• Informacje na temat:

    bakłażany z cukinią

Przepisy na temat: bakłażany z cukinią
  • Grillowane bakłażany z cukinią

    Sposób przygotowania Pokrojone w grube plastry bakłażany i cukinie oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Bakłażany lekko odciśnij, następnie warzywa lekko skrop olejem i octem winnym, a następnie wymieszaj. Bakłażany i cukinie smaż na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej po 1 minucie na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni oprósz je pieprzem, tymiankiem i oregano. Układaj w wyparzonych...

  • Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane bakłażany"

  • Bakłażany i cukinie z farszem

    Sposób przygotowania 1. Bakłażany oczyść, zetnij wierzchy. Wydrąż i oczyść. Miąższ pokrój w kostkę. Wydrążone łupinki, ścięte wierzchy oraz miąższ bakłażanów oprósz solą i odłóż na 15-20 minut. W tym czasie bakłażany puszczą gorzki sok.  2. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę. Umyte pomidorki podziel na połówki. Chili natnij, oczyść, strączek posiekaj...

  • Sprawdzony przepis na "Bakłażany faszerowane"

  • Bakłażany faszerowane

    Składniki: 2 bakłażany średniej wielkości 250 g mielonego mięsa szklanka ugotowanego ryżu 3 łyżki oliwy pokrojone: cebula i cukinia 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki łyżka posiekanych orzechów jogurt naturalny do podania Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Bakłażany przekrój wzdłuż, ponacinaj miąższ na głębokość...

  • Pieczone bakłażany

  • Bakłażany jak z bajki "Ratatuj"

    Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 2 bakłażany, 1 łyżkę ziół prowansalskich, 100 g tartego sera cheddar, 4 pomidory, 1 cukinię sól, pieprz. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki, łyżeczką wybieramy miąższ. Siekamy w kostkę miąższ bakłażanów, pomidory i cukinię. Mieszamy, dodając zioła prowansalskie, doprawiając solą...

  • ZNIKA BŁYSKAWICZNIE , ZNAKOMICIE SMAKUJE ZARÓWNO NA CIEPŁO I NA ZIMNO

  • Bakłażan i cukinia

    Quiche z cukinią Składniki: Ciasto: 250 g mąki, 120 g masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka zimnej wody. Farsz: 150 g szynki gotowanej, 100 g tartego żółtego sera, 150 g gęstej(...) kokosowym i kolendrą Składniki: 2 bakłażany, 2 pomidory malinowe bez skórki, 400 ml mleka kokosowego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 mała papryczka chili, 2 cm imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, duża...

  • danie kuchni włoskiej, pieczone bakłażany z parmezanową posypką

Artykuły na temat: bakłażany z cukinią
  • Bakłażany faszerowane warzywami

    Porcja witamin na talerzu z przepisem na faszerowane bakłażany. Domownicy będą zachwyceni!

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, pyszny smak, jest afrodyzjakiem, odchudza i do tego jest zdrowe. Zobaczcie, jaki jest jego sekret! Fot. 123RF.COM/PICSEL Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo - bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Antocyjany, czyli tajemnice koloru Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te...

  • Zapiekanka z cukinią

    Sposób przygotowania: 1. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na głębokiej patelni podgrzać łyżkę oleju, podsmażyć czosnek. Dodać przecier i pomidory, dusić 15-20 minut.  2. Bazylię i oregano umyć, oddzielić liście od łodyg i drobno posiekać (kilka listków odłożyć w całości do dekoracji). Dodać do sosu pomidorowego, doprawić solą i pieprzem.  3. Cukinie i bakłażany umyć...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana”. Polskie warzywa z południa Mazowsza

    ...bakłażany zawierają kwas chlorogenowy - bardzo silny naturalny przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć poziom "złego" cholesterolu (LDL), działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wiemy już sporo...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Italia WINIARY . Pół szklanki kaszy gotujemy w Bulionie drobiowym z zielem angielskim i liściem laurowym WINIARY i odstawiamy do wystygnięcia. Dwie cukinie i dwa bakłażany kroimy wzdłuż na dość grube...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Cukinia i bakłażan

    ...przez 20 minut.Neapolitańskie pantofelki z bakłażana. Neapolitańskie pantofelki z bakłażana Składniki: 2 bakłażany, sól, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, 20 dag pomidorków koktajlowych, 10 dag kaparów, 10 dag czarnych oliwek, 10 dag parmezanu, 2 gałązki bazylii. Przygotowanie: Bakłażany przekrój wzdłuż i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

Wideo na temat: bakłażany z cukinią
  • Warzywa idealne na jesień

    Od września rozpoczyna  się sezon na dynie, cukinie, kabaczki, brukselkę oraz bakłażany. W tym okresie warzywa smakują najlepiej. Każde z tych warzyw oprócz walorów smakowych ma wiele właściwości, które wzmocnią twoją odporność oraz pomogą w uporaniu się z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi. (Agencja TVN/x-news)