• Informacje na temat:

    bakłażany nadziewane farszem

Przepisy na temat: bakłażany nadziewane farszem
  • Bakłażany i cukinie z farszem

    Sposób przygotowania 1. Bakłażany oczyść, zetnij wierzchy. Wydrąż i oczyść. Miąższ pokrój w kostkę. Wydrążone łupinki, ścięte wierzchy oraz miąższ bakłażanów oprósz solą i odłóż na 15-20 minut. W tym czasie bakłażany puszczą gorzki sok.  2. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę. Umyte pomidorki podziel na połówki. Chili natnij, oczyść, strączek posiekaj...

  • Bakłażany jak z bajki "Ratatuj"

    Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 2 bakłażany, 1 łyżkę ziół prowansalskich, 100 g tartego sera cheddar, 4 pomidory, 1 cukinię sól, pieprz. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki, łyżeczką wybieramy miąższ. Siekamy w kostkę miąższ bakłażanów, pomidory i cukinię. Mieszamy, dodając zioła prowansalskie, doprawiając solą...

  • Gruzińskie dania, które pokochali Polacy

    ...plastrów bakłażana, nadziewane pastą z orzechów włoskich i gruzińskich ziół. Całość posypana jest pestkami granatu. 3. Soko nigwizit to smażone pieczarki nadziewane podobnym orzechowym farszem(...)- Podstawą kuchni gruzińskiej są mięsa. Dania przygotowywane są głównie na bazie wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny. Dodaje się do nich przede wszystkim bakłażany, pomidory i paprykę, które są...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ..., polej śmietaną, smaż kilka minut. Podawaj z natką.  Bakłażany faszerowane Sposób przygotowania 1. Bakłażany wydrąż, miąższ posiekaj. Kurczaka pokrój, przypraw, obtocz w mące ziemniaczanej(...) i koperkiem. Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz. Białka ubij, żółtka utrzyj z masłem. Wszystkie składniki dodaj do masy. Farszem napełnij kurczaka.  2. Zepnij mięso wykałaczkami i zwiąż ciasno nitką...

  • Kuchnia na cały tydzień

    .... Ułóż na dnie garnka i zalej wodą lub bulionem. Duś 40 minut. Dodaj przecier pomidorowy, gotuj około 10 minut.  Bakłażan nadziewany Sposób przygotowania 1. Bakłażany przekrój na pół(...). Dodaj do farszu z posiekanym porem. Przypraw, nałóż na bakłażany, posyp startym serem i piecz 50 minut w temp. 180˚C.  Zapiekanka ziemniaczana Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz...

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...marynatą i wymieszaj. Wstaw na godzinę do lodówki. Grilluj po ok. 5 minut z każdej strony. Zapiekane bakłażany Każda porcja 230 kcal. Bakłażany przekrój, wydrąż, posyp solą i odsącz. Mięso...

  • Z garnków świata - Grecja

    ...z sosem śmietanowym; Souvlaki - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego; Tiganites patates - frytki; Tzatziki - sos z czosnkiem i ogórkiem; Yemista - nadziewane: pomidory i papryka polane sosem jajeczno-cytrynowym Youvarelakia - zupa z kulkami mięsnymi. Mousakas Składniki: 400 g mielonego mięsa; 2 bakłażany; 4 ziemniaki; 4 pomidory; 2 cebule; 4 łyżki oliwy; 100 g startego parmezanu...

Artykuły na temat: bakłażany nadziewane farszem
  • Bakłażan nadziewany orientalnie

    ...1. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż środki, pozostawiając ok. pół cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę....

  • Łódeczki nadziewane mięsem

    ...1. Umyte pomidory kroimy w kostkę, a obraną cebulę i czosnek siekamy. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno kroimy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.  2. Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy miąższ, by zrobić miejsce na farsz, oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy bakłażany dwie, trzy minuty, kładąc je na...

  • Bakłażany z orzechami

    W Polsce kojarzy się przede wszystkim z chaczapuri, ale tak naprawdę kuchnia gruzińska to wyjątkowe bogactwo potraw przygotowywanych na bazie dorodnych warzyw rosnących w południowym słońcu. Do tego pyszne sery, aromatyczne przyprawy i baranina. W Gruzji podaje się ogromne ilości przekąsek takich, jak roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów. Danie, które zrobi furorę na każdym...

  • Moussaka smakuje latem

    .... Podsmażone bakłażany są często dodawane do gulaszu i leczo. Nadziej je! Bakłażany można nadziewać różnymi składnikami, np. farszem z grzybów. Dolną warstwę bulwy wydrąż, a miąższ pokrój w kostkę. Pokrój(...) z udziałem bakłażana to moussaka, czyli pyszna zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego. Posmakuj Grecji Pokrój bakłażany w plastry i ułóż na naoliwionej blasze. Posól i wstaw do piekarnika, aż się...

  • Bakłażan - warzywo delikatne i smaczne

    ...rozmarynem i faszeruj nim bakłażanowe kieszonki. Żaroodporne naczynie nasmaruj tłuszczem i umieść w nim nadziewane bakłażany. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut(...)Bakłażany zapiekane Składniki na 4 porcje: 2 małe bakłażany, mała cebula, 1/2 kg pomidorów, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz czarny drobno mielony oraz ziołowy, szczypta cukru, kilka...

  • Pomidorowy zawrót głowy

    ...pomidora, oprósz pieprzem. 4. Tak przygotowanym farszem nadziewaj pomidory, przykryj je odkrojoną pomidorową czapeczką i skrop wszystko olejem. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 200°C. Bakłażany z pomidorami Składniki na 4 porcje: 2 małe bakłażany, 4 średniej wielkości pomidory, 1 cebula, kilka gałązek majeranku, 2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz, olej. Ponadto: pęczek natki...

  • Grecki słownik smaków

    ...z sosem śmietanowym; Souvlaki - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego; Tiganites patates - frytki; Tzatziki - sos z czosnkiem i ogórkiem; Yemista - nadziewane: pomidory i papryka polane sosem jajeczno-cytrynowym Youvarelakia - zupa z kulkami mięsnymi. Mousakas Składniki: 400 g mielonego mięsa; 2 bakłażany; 4 ziemniaki; 4 pomidory; 2 cebule; 4 łyżki oliwy; 100 g startego parmezanu; łyżeczka...

  • Grecki słownik smaków

    ...z sosem śmietanowym; Souvlaki - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego; Tiganites patates - frytki; Tzatziki - sos z czosnkiem i ogórkiem; Yemista - nadziewane: pomidory i papryka polane sosem jajeczno-cytrynowym Youvarelakia - zupa z kulkami mięsnymi. Mousakas Składniki: 400 g mielonego mięsa; 2 bakłażany; 4 ziemniaki; 4 pomidory; 2 cebule; 4 łyżki oliwy; 100 g startego parmezanu; łyżeczka...