• Informacje na temat:

    bakłażan jak obrać

Przepisy na temat: bakłażan jak obrać
  • Sałatka z marynowanego bakłażana z fetą i agrestem

    Jak ciekawie podać oswojone już na naszych stołach, proste bakłażany? Spróbujmy zrobić do nich marynatę z... kawy i wędzonej papryki.

  • Czosnek jest świetną marynatą oraz przyprawą nie tylko do mięs. Jest też świetnym lekiem. Jednak łatwo i szybko go obrać?

  • ...2 bakłażany średniej wielkości; 2 jajka; mąka; bułka tarta; olej do smażenia.

  • Nie udało Wam się znaleźć w sklepie migdałów bez skórki? A może po prostu nie wiecie jak zabrać się do ich obrania samodzielnie w domu? Żaden problem! Wbrew pozorom, migdały można bardzo szybko pozbawić skórki i tym samym zaoszczędzić trochę grosza. Te obrane często kosztują więcej. Dziś więc szybka porada natury technicznej, czyli jak obrać migdały.

  • Soczyste kotleciki

    W chrupiącej panierce czy ze złocistą przypieczką? A może delikatny duszony? Tradycyjny mięsny czy z... bakłażana? Wybieraj śmiało, bo nasze przepisy są proste, a w chłodny dzień – nie ma jak kotlet!

  • Świeży imbir jest delikatnie palący w smaku. Nadaje potrawom wyrazistości. Powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jednak jest problem z jego obieraniem.

  • Musaka

    Z mielonego mięsa można zrobić nie tylko kotlety, ale inne, przepyszne dania. Wystarczy takie, jak muska!

  • Sałatki makaronowe

    Sposób przygotowania 1. Sałatka: ugotuj makaron w osolonej wodzie. Szparagi pokrój na 3 części. Pomidor rozkrój, wytnij miąższ z pestkami. Resztę pokrój w kostkę (jeśli chcesz obrać pomidora(...) (sałatę rzymską możesz zastąpić sałatą lodową - ma ona trochę mniej smaku, ale jest równie chrupka jak rzymska i nie zwiędnie pod wpływem cięższego sosu). Pomidorki umyj, osusz i poprzekrawaj na połówki...

  • Wielkanoc to czas kiedy królują jajka. Zanim jednak trafią na półmisek czy do sałatki trzeba je ugotować a później obrać ze skorupki. I tu pojawia się problem: jak tych kilkanaście /a może i kilkadziesiąt:)/ jajek obrać w miarę szybko i na tyle estetycznie by prezentowały się apetycznie i zachęcały do posiłku ? Jest na to kilka patentów:)

Artykuły na temat: bakłażan jak obrać
  • Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

    ...wrzuć do marynaty. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Opiekaj całe papryki i całego bakłażana bezpośrednio nad palnikiem albo na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż popękają i sczernieją z wierzchu. Włóż papryki do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, po czym zeskrob z nich jak najwięcej czarnej skórki i usuń gniazda nasienne. Zdejmij skórkę...

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ...​Aby posiłek był nie tylko smaczny, ale i maksymalnie wartościowy, trzeba wiedzieć jak - przyrządzając jedzenie - zachować wartości odżywcze użytych składników. W warzywach, owocach lub mięsie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne organizmowi, a dieta jest najlepszym sposobem ich dostarczania. Poznajmy więc zasady zatrzymania w niej witamin i minerałów.

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Bakłażan - gruszka miłości

    Bakłażan - warzywo o lśniącej skórce i maczugowatym kształcie, pochodzi z Indii. Kiedyś smakołyk na królewskich stołach. Nazywane są gruszką miłości lub oberżyną. Jak kupować? Kupując bakłażan(...) surowo. Wybieramy tylko dojrzałe warzywa. Niedojrzałe bakłażany zawierają solaninę i są trujące! Jak przyrządzać? Aby pozbawić bakłażana goryczki, surowy owoc po obraniu posól lub skrop sokiem...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Hashimoto. Jak się odżywiać, mając problem z insulinoopornością?

    ...oraz posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, a następnie pokroić w małą kostkę. Rozgrzać oliwę, usmażyć na niej czosnek z cebulką, dodać soczewicę i pomidory, wlać wodę i dusić wszystko do miękkości soczewicy. Zmiksować i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku jogurtem, ziołami i przyprawami. Przepis na obiadokolację Makaron soba z bakłażanem i boczniakami Czas...

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...

  • Faszerowane mięsem z serowym sosem

    ...1. Umyte i osuszone bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy pestki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut - dzięki temu z bakłażanów pozbędziemy...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...