• Informacje na temat:

    bakłażan po gruzińsku

Przepisy na temat: bakłażan po gruzińsku
  • Gruzińskie dania, które pokochali Polacy

    ...- Podstawą kuchni gruzińskiej są mięsa. Dania przygotowywane są głównie na bazie wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny. Dodaje się do nich przede wszystkim bakłażany, pomidory i paprykę, które są(...) adżarskie z serem i jajkiem to bardzo pożywny i sycący posiłek. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe. 2. Badridżani nigwizit, czyli tzw. gruzińskie bakłażany, to roladki z grillowanych...

  • Smaczna, zdrowa z dużą ilością witamin przekąska dla wegetarian.

  • Szaszłyki

    Po gruzińsku z duszonymi warzywami Składniki na 4 porcje: 300 g mięsa wieprzowego od szynki; 300 g udźca jagnięcego; sól i pieprz; 200 g słoniny; 2 papryki; 5 cebulek; 2 ząbki czosnku; olej; 2 łyżki musztardy; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 pomidory; 1 bakłażan. 1. Jagnięcinę i wieprzowinę myjemy i czyścimy z błon. Kroimy na mniejsze plastry, lekko zbijamy tłuczkiem. Mięso...

  • Smaczny pomysł na "Kurczak po gruzińsku"

  • Szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie.

  • Bardzo ciekawa i szybka w przygotowaniu przystawka. Będzie także idealna na śniadanie wielkanocne :)

  • Potrawa jest bardzo aromatyczna i smakuje wyśmienicie pod warunkiem że koś lubi bakłażana.

  • Zapiekany bakłażan z pesto, pomidorkami i mozzarellą czyli właściwie pizza na spodzie z bakłażana

  • Wypróbowany przepis na "Tosty gruzińskie"

  • Pomysł na wegański obiad. Zapiekany bakłażan, faszerowany ryżem z pomidorami i natką pietruszki.

Artykuły na temat: bakłażan po gruzińsku
  • Roladki z bakłażanem

    Roladki z bakłażanem to tradycyjna gruzińska przystawka. Idealnie sprawdzi się na każdym przyjęciu!

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Gruziński klucz do raju

    ...miasto (kva - to po gruzińsku kamień). Z czasem stare, piękne domy wyparły blokowiska.  Spoglądam na horyzont postrzępiony górskimi szczytami i wiem już, od czego zacząć wyprawę. Przed lotniskiem stoją(...) stole zjawia się karafka. - Moje najlepsze - mówi z dumą. A potem, jak to w Gruzji: pieczona jagnięcina, lokalny ser, bakłażan i szpinak z orzechami, chinkali, chaczapuri, czyli podłużne placki z chleba...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Dania z grilla. Gruzińska sałatka z buraków

    ...(np. cukinia, bakłażan, papryka itp.) - szaszłyki z chudego mięsa i warzyw Tego unikaj! -   tłusta karkówka -   żeberka -   kiełbasy, kaszanki -   wszelkie wędliny, kiełbasy i mięsa oznaczone...

  • W siódmym odcinku „Bake Off – Ale Ciacho!” zawodnicy będą mieli okazję udowodnić, że z wytrawnymi wypiekami radzą sobie równie dobrze, co z ich słodkimi odpowiednikami. Fot. materiały partnera W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z wyjątkowo trudnym tematem. Kruche ciasto nie raz sprawiało ogromne problemy zawodnikom w poprzednich odcinkach, dlatego też nikogo nie powinny dziwić emocje, jakie zagościły w studiu. Pierwsze zadanie polegało na...

  • Gruzińskie smaki

    ...papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki, przetrzyj, dodaj roztarty czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami. Pastę przełóż do(...) połówką orzecha. Schłodź w lodówce. Do przygotowania pchali można wykorzystać inne warzywa np. buraki, bakłażany, botwinę, kapustę, pory lub kalafior. Pchali można wykorzystać jako nadzienie do...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Rafał. Ciasto 500 g mąki pszennej150 ml ciepłej wody75 ml mleka lub kefiru100 ml oleju rzepakowego 40 g świeżych drożdży1 łyżka cukru1 szczypta soli Łódeczki ze szpinakiem 250 g świeżego szpinaku1 czerwona cebula4 ząbki czosnku1 jajko200 g sera gorgonzola180 g śmietany 18%sól do smakupieprz do smakuchilli do smaku¾ małego słoiczka suszonych pomidorów (około 280 g) Łódeczki 200 g chorizo½ gruszki100 g...

  • Bakłażany z orzechami

    W Polsce kojarzy się przede wszystkim z chaczapuri, ale tak naprawdę kuchnia gruzińska to wyjątkowe bogactwo potraw przygotowywanych na bazie dorodnych warzyw rosnących w południowym słońcu. Do tego pyszne sery, aromatyczne przyprawy i baranina. W Gruzji podaje się ogromne ilości przekąsek takich, jak roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów. Danie, które zrobi furorę na każdym...

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...