• Informacje na temat:

    babki wielkanocne z olejem

Przepisy na temat: babki wielkanocne z olejem
  • Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału

    Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki lub mazurka. Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu.

Artykuły na temat: babki wielkanocne z olejem
  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    .... Będziesz jeszcze zdrowsza! Nie łącz jajek z majonezem. Farsz przyrządzaj, mieszając żółtka z olejem, jogurtem natur., posiekanymi pestkami dyni, ziołami, przyprawami. Danie będzie dla organizmu bombą...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Smakołyki z Podlasia na wielkanocnym stole

    Biała kiełbasa glazurowana Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy, 2 łyżki oleju; glazura: 1/2 szklanki żurawiny, 4 łyżki startego chrzanu, łyżka czystej wódki Przygotowanie: Kiełbasę ponakłuwaj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj jeszcze około 15 min. Wyjmij, przestudź, posmaruj starannie olejem. Przygotowaną kiełbasę włóż do piekarnika...

  • Święta Wielkanocne powodują szybsze bicie serca u pań na myśl o tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Nie masz jeszcze pomysłu na to, czym uraczyć najbliższych? Podpowiemy, jak urozmaicić tradycyjne potrawy i sprawić, by goście oniemieli z zachwytu. Wielkanoc to najważniejsze spośród chrześcijańskich świąt, obchodzone dla upamiętnienia Zmartwychwstania Jezusa. Polska tradycja kulinarna związana z tym świętem jest ogromnie bogata i głęboko symboliczna. W poprzedzającym Wielkanoc okresie...

  • Wielkanoc z Kasią

    Puszyste babki, kruche mazurki, a może pascha? Jakie słodkie przysmaki w tym roku zagoszczą na waszym wielkanocnym stole? Garścią inspiracji na świąteczne ciasta i szczyptą ciekawostek o wielkanocnych tradycjach podzieliła się z nami marka Kasia.

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, żurek i pasztety. Warto zadbać o to, aby na świątecznym stole pojawiły się również drobne przekąski, które uprzyjemnią nam biesiadowanie w gronie rodziny i bliskich Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc dostarcza nam wielu okazji do spotkań z bliskimi. Z pewnością wielu z was w takiej sytuacji zastanawia się nad tym, jakie potrawy zaserwować gościom. Co oczywiste, na naszych stołach pojawią się tradycyjne, świąteczne potrawy takie jak żurek, pasztety lub...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ..., jabłek i jajek, posolić i polać mieszanką z octu i wody. Doprawić olejem i śmietaną. Z czego składa się typowe karynckie wielkanocne śniadanie? Ugotowana i wystudzona kiełbasa Krainerwurst(...) 250 ml kwaśnej śmietany sól 1 łyżka oleju Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrać i drobno posiekać. Chrzan drobno zetrzeć i wymieszać z jajkami, kwaśną śmietaną i olejem. Dodać...

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...