• Informacje na temat:

    bagietka w oliwie z oliwek i occie balsamicznym

Przepisy na temat: bagietka w oliwie z oliwek i occie balsamicznym
  • Pomidorowe wieżyczki

    Składniki na cztery porcje: • 4 średniej wielkości pomidory, • 4 duże kulki sera mozzarella, • 3–4 łyżki oliwy z oliwek, • 1 łyżka octu winnego albo soku cytrynowego, • 1 łyżeczka octu balsamicznego, • zioła prowansalskie, • sól, • świeżo mielony czarny pieprz, • kilka listków bazylii do dekoracji...

  • Aromatyczna bruschetta

    Lekka przekąska.

  • Mięso i sos - para idealna

    Takie dania sycą na długo!

  • Sałatka pomidorowo-rukolowa z czosnkowymi grzankami

    Składniki: 150 g bagietki 6 łyżek oliwy z oliwek sól 1 ząbek czosnku 2 pomidory 250 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych 2 pęczki rukoli 250 g sera mozzarella 6 gałązek mięty 150 g jogurtu naturalnego pieprz cukier 2 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Bagietkę pokroić na kromki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażać kromki z obu stron na zloty kolor. Lekko...

  • Kolacje z pięciu stron świata

    ...papryka, - 3 łyżki czarnych oliwek, - 2 łyżki octu balsamicznego, - 6 łyżek oliwy, - 20 listków bazylii, - sól, pieprz, - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów marynowanych w oliwie Przygotowanie(...) g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz, - bagietka Przygotowanie: Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi Składniki: - 6 gruszek, - 6 cebul, - cynamon, - majeranek, - gęś, - sól, - 8 czerstwych bułek, - 600 ml mleka, - 4 jajka(...), - 4-5 łyżek oliwy z oliwek, - 1,2 kg Gnocchi Przygotowanie: Gęś natrzeć solą i pieprzem. Szałwię, rozmaryn i oregano posiekać. 3 cebule i 3 ząbki czosnku obrać, pokroić na duże kawałki i zmieszać...

Artykuły na temat: bagietka w oliwie z oliwek i occie balsamicznym
  • Tosty i tościki

    Tosty po włosku z mozzarellą i szynką Składniki na dwie porcje: 4 kromki czerstwego chleba, 100 g sera mozzarella, 4 plastry szynki (najlepiej parmeńskiej), sól,  pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek(...) się roztopi. Przed podaniem skrop octem balsamicznym. Tosty gajowego z grzybami i tymiankiem Składniki: 20 dag pieczarek (lub duszonych grzybów leśnych), 2 łyżki masła, sól, pieprz, tymianek...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...

  • Buraki w roli głównej

    ...z jednej strony kromki bagietki natrzyj czosnkiem i skrop oliwą z oliwek. Ułóż na nich pokrojonego w grube półksiężyce buraka, zanurzonego wcześniej w occie balsamicznym, a na samym wierzchu plastry sera(...) Gotowane buraki wyśmienicie smakują pokrojone w kostkę z cebulą, doprawione solą, pieprzem, odrobiną miodu, i skropione oliwą z oliwek, ale sprawdzą się równie dobrze z ziemniakami i szczypiorkiem...

  • Na temat oliwy z oliwek powstało wiele mitów. Mówi się, że nie wolno na niej smażyć, a gorzkawy smak oznacza, że się przeterminowała. To oczywiście nieprawda. Warto więc dowiedzieć się, jak właściwie stosować oliwę w kuchni, by pełnymi garściami czerpać z jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Oliwa tłoczona z bardziej dojrzałych oliwek będzie miała łagodniejszy smak, ale mniejszą ilość cennych witamin i polifenoli / materiały prasowe Oliwa jest tłuszczem uniwersalnym kulinarnie - można...

  • Rukola święci triumfy

    ...z puszki (lub sparzonymi, bez skórki, podduszonymi na oliwie). Do pomidorów dodaj kapary, zrumieniony czosnek, sól, pieprz, a po zmieszaniu składników z makaronem wrzuć do dania pokrojoną rukolę ze(...). Obie sałatki serwujemy ze świeżą bagietką, a tuż przed podaniem polewamy sosem winegret: oliwa z oliwek, sok z cytryny lub ocet balsamiczny, sól i pieprz. Bardziej wyszukana wersja to: rukola...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Wszystkie smaki pomidorów

    ...na pizzę (lub mąki chlebowej - np. typ 750), łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych drożdży instant), ok. 200-300 ml wody, 40 ml oliwy z oliwek na wierzch(...) stopniowo wodę. Ma być gładkie i lśniące. Nie powinno się kleić do rąk, ale nie może być zbyt twarde. 2. Uformować z niego kulę, posmarować delikatnie oliwą z oliwek, przełożyć do miski, przykryć...

  • Oliwa z oliwek jest ceniona nie tylko w kuchni. Z uwagi na dużą zawartość składników odżywczych, jest szeroko używana w kosmetyce. Szeroko omawiane są także jej właściwości prozdrowotne. Oliwa z oliwek może mieć zastosowanie nie tylko w kuchni/123rf/PICSEL Wolna od konserwantów i sztucznych substancji ma dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę każdego z nas. Nic dziwnego, że jest jednym z podstawowych składników używanych w tak zwanej diecie śródziemnomorskiej, uważanej za skuteczny sposób na...

  • ...papryka, - 3 łyżki czarnych oliwek, - 2 łyżki octu balsamicznego, - 6 łyżek oliwy, - 20 listków bazylii, - sól, pieprz, - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów marynowanych w oliwie Przygotowanie(...) g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz, - bagietka Przygotowanie: Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać...

  • Co dają nam dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie? Zobaczmy! Już dwie łyżki oliwy poprawiły wyniki badanych.     Fot. 123RF.COM/PICSEL Według badań (1), dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano niemal 200 ochotników, a po 3 tygodniach stosowania stwierdzono korzystne zmiany w składzie krwi. Poziom markerów stresu oksydacyjnego się obniżył, zmniejszył się poziom trójglicerydów, a stosunek cholesterolu HDL...