• Informacje na temat:

    bakłażan w kuchni tureckiej

Przepisy na temat: bakłażan w kuchni tureckiej
  • Kuchnia Izraelska - jedna z najbardziej pożywnych na świecie

    Kuchnię izraelską cechuje nie tylko duża różnorodność - swoje wpływy czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, tureckiej. Fakt, że jej znaczną część stanowią strączki, świeże owoce i warzywa, powoduje, że uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata.

  • Kuchnia turecka

    ..., stanowią ciekawe urozmaicenie tureckiej kuchni. Popularną odmianą są Inegöl Köftesi oraz Izmir Köftesi przyrządzane wg. tamtejszych przepisów. Pide - słynna "turecka pizza". Płaski chleb jest przypiekany(...)Tureckie dania składają się przede wszystkim z mięsa i świeżych warzyw, takich jak bakłażan (patlcan), ogórek (salatlk), dynia (kabak), papryka (biber) i wreszcie pomidor (domates), ziemniak (patates...

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    Lekka, zdrowa i niezwykle bogata, taka jest kuchnia izraelska, która na świecie kojarzona jest głównie z koszernością. To jednak oryginalna mieszanka kuchni wszystkich kontynentów, pełna orientalnych smaków, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw.

  • Magia cypryjskiej kuchni

    Położenie geograficzne wyspy sprawia, że w cypryjskiej kuchni widać wpływy zarówno greckie jak i tureckie. Na panujące tam tradycje kulinarne ogromny wpływ miała również Wielka Brytania. Cypr przez(...) przypominające naszą jajecznicę, ale z przeważającą ilością szpinaku bądź bakłażana. Na tym etapie rodowici Cypryjczycy dopiero się rozkręcają, większość przyjezdnych natomiast ma wrażenie, że nie zje...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    Kuchnia libańska pieści zmysły zapachem cynamonu i kardamonu, głaszcze podniebienie smakiem świeżej mięty i kolendry.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Mussaka według przepisu Moniki Zamachowskiej

    ..."Kuchnia kobiet", nowa książka Moniki Zamachowskiej, jest swego rodzaju kulinarną biografią. Dziennikarka przywołuje przepisy znane w jej rodzinie, te opracowane przez jej przyjaciółki oraz kilka(...) marnuje sobie życie stojąc od rana do wieczora przy kuchni. Dopiero po jej śmierci zaczęłam dochodzić do wniosku, że to, co robiła, miało sens. Teraz, kiedy sama jestem matką, rozumiem, jak wielka...

  • Jakie jedzenie przygotować na imprezę, aby zadowoliło zróżnicowane gusta kulinarne?

    Nasi goście zjedli już wszystkie koreczki, sałatki, kanapki i inne przygotowane dania. Impreza jest udana i na pewno za jakiś czas ktoś znów zechce coś przekąsić, a tymczasem w lodówce hula wiatr. A zresztą – szkoda by było zniknąć na dłużej w kuchni i przyrządzać potrawy, zamiast bawić się z resztą towarzystwa. Jak wybrnąć z tej sytuacji?

Artykuły na temat: bakłażan w kuchni tureckiej
  • Cypr od kuchni

    Na Cyprze jedzenie stanowi jeden z najważniejszych elementów życia towarzyskiego. Skomplikowana historia kraju oraz położenie geograficzne spowodowały, że w wyspiarskiej kuchni można odnaleźć zarówno wpływy greckie, tureckie, jak i brytyjskie.

  • Bułgaria. W krainie róż i złotego piasku

    Olejek różany, piękne plaże i wino w dobrej cenie. Do dawnych skojarzeń warto dołączyć wyjątkowe zabytki, rzemiosło i pyszną kuchnię. Bułgaria, chętnie odwiedzana przez Polaków oferuje mnóstwo atrakcji.

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    .... Sami weselnicy, właśnie przez brak kontaktu z zagraniczną kuchnią, nie byli przyzwyczajeni do jej smaków i zwyczajnie nie wiedzieli, jak się do nowych potraw zabrać. Po trzecie, kucharze często nie(...) postawić na zagraniczne dania? Rozwiązanie nasuwa się samo: znajdź swój ulubiony region i spróbuj go połączyć z rodzimą kuchnią. Zawsze jednak pamiętaj o najważniejszym: przy wyborze menu, czy to...

  • Cypr: Ślub marzeń

    .... Przyjezdnych zachwyca celebracja tych chwil i niezapomniany smak potraw. Kuchnia cypryjska jest kuchnią typowo śródziemnomorską. Najpopularniejszym jej surowcem są warzywa (szczególnie pomidory, ziemniaki), a także miejscowe zioła, oliwa i oliwki. Każde miasteczko może pochwalić się tawernami i restauracjami serwującymi dania kuchni lokalnej. Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na...