• Informacje na temat:

    bakłażan gotowany na parze

Przepisy na temat: bakłażan gotowany na parze
  • Obiad na cały tydzień

    ...ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Roladki bakłażanowe Sposób przygotowania 1. Z oliwy, octu, przeciśniętego czosnku, papryki, tymianku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Zanurz pokrojonego bakłażana. Kuskus zalej osolonym wrzątkiem, odstaw. Suszone pomidory i natkę pietruszki posiekaj.  2. Bakłażan usmaż. Kaszę, pomidory, natkę, sól i pieprz wymieszaj. Farsz układaj na plastrach...

  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    ...ziemniaki - pieczone, gotowane na parze, jako piure (ugotowany topinambur miksujemy z odrobiną masła i z gałką muszkatołową). Ekstrarada: przed przyrządzeniem należy go dobrze wyszorować - nie obieramy, bo(...) w smaku niż biały kalafior i bez brzydkiego zapachu!  Odchudza, bo: jest źródłem błonnika, zwiększa uczucie sytości, ugotowany, z wody ma 25 kcal w 10 dag. Wyjątkowa zaleta: jest bardzo bogaty...

  • Potrawy na cały tydzień

    ...1. Marchewkę obierz. Papryki i bakłażan przekrój, usuń gniazda nasienne. Marchewkę, papryki i bakłażana ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku, układając na papierze. Gdy przestygną, pokrój w plasterki(...) z ugotowanym ryżem.  3. Papryki napełnij farszem. Ułóż w garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj łyżkę oleju, sól, pieprz i drobno pokrojoną cebulę. Duś, aż papryki będą miękkie. Pod koniec gotowania ułóż na nich...

  • Menu na cały tydzień

    ..., wymieszaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, delikatnie podsmaż. Dodaj pokrojony bakłażan, marchewkę, ugotowany na półtwardo kalafior, paprykę, zmiażdżone ząbki czosnku. Duś pod przykryciem 20 minut(...).  2. Brokuł podziel na różyczki, marchewki obierz i pokrój. Warzywa ugotuj na parze. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Przełóż do formy i piecz 20 minut w temp. 180°C. Posmaruj je warstwą ketchupu...

  • Sos salmoriglio - tak smakuje włoskie lato

    ...w sosjerkach, sos rozlewa się na ciepłe warzywa: gotowane na parze brokuły, plasterki cukinii. W Gela marynuję grube plastry bakłażana w salmoriglio, zostawiając je na około 20 minut, aby wchłonęły smaki...

  • Kuskus: Czym naprawdę jest?

    ...krajów północnoafrykańskich jest to połączenie ugotowanych pszennych kuleczek serwowanych z gulaszem. Nazwa wywodzi się z arabskiego słowa "kaskasa", które tłumaczy się jako "tłuc, rozbijać" i ściśle(...) wytwarzają jego dwa rodzaje. Pierwszy przypomina kuskus wytwarzany tradycyjnie i ma właściwości zbliżone do kaszy. Można kupić jego wersję instant, która została poddana wstępnemu gotowaniu na parze...

  • Sałatki makaronowe

    ...). Żółtka ubijaj na parze - zajmie to mniej czasu. Stopniowo dodawaj po łyżeczce ciepłego masła, ciągle ubijając. Sos powinien mieć konsystencję majonezu (można go podawać na ciepło i na zimno).  3. Ugotowany makaron odcedź i przelej zimną wodą, by się nie kleił. Jeśli pieczarki są pokrojone na cieniutkie plasterki, możesz je wrzucić na surowo do sałatki. Grubsze lepiej przesmażyć najpierw na...

  • Kuchnia na cały tydzień

    .... Ułóż na dnie garnka i zalej wodą lub bulionem. Duś 40 minut. Dodaj przecier pomidorowy, gotuj około 10 minut.  Bakłażan nadziewany Sposób przygotowania 1. Bakłażany przekrój na pół(...). Dodaj do farszu z posiekanym porem. Przypraw, nałóż na bakłażany, posyp startym serem i piecz 50 minut w temp. 180˚C.  Zapiekanka ziemniaczana Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz...

  • Dieta odchudzająca

    ...z bakłażanem i pomidorami Składniki: 80 g makaronu razowego, 1/2 bakłażana, 5 pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki świeżej bazylii, 10 g startego parmezanu, 1 łyżka oliwy z oliwek Makaron ugotuj al dente. Bakłażana pokrój w kostkę i gotuj na parze około 5 minut. Pomidorki pokrój w kostkę i przysmaż z czosnkiem na oliwie, dołóż bakłażana. Warzywa wymieszaj z makaronem, posyp...

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...się obowiązkowo od przystawki w postaci różnorodnych sałatek, szczególnie z warzyw w kolorze zielonym, podawanych w parze z chałką. Zaspokojenie połowy apetytu zieleniną to zresztą izraelska tradycja. Typowe warzywne przystawki to tabouleh - surowe posiekane pomidory, czerwona papryka, ogórek z oliwą, czosnkiem i kuskusem oraz madbukha - bakłażan gotowany w śmietanie i oliwie. Bardzo...

Artykuły na temat: bakłażan gotowany na parze
  • Zimowe sałatki

    Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

  • Czy ziemniaki są zdrowe?

    ...samej rodziny co pomidor, papryka i bakłażan - mogą nasilać dolegliwości. Warto pamiętać, że w młodych i starych kiełkujących bulwach jest solanina - substancja podejrzewana o właściwości rakotwórcze(...) wrzątkiem, by gotowały się jak najkrócej. Ugotowane, schłodzone i wstawione na 24 godziny do lodówki mogą jeść diabetycy i osoby z insulinoopornością. Na parze Ziemniaki tak przygotowywane zaleca się...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    ...1/2-1 szkl. gotowanej kaszy dziennie (lub co drugi dzień). Ważny jest sposób gotowania: kasza ugotowana na parze ma mniejszy indeks glikemiczny. Jeśli chcemy "rozgrzać" organizm, to łączymy kaszę(...) w proporcji 2:1 (2 szkl. wody na 1 szkl. kaszy), lekko solimy i gotujemy pod przykryciem (na opakowaniu kaszy jest podany czas gotowania, zwykle 8-15 min). Gotowanie na parze: można to zrobić w parowarze lub...

  • Zdrowe jedzenie nie musi być ugotowane

    ...lub ugotuj na parze.  Gotowanie jest też zabójcze dla buraków. Aby w pełni wykorzystać zawarte w nich żelazo, pij świeżo wyciśnięty z nich sok. Ewentualnie piecz warzywa w piekarniku. Tylko nie surowe! Na liście warzyw nienadających się do jedzenia na surowo jest bakłażan. Ma w sobie solaninę: związek wywołujący poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Przestaje być toksyczny dopiero po...

  • Warzywa sezonowe

    ...najczęściej zjadajmy warzywa na surowo. Zimą, z uwagi na działanie rozgrzewające, korzystne są też zupy krem z warzyw korzeniowych. Ziemniaki gotujmy najlepiej na parze, stracą najmniej cennych wartości(...) urozmaicić jadłospis. Lipiec oferuje pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, kukurydzy i papryki. Mamy też do dyspozycji ziemniaki, ogórki, szpinak, szczaw, zielony groszek, cukinię, bób, botwinkę...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ..., chorób serca. Dlatego zamiast smażenia i pieczenia wybierajmy duszenie i gotowanie, najlepiej na parze. Gotowanie Podczas tej obróbki produktów też możemy stracić wiele składników odżywczych, np(...) sprawa wygląda z innymi owocami. Ze skórką warto jeść też warzywa, takie jak cukinia, bakłażan, papryka. To bogactwo błonnika. Niedoczynność tarczycy Gruczoł ten wytwarza hormony, które regulują...

  • Kiedy wartości odżywcze „ulatniają się” z posiłków?

    ...charakteryzujących się wysoką zawartości solaniny, takich jak np. bakłażan), to trzeba mieć jednocześnie na uwadze, że zbyt długie smażenie, pieczenie czy duszenie również nie zawsze służy naszym potrawom(...) powinniśmy przechowywać w chłodnych, zaciemnionych miejscach - w lodówce, w szafkach kuchennych czy w osobnych, kartonowych opakowaniach. A co z koktajlami przygotowanymi ze świeżych składników? Jak...

  • Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    ...najniższy indeks glikemiczny. Dobre są też warzywa gotowane (na chrupko) na parze. Wysoki indeks mają długo gotowane: marchewka (IG 80), buraki (IG 65), korzeń selera (85). Domowe i zdrowe: Grillowane warzywa z niskim IG To możliwe, jeśli w grillowym menu nie zabraknie chudego mięsa, ryb, a przede wszystkim warzyw. Bakłażana pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na ok. 30

  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    ...chrupkiego. W procesie oczyszczania organizmu postawmy też na kasze - sycące i bogate w składniki odżywcze. Świetną obiadową propozycją będzie np. lekka tortilla z kaszą gryczaną i gotowanymi na parze(...), to świetna śniadaniowa propozycja. - dodaje ekspert. Chrupiące pieczywo będzie także świetnym uzupełnieniem pieczonych w piekarniku krążków bakłażana i pomidorów - idealne na lekką kolację...

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    ...: opiekają na węglach, smażą, duszą w sosie, rzadko są po prostu gotowane w wodzie lub na parze. Prawdą jest, że można poświęcić dodatkowy tydzień urlopu na skosztowanie wszystkich greckich dań. Chcąc jednak poznać kulinarny charakter tego regionu, warto zamówić musakę – zapiekankę z bakłażanów z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Ten bakłażanowy afrodyzjak rozbudzi Twoje zmysły. Kto zaś ma ochotę...