• Informacje na temat:

    bałkańska pasta z bakłażana

Przepisy na temat: bałkańska pasta z bakłażana
  • Pasta bałkańska z papryki

    Sposób przygotowania Czerwone papryki i chili oczyść z pestek, opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Bakłażan umyj, potnij na 4 cząstki. Cebule i ząbki czosnku obierz. Warzywa skrop oliwą. Ułóż na blasze. Piecz 20 minut w 240 st. C. Potem kawałki papryki oraz bakłażana przełóż do foliowej torebki i szczelnie ją zamknij. Po ok. 20 minutach warzywa wyjmij, zdejmij z nich skórki. Oczyszczone papryki...

  • Pyszna pasta z bakłażana, nazywana jest kawiorem dla ubogich, świetna na kanapki lub jako dodatek do innych potraw

  • Pasta z bakłażana to chyba jedna z najsmaczniejszych past, tuż obok guacamole i hummusu. Ma niepowatarzalny, sródziemnomorski smak, pasuje nie tylko do chrupiacego pieczywa, ale równiez zamiast pesto do makaronu.

  • Pasta doskonale smakuje z krakersami, a także z pieczywem.

  • Pyszna i zdrowa pasta śniadaniowa. Doskonale sprawdzi się na kanapki, ale różnie do pochrupania z marchewką czy ogórkiem

  • Prosta i smaczna przekąska na ostatki.

  • Inspiracją dla powstania tego przepisu była pyszna sałatka z knajpki nad Jeziorem Szkoderskim - wędzonego karpia z oryginału zastąpiła makrela, zaś czarnogórski ser - polska bryndza. Sałatka znika u nas błyskawicznie - gorąco polecam :)

  • Doskonale sprawdzi się jako smarowidło na pieczywo, jako sos do pizzy czy dodatek do makaronu.

  • bardzo prosta i smaczna potrawa dla miłośników makaronu

  • Kiopolu (kiopołu lub kyopolu) to popularna bułgarska pasta warzywna z bakłażanów, papryki i pomidorów. Z podanych proporcji wychodzi jedna miseczka. Serdecznie polecam.

Artykuły na temat: bałkańska pasta z bakłażana
  • Kuchnia Cypru – mielibyście odwagę to zjeść?

    ..., pomidory nadziewane ryżem, pita, oliwa. Zostaniemy również poczęstowani różnego rodzaju pastami. Niektóre z nich dobrze znamy, na przykład humus, czyli pastę z ciecierzycy i sezamową pastę tahini. Może(...) koutaliou, czyli w tłumaczeniu "słodką łyżeczką". Pod tą nazwą kryją się przetwory z różnych owoców, a nawet orzechów, bakłażana czy skóry arbuza. Turystów na pewno zaskoczy widok Cypryjczyków jedzących...

  • Gruzińskie smaki

    ...i kolendry, ¾ łyżeczki ostrej papryki, szczypta szafranu lub kurkumy, olej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki l sól. Przygotowanie: Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki, przetrzyj, dodaj roztarty czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami. Pastę przełóż do...

  • Czerwona, żółta, zielona

    Papryka faszerowana z ajvarem Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki(...) (przecieru-pasty z papryki i bakłażana), sól, pieprz, 20 dag startego żółtego sera, cukier, olej. Przygotowanie: Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Osącz na sicie i odstaw do ostygnięcia...