• Informacje na temat:

    bakłażan faszerowany mięsem

Przepisy na temat: bakłażan faszerowany mięsem
  • Bakłażan faszerowany mięsem i warzywami

    Bakłażany przekrój na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm.

  • Faszerowane warzywa

    ...niej cebulę razem z mięsem. Dodaj miąższ bakłażanów, pomidory i koncentrat pomidorowy. 2. Przypraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Duś na małym ogniu pod(...) smaku. 2. Filety potnij na kawałki. Ser zetrzyj. Zetnij wierzchy papryk. Strąki oczyść i napełnij farszem. Przykryj mięsem, koperkiem, serem i odciętymi wierzchami. Ustaw w formie. Podlej bulionem...

  • Smakowite zapiekanki z mięsem mielonym

    ...i natką.  Moussaka po polsku Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Obsmaż na 2 łyżkach oliwy. 1/2 ułóż w naczyniu do zapiekania. Bakłażan umyj, potnij w plastry(...), duś 20 minut pod przykryciem. Bakłażan opłucz, osusz i obtocz w mące. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy (po 2 minuty z każdej strony). Mięso wyłóż na ziemniaki w formie. Przykryj resztą ziemniaków...

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

  • Bakłażany z mięsem i sosem

    Składniki: 2 średnie bakłażany, 50 dag mielonego mieszanego mięsa; cebula; jajko; po 1 czerwonej i zielonej papryce; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; olej; 3 ząbki czosnku; szklanka kuskusu ; natka pietruszki; tymianek; chili; łyżka miodu; sól, pieprz; 2 szkl. jogurtu naturalnego; 2 gałązki mięty.

  • Pachnące Włochami bakłażany z czosnkiem i natką pietruszki

    Bakłażany z czosnkiem i natką pietruszki - to jedno z dań, które należy do klasyki włoskiej kuchni. Doskonałe jest jako ciepła lub zimna przystawka oraz jako dodatek do mięs.

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Potrawy na cały tydzień

    .... Dodaj mięso, starte na tarce pieczarki, przyprawy. Smaż 15 minut, mieszając.  3. Do naczynia żaroodpornego wlej olej. Każdy ziemniak faszeruj mięsem, na wierzch kładź plaster sera. Piecz 20 minut(...) 1. Marchewkę obierz. Papryki i bakłażan przekrój, usuń gniazda nasienne. Marchewkę, papryki i bakłażana ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku, układając na papierze. Gdy przestygną, pokrój w plasterki...

  • Grillowe wariacje – pomysły na mniej oczywiste dania

    ..., pysznych smaków! Bakłażan, cukinia, gruszka, suszone śliwki i morele. Wiele osób z chęcią sięga po te produkty w kuchni - stanowią bowiem nie tylko świetną przekąskę, ale są również ciekawym dodatkiem(...). Ułóż na tacce wszystkie produkty. Grilluj po obu stronach, aż ser będzie miękki, a gruszki i kabanosy rumiane. Ser przewróć delikatnie na drugą stronę, aby skórka nie pękła.  Bakłażanowe talarki...

  • Obiad z piekarnika

    .... Piecz 10 minut w temp. 180°C. Wylej masę i ponownie wstaw do piekarnika na 35 minut. Pieczony bakłażan Sposób przygotowania 1. Bakłażany ponacinaj w kratkę, posól i odstaw. Zrumień(...) i pozostaw do wystygnięcia. Wymieszaj ze startym na tarce serem i wypełnij bakłażany. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp posiekaną natką pietruszki. 

Artykuły na temat: bakłażan faszerowany mięsem
  • Faszerowane pomidory

    Faszerowana papryka i bakłażan to klasyk- polecamy małą odmianę. Wypróbuj przepis na pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Pycha!

  • Faszerowany bakłażan

    Aby bakłażany podczas smażenia nie nasiąkły oliwą i nie nabrały gorzkiego smaku, pokrój je, posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłukaj je wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

  • Faszerowane mięsem z serowym sosem

    ...1. Umyte i osuszone bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy pestki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut - dzięki temu z bakłażanów pozbędziemy...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Bakłażan - bogate źródło błonnika

    ...​Znany też pod nazwą oberżyna, jest owocem, a precyzyjniej jagodą. Bakłażan to stały bywalec menu azjatyckich i śródziemnomorskich restauracji.

  • Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych. A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania - cukinię i bakłażan. Udajmy...

  • Bakłażan - warzywo delikatne i smaczne

    Bakłażan, zwany z francuska oberżyną, dobrze komponuje się z ostrą papryką, pomidorami i świeżymi ziołami.

  • Rozmaitości z cukinii

    By urozmaicić smak potraw, część cukinii można zastąpić bakłażanem.

  • Co jeść, by dostarczać dużo błonnika?

    ...wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, a nierozpuszczalny działa jak miotła i eliminuje resztki zalegające w jelitach. Śniadanie Sałatka z pomidorów, czerwonej papryki, bakłażana i dyni, gruboziarniste(...), kasza,  mizeria, lemoniada. Podwieczorek Tarta z owocami, herbata lub koktajl z zielonych warzyw, woda. Kolacja Miska surowych warzyw, woda z cytryną albo papryka faszerowana ryżem i mięsem...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    ...na plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw 1 łyżką oleju rzepakowego lub oliwy. Posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki. Bakłażan faszerowany Ugotuj 1/2 szkl. kaszy jaglanej. Bakłażan przekrój, piecz 20 min w 200 st. Gdy ostygnie, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj 1 posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku, miąższ z bakłażana, smaż 2-3 min. Dodaj kaszę...