• Informacje na temat:

    baranek z babki

Artykuły na temat: baranek z babki
  • Jak zrobić świątecznego baranka z masła?

    Baranek to symbol świąt wielkanocnych. Oprócz tradycyjnej babki w kształcie zwierzęcia, można go również uformować z masła. Dziennikarz Filip Chajzer rozmawiał z blogerką Anną Szpurą, która pokazała, jak prawidłowo wykonać baranka z masła. Jak nadać mu kształt?

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Wielkanoc z Kasią

    Puszyste babki, kruche mazurki, a może pascha? Jakie słodkie przysmaki w tym roku zagoszczą na waszym wielkanocnym stole? Garścią inspiracji na świąteczne ciasta i szczyptą ciekawostek o wielkanocnych tradycjach podzieliła się z nami marka Kasia.

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • ...robicie takie prawdziwe swieta? z kielbasami, zurami, mazurkami i sernikami? my w tamtym roku cudownie sie bawilismy w trojke. zrobilam z malina sliczny, kaimakowy mazurek. byly pisanki i baranek z ciasta jak piaskowa babka. w tym roku przyjezdza moja mama. nie leci. przyjezdza, zeby moc zrobic prawdziwe polskie swieta: zur, kielbasy, wedliny, serniki, mazurki: z bialej czekolady, marcepanowy...

  • Zapach pieczonej babki unosi się w powietrzu. Ugotowane jajka czekają na kolorowe farby. Gałązki bukszpanu idealnie przycięte, a sam baranek dumnie leży w koszyczku, wypatrując resztę swoich obowiązkowych towarzyszy. Z czym związana jest polska tradycja wielkanocna? Co tak naprawdę musi znaleźć się w święconce? Przekonajcie się sami. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwyczaj święcenia pokarmów sięga do wczesnego średniowiecza. Modlitwy, jak i odpowiednie formuły do błogosławieństwa zostały...

  • Biała kiełbasa. Najlepsze pomysły na wykorzystanie jej w przepisach wielkanocnych

    Aromatyczna biała kiełbasa to jeden ze smaków, który natychmiast przywodzi nam na myśl rodzinną atmosferę Świąt Wielkanocnych. Najczęściej podajemy ją na gorąco lub w tradycyjnym świątecznym żurku, jednak to nie jedyne sposoby na wykorzystanie tego przysmaku. Jak w ciekawy, nieoczywisty sposób możemy wykorzystać białą kiełbasę?

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...wcześniej szykujemy tradycyjną święconkę, by potem „spałaszować” ją ze smakiem. Symbolicznie poświęcamy jajka, chleb, wędliny, sól oraz wielkanocne babki. Zastanawiasz się, co jeszcze można dodać do(...) stole. Na słodko – mazurek czy muffin? Co z deserem? Żadne polskie święto nie może się obyć bez klasycznych receptur na ciasta. Mazurki, babki i serniki – do wyboru, do koloru! Wielkanocne przysmaki...

  • Za oknami skwar, a my głowimy się co podać najbliższym na obiad. Ten wymarzony powinien być lekki, pożywny i pyszny. Fot. materiały prasowe/Pawel Ochman WegenomJeśli dodamy kilka nietypowych składników, które nie tylko będą super przyprawami, ale również dostarczą potrzebnych wartości odżywczych to mamy już prawie pełnię kulinarnego sukcesu. Taki efekt zapewni dodanie już jednej łyżeczki czarnuszki, moringi, babki płesznik, baobabu czy białka konopnego. Wypróbujcie zatem hummus z ćwikłą i...