• Informacje na temat:

    bagietka pita

Przepisy na temat: bagietka pita
  • Crostini z zielonym hummusem i plastrami wegetariańskimi

    Hummus to jedna z najpopularniejszych na świecie past. Ma wiele wersji, ale podstawą wszystkich są ciecierzyca i tahini. Świetnie sprawdza się nie tylko w zestawie z pitą, ale może być wykorzystany jako podstawa pysznych i efektownych przekąsek podczas przyjęć. My polecamy szybkie i łatwe w przygotowaniu crostini z zielonym hummusem i plastrami wegetariańskimi. Wystarczy 20 minut i kilka składników by zachwycić gości kolorowymi mini-kanapkami!

  • Wywodzi się z kuchni arabskiej. Często stanowi dodatek do kebapu lub shoarmy. Można go także wykorzystać do przygotowania kanapek. Przepis podaję na 4 pity.

  • Kuchnia francuska

    ...dnia: - śniadanie (petit-déjeuner): zazwyczaj składa się na nie bagietka (lub inny rodzaj chleba) z dżemem i masłem oraz croissant, do tego pije się kawę lub czekoladę. - obiad (déjeuner): spożywa się...

  • Pita to okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu, jedzone najczęściej z pikantnymi sosami. Podczas pieczenia pęcznieją tworząc naturalną kieszeń na farsz. Obecnie pita najczęściej podawana jest z kebabem. U mnie pitty podane były z sałatką Gyros.

  • Hamburgery i zapiekanki w lekkiej wersji

    ...potnij w plasterki. Na bagietkach rozłóż plastry kurczaka, pomidorki, oliwki i plasterki pieczarek. Wstaw do piekarnika, piecz 15 minut. Posyp serem i piecz, aż ser się rozpuści. Posyp dodatkowo pieprzem(...), kukurydzą, szpinakiem. Posmaruj rozkrojone bułki. Piecz 15 minut w 170°C. Ekspresowa pita Sposób przygotowania 1. Paprykę i umytą, osuszoną kapustę pokrój w paseczki, wymieszaj. Mięso...

  • Jest przepyszne,j dodałam tez gorgonzolę

  • Sałatka indyjska z kurczakiem

    Kolorowa i bardzo smaczna!

  • Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, bo bardzo je lubię i często piekę. Zawsze wychodzą ;D Świetnie pasują do dań typu kebab, gyros czy shoarma i do nadziewania. Idealnym dodatkiem do nich są wszelkiego rodzaju dipy np. tzatziki, dip czosnkowy, czy raita miętowa.

  • Kolacje z pięciu stron świata

    ...g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz, - bagietka Przygotowanie: Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać(...). Frykadelki, kotlety jagnięce, ser nakładać na talerze razem z papryką i krążkami cebuli. Dekorować pokrojoną cytryną, oliwkami i pietruszką. Podawać z sosem. Idealnym dodatkiem będzie chlebek pita. Czas...

  • :) dodatek do zup i nie tylko...

Artykuły na temat: bagietka pita
  • Cała prawda o pieczywie

    Pieczywo - podstawowy składnik codziennego menu w wielu gospodarstwach domowych. W kulturze pojawiał się od czasów pradawnych, przez starożytny Egipt aż do dziś. Wiele narodów ma swoje własne charakterystyczne rodzaje pieczywa, np. turecka pita, hinduski nan czy znana powszechnie francuska bagietka. Polska od wieków słynęła z dobrego chleba. Czy tak jest nadal? Niestety już nie.

  • Po francusku, czyli z umiarem

    Mówisz Francja, myślisz moda i sery. Tak, Francuzki, mimo że jedzą żółte sery, bagietki z białej mąki oraz słodkie desery, są szczupłe. Gdzie tkwi sekret?

  • Pulpety z miętą i sałatką z fety

    .... Przełóż warzywa razem z oliwkami do salaterki. Oprósz je ziołowym pieprzem i polej oliwą.  5. Gotowe chlebki pita podpiecz z obu stron na suchej patelni, a bagietkę pokrój na grube kromki. Podawaj...

  • Ogranicz te produkty. Sprzyjają rakowi

    ​Rezygnacja z pewnych produktów w diecie chroni przed zachorowaniem. Sprawdź, czego wystrzegać się najbardziej?

  • Szybkie reagowanie na pierwsze objawy: czy da się powstrzymać atak przeziębienia lub grypy w zarodku?

    Dorosły człowiek może rozchorować się raz na dwa miesiące, dziecko – nawet co miesiąc, a sezon jesienno-zimowy to okres, który sprzyja zapadaniu na różnego rodzaju infekcje. Jeśli jednak odpowiednio wcześnie zareagujemy, mamy szansę powstrzymać rozwój przeziębienia lub grypy. Jak uchronić się przed tygodniem spędzonym w łóżku?

  • Super żywność po polsku – dieta, która pomoże wygrać z objawami wiosennego przesilenia

    Marzec i kwiecień to te miesiące w roku, kiedy organizm jest szczególnie osłabiony – o objawy przesilenia wiosennego, będącego wynikiem niedoboru witamin, nietrudno. Właśnie w tym czasie potrzebujemy prawdziwego zastrzyku naturalnych składników. Z pomocą przychodzi nam promowana przez gwiazdy fitness – super żywność. My proponujemy ją w wersji po polsku.

  • Sposoby na uniknięcie wzdęć i dyskomfortu po posiłku

    Wzdęcia, uczucie pełności, skurcze jelit, bóle brzucha, przelewanie się w żołądku, a także nadmierne oddawanie gazów. Przestaniesz cierpieć z powodu tych dolegliwości, jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad.

  • Więcej zielonego

    ​Jemy coraz zdrowiej, ale polska dieta ciągle pozostawia wiele do życzenia. Nasze narodowe grzechy to nadmiar czerwonego mięsa, tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego, cukru, soli i stanowczo za mało warzyw. Nowa piramida zdrowego żywienia koryguje te błędy. O tym, jak zawarte w niej wskazówki przenieść do codziennej diety, z jej twórcą, prof. Mirosławem Jaroszem, rozmawia Katarzyna Koper.

  • Bal Sajgoński

    Przez kolorowe szybki owalnych okien kolonialnego budynku Pacharanu migocze zachęcająco kolorowe światło i drżą roztańczone cienie. Płacę taksówkarzowi,...

  • Mamo dorośnij!

    Matka. Jest wzorem kobiecości. Daje poczucie bezpieczeństwa. Dziewczynki marzą, by przyszła do szkoły ładnie ubrana, żeby piekła najlepsze ciasto. Ale są matki, którym źle w tej roli. Ekscentryczki, artystyczne dusze, czują się wolne jak motyl i córkom też nie stawiają granic. Co to znaczy dla dziecka? W relacji z taką mamą więcej jest miłości i zaufania czy pretensji?

Wideo na temat: bagietka pita