• Informacje na temat:

    barszcz biały na boczku

Przepisy na temat: barszcz biały na boczku
  • Biały barszcz na boczku

    Tradycyjna zupa wielkanocna, bez której nie ma świąt. Dodatek boczku sprawi, że będzie wyjątkowo aromatyczna i smaczna.

  • Barszcz biały to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko od święta :-)

  • Biały barszcz bacy

    Uwielbiają go i dzieci i dorośli. Wypróbuj nasz przepis na biały barszcz bacy.

  • pyszny barszczyk w sam raz na Świeta:)))

  • Barszcz biały z chrzanem

    Składniki: 10 dkg  chudego, wędzonego boczku ziemniaki marchewka seler cebula tarty chrzan (może być ze słoiczka) maślanka liść laurowy ziele angielskie odrobina majeranku sól pieprz(...), chrzan i maślankę, czosnek, sól, pieprz, majeranek. Gotowy barszcz doprawiamy śmietaną i podajemy z jajkiem.

  • Smaczny pomysł na "Biały barszcz"

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...z najstarszych polskich zup. W pierwotnej wersji był znany jako barszcz biały i żywili się nim głownie ludzie na wsiach. Zgodnie z pierwszym znanym przepisem przyrządzało się go z gotowanych roślin: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Później zaczęto go podawać z ziemniakami i zyskał miano zalewajki, czyli właśnie żuru. Zupa szybko zyskała popularność na terenie całego kraju. Regionalne odmiany...

  • Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...śmietaną i już nie gotuj (można jeszcze dorzucić szczyptę suszonego majeranku). III. Biały barszcz w chlebie Za 27zł: Składniki: ●4 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ●1,5 szkl(...). Dodaj posiekaną natkę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dodaj pokrojone jajka. Żurki i barszcz I.  Żurek z kiełbasą Za 20 zł: Składniki:  ●25 dag wędzonki...

  • Tradycyjne danie w czasie świat wielkanocnych w moim domu.

Artykuły na temat: barszcz biały na boczku
  • Przepis na święta

    .... Do wielkanocnego śniadania gospodarze z trójką dzieci zasiądą w liliowym salonie. Biały obrus i zastawa to nawiązanie do tradycji. A różowe zające? Cóż, te umykają świątecznym regułom. Podobnie jak menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Weselmy się w Krakowie

    Ach co to był za ślub! 20 listopada 1900 r. pod kościół Mariacki na krakowskim rynku ciągnęły tłumy. Oto od strony ulicy Karmelickiej zbliża się weselny korowód – wypełnione po brzegi białymi sukmanami, kolorowymi gorsetami i czepcami wozy chłopskie, roześmiani goście weselni, orkiestra, drużbowie na koniach i oni: poeta Lucjan Rydel oraz jego ukochana Jadwiga Mikołajczykówna.

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Jego wysokość chrzan

    Składniki na 6 porcji: 5 szklanek wywaru z wędzonki (szynki, polędwiczki lub boczku), 1-2 szklanki zakwasu na barszcz biały pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 20 dag szynki wędzonej, 1/2 łyżeczki...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Wielkanoc na Kujawach

    ...). Jako dodatek do niej podaj np. tarty chrzan. Wywaru z szynki nie wylewaj, możesz na nim przyrządzić jakąś zupę, np. żurek, biały lub czerwony barszcz. Kujawiok - baba drożdżowa Składniki: 2 szkl(...) z tłuszczem. Wymieszaj. Zagotuj. Podawaj z jajkiem na twardo. Zakwas na żur i barszcz biały Ugotuj litr wody. 30 dag mąki żytniej razowej (na barszcz biały - pszennej raz.), zmieszaj z taką ilością...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Wielkanocne przysmaki z Mazowsza

    Biały barszcz na zakwasie Składniki: 2 litry wywaru z wędzonki (ugot. np. na chudym boczku lub wędz. kiełbasie), zakwas z mąki pszennej razowej, liść laurowy, ząbek czosnku, 3 ziarna ziela ang(...) farszu. Jajka usmaż na złoto farszem do dołu na rozgrzanym oleju. Udekoruj. Domowy pasztet mazowiecki Składniki: po 1 kg wieprzowiny i wołowiny, 1/2 kg boczku, 3 cebule, 1/2 dł. bułki, 5 dag...

  • Z pewnością zdarzyło wam się kupić czekoladę, która była pokryta delikatnym, białym nalotem. Co to oznacza? Czy jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia i czy taką czekoladę możemy zjeść? Fot. 123RF/Picsel Czasami bywa tak, że zakupiona przez nas czekolada po otwarciu wcale nie wygląda tak apetycznie, jak sugerowałby to obrazek na opakowaniu. I nie mamy tutaj na myśli roztopionych lub zgniecionych kostek ulubionego smakołyku. Z pewnością chociaż raz nabyliście wyrób z czekolady, który był...