajkiem

    ...liście botwinki, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij  z ognia, dodaj koncentrat barszczu. Odstaw barszcz, aby ostygł.  2. Przełóż jogurty do miski. Dodaj odrobinę barszczu i dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Wlej jogurt do barszczu. Wymieszaj.  3. Pokrój drobno rzodkiewki i ogórki, posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj do chłodnika, przypraw do smaku. 4. Wstaw chłodnik do lodówki...

  • Botwinka z burakami i serem feta

    Alternatywa dla tradycyjnego barszczu.

  • Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Chłodnik idealny na upały

    ...cytryny. Gotujemy wszystko do miękkości, następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Uwaga! Nie wylewamy wody, w której gotowała się botwinka. W tym czasie świeże ogórki kroimy w drobną kosteczkę(...) pozostałe składniki: czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki. Znowu mieszamy, po czym wlewamy koncentrat barszczu. Doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną (jeśli chłodnik...

  • Na upały najlepszy chłodnik

    ..." Katarzyny Meller. Do przygotowania chłodnika (dla jednej osoby) potrzebujemy: 1 duży kefir lub zsiadłe mleko, łyżkę koncentratu barszczu, pół jajka na twardo, pół ogórka, 1 ogórek małosolny, 2-3 rzodkiewki...

Artykuły na temat: barszcz botwinka
  • Jak botwinka wpływa na nasze zdrowie?

    Na choroby skóry Botwinka zawiera w sobie biotynę, która należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, również dzięki zawartości cząsteczek siarki korzystnie wpływa na naszą cerę. Pomaga(...). Dobrze wpływa na nasz apetyt, a także łagodzi nerwy. Botwinka jest warzywem łatwostrawnym, zaleca się jej stosowanie podczas infekcji i przeziębień. Na wątrobę Zupka lub sałatka z botwinki pomaga...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    ...​Botwina, botwinka czy boćwina...? Często te nazwy są mylone. Warto więc wyjaśnić, że botwina to młode liście buraka ćwikłowego z jego młodym korzeniem, z których może powstać zupa zwana botwinką.

  • Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy drobno pokroić, a następnie zamarynować, ugotować lub upiec. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Botwina idealnie komponuje się z serami, owocami, innymi warzywami, a...

  • Chłodnik litewski

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego. Fot. 123RF/Picsel Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce...

  • Burak - polski superfood

    .... Stanowią doskonały dodatek do obiadu w formie ciepłej jarzynki. Można je kisić, przyrządzać marynaty, mrozić, a nawet piec z nich ciasta. Zupy z nich przygotowane (barszcz czysty, botwinka, barszcz(...)Zwykle przypominamy sobie o nich przy okazji świąt Bożego Narodzenia, które nie mogą obyć się bez wigilijnego barszczu. Rzadko jadamy je na co dzień, bo kojarzą się nam niestety z ogromem pracy przy...

  • To właśnie teraz botwina smakuje najlepiej. Warto więc poszukać jej w warzywniaku, aby móc rozkoszować się pysznymi, sezonowymi potrawami Fot. 123RF/Picsel Co zyskujemy jedząc botwinkę? Przede wszystkim doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą...

  • Młode warzywa

    ...angielskiego oraz pieprzu i duś na małym ogniu 30-40 minut. Barszcz z młodych buraczków Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz(...) dodaj obraną i przekrojoną cebulę i majeranek, gotuj jeszcze ok. 15 min. Garnek zdejmij z ognia, do barszczu dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecedź przez sito. Barszczyk...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...