• Informacje na temat:

    bakłażan nadziewany kuskusem

Przepisy na temat: bakłażan nadziewany kuskusem
  • Potrawy na cały tydzień

    ...1. Marchewkę obierz. Papryki i bakłażan przekrój, usuń gniazda nasienne. Marchewkę, papryki i bakłażana ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku, układając na papierze. Gdy przestygną, pokrój w plasterki(...), schłodź w lodówce przed podaniem. Roladki z bakłażana Sposób przygotowania 1. Z oliwy, octu, przeciśniętego czosnku, papryki, tymianku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Bakłażan pokrój...

  • Jeśli nie kiełbasa z grilla, to co?

    ...warzywa. Mogą nań trafić: papryka, bakłażan, cukinia, szparagi, kalafior, brokuły i bataty. Dobrym pomysłem jest faszerowanie warzyw. Spróbujmy upiec paprykę nadziewaną kaszą kuskus i serem feta lub...

Artykuły na temat: bakłażan nadziewany kuskusem
  • Bakłażan nadziewany orientalnie

    ...1. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż środki, pozostawiając ok. pół cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę....

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Kuchnia Maroka

    ...i chrupiącej skóry, czyli około 15-20 minut na każde 400g. Odstaw kurczaka do ostygnięcia zanim zaczniesz go kroić, dzięki temu będzie on soczysty i mięsisty. 3. Podawaj z pieczonym bakłażanem i sałatką z cukinii. Przepis na 4-6 porcji.   Pieczony bakłażan i sałatka z cukinii Składniki: oliwa z oliwek 4 duże, długie bakłażany, cienko pokrojone 5 cukinii, pokrojone...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Co robić, by malec polubił...

    ..., groszek, zielona papryka), czerwoną (pomidory, rzodkiewki, czerwona papryka), fioletową (bakłażan, buraki), białą (kalafior, korzeń pietruszki, cykoria, cebula), pomarańczową (marchew, dynia, pomarańczowa...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Dania z grilla

    ..., 1 papryczka chili, bakłażan, 3 łyżki oliwy, 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 25 dag kaszy kuskus, 3 dag masła, po 2 czerwone i zielone papryki, sól, pieprz, 6 dag parmezanu 1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połowę wymieszać z jogurtem, posiekaną natką, pokrojonymi w kosteczkę ogórkami. Doprawić pieprzem i solą. Schłodzić. 2. Bakłażan pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Dodać posiekane...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    ...jabłka, pół opakowania mozzarelii, 3orzechy włoskie. Skrop sokiem z połówki cytryny i wymieszaj z łyżką oleju z orzechów włoskich. Obiad: Filiżanka krupniku z łyżeczką posiekanej natki, bakłażan nadziewany farszem z razowej kaszy kuskus, mielonego mięsa z indyka i warzywami - czerwoną papryką, cebulą, porem. Podwieczorek: Koktajl przyrządzony ze szklanki maślanki zmiksowanej ze szklanką jagód...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...