• Informacje na temat:

    babki tarte

Przepisy na temat: babki tarte
  • Babka ziemniaczana

    .... Na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temp. do 200°C, aby wierzch babki ładnie się zrumienił. Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 15 min i dopiero pokrój. Podawaj...

  • Babka cytrynowa

    Aromatyczny wypiek Wincenty Zawadzkiej, którym zachwycały się liczne pokolenia gospodyń.

  • Słodziutka tarta na cieście kokosowym

    ...czekoladą lub lukrem odkrój, resztę połam na kawałki i pokrusz drobniutko,  np. w blenderze. Potem dodaj składniki, które skleją masę. Waniliowy 2 szkl. pokruszonej babki drożdżowej wymieszaj z 2 łyżkami cukru waniliowego. Dodaj 1/2 tabliczki stopionej czekolady (białej lub deserowej). Wymieszaj. Korzenny Pokrusz 20 dag piernika lub babki korzennej. Wymieszaj z 3 łyżkami mielonych migdałów...

  • Babka cytrynowa z lukrem

    Babkę możesz zrobić z pysznym lukrem, lub posypać ją otartą skórką z cytryny.

  • Łatwa babka czekoladowa

    ..., mieszamy. 3. Blachę w kształcie babki dokładnie smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką lub bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Babkę studzimy w piekarniku przy...

  • Babka szafranowa

    ...wierzch babki. Górę wypieku udekoruj kandyzowaną skórka pomarańczową, aby powstała swoista „korona”.

  • Naleśnikowa babka

    Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają naleśniki. W naszym przepisie zrobimy z nich danie wyjątkowe.

  • Babka na popołudnie

    Pachnąca i krucha. Nic, tylko jeść!

  • Morelowa babka Savarin

    Wygląda apetycznie!

  • Babka waniliowa z owocami

    Słodka babka piaskowa, która posmakuje każdemu

Artykuły na temat: babki tarte
  • Babka budyniowa

    ...1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z oboma cukrami na puszystą masę. Następnie dodaj tłuszcz. Zmiksuj, aż składniki się połączą. Wsyp suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką. 2. Formę do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Babka piaskowa

    Korzystasz z mrożonych owoców? Po ich rozmrożeniu koniecznie oprósz je lekko mąką – wchłonie nadmiar wilgoci.

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Babka ziemniaczana

    Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odcedź na sitku, po chwili zlej wodę, a pozostałą na dnie miski skrobię dodaj...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Babka octowa fiołkowa

    ...się połączyć na gładko). Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Formę do babki (z kominem) wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Przelej do niej...

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Babka piaskowa z lukrem i migdałami

    ...1. Jajka wbij do miski. Dodaj szczyptę soli i ubijaj, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. 2. Rozpuść margarynę. Gdy  nieco ostygnie, dodaj  ją do masy jajecznej. 3. Wymieszaj obie mąki  i proszek do pieczenia.  Wsyp do masy i wymieszaj łyżką lub utrzyj mikserem  na małych obrotach. 4. Podziel masę na dwie  części. Do jednej dodaj  kakao i dokładnie wymieszaj. 5. Formę do babki...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...