• Informacje na temat:

    babki pieczone

Przepisy na temat: babki pieczone
  • Babka ziemniaczana

    .... Na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temp. do 200°C, aby wierzch babki ładnie się zrumienił. Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 15 min i dopiero pokrój. Podawaj...

  • Łatwa babka cytrynowa

    ...składniki się połączą.  3. Formę do babki natłuszczamy margaryną, wlewamy doń powstałe ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni "do suchego patyczka". W praktyce będzie o ok. 45-50 min. 4. Cukier puder...

  • Babka marmurkowa

    Delikatny deser, w sam raz do kawy.

  • Babka limonkowa

    Delikatna i smaczna.

  • Orzechowa babka

    Wyśmienita!

  • Babka cytrynowa

    Aromatyczny wypiek Wincenty Zawadzkiej, którym zachwycały się liczne pokolenia gospodyń.

  • Babka cytrynowa z lukrem

    ...godziny. Przed wyjęciem sprawdź, czy ciasto jest już upieczone, nakłuwając je patyczkiem, który powinien być suchy. 4. Przygotuj lukier: przesiany cukier puder ucieraj powoli, wlewając sok cytrynowy...

  • Łatwa babka czekoladowa

    ..., mieszamy. 3. Blachę w kształcie babki dokładnie smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką lub bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Babkę studzimy w piekarniku przy...

  • Babka rumowo-śliwkowa

    ..., za pomocą łopatki łączymy i przelewamy do formy do babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia możemy lekko...

  • Babka szafranowa

    ...wierzch babki. Górę wypieku udekoruj kandyzowaną skórka pomarańczową, aby powstała swoista „korona”.

Artykuły na temat: babki pieczone
  • Delikatna babka piaskowa

    W tym wyjątkowym okresie spędzamy ze sobą więcej czasu. Spróbuj wykorzystać go, aby wspólnie wyczarować w kuchni coś pysznego. Dzieci chętnie upieką i ozdobią np. ciasteczka i muffinki.

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Babka waniliowa

    ...zanieczyszczenia, suszymy. Około 3/4 owoców dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.  3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około godziny...

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Babka szafranowa na drożdżach

    Puszyste, wilgotne z nieoczywistymi dodatkami. Oblane lukrem, przystrojone bakaliami lub cukrem pudrem będą ozdobą stołu wielkanocnego. Wypróbuj pomysł na babkę wielkanocną z szafranem.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Babka budyniowa

    ...1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z oboma cukrami na puszystą masę. Następnie dodaj tłuszcz. Zmiksuj, aż składniki się połączą. Wsyp suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką. 2. Formę do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Babka piaskowa

    Korzystasz z mrożonych owoców? Po ich rozmrożeniu koniecznie oprósz je lekko mąką – wchłonie nadmiar wilgoci.

  • Święta bez mazurka lub piaskowej babki? Wykluczone! Trudno wyobrazić sobie, by w Wielkanoc na naszym stole zabrakło pachnących i smakowitych wypieków. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich, którzy obawiają się o swoje kulinarne umiejętności, uspokajamy - istnieje kilka sprawdzonych pomysłów na to co zrobić, by przygotowywane przez nas ciasta, torty i ciasteczka zachwyciły resztę domowników. Na Wielkanoc upiecz bliskim radość! Przepis to podstawa Choć wydaje się to oczywiste, podstawą udanego wypieku...

Wideo na temat: babki pieczone
  • Krewetki w czosnku z chorizo z ciecierzycą. Smaki prosto z Hiszpanii

    Podróżniczka Agata Dybowska przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania prosto z Hiszpanii. Na stole pojawiły się: pieczone kulki mięsne z ricottą na sosie romesco, krewetki w czosnku z chorizo i ciecierzycą oraz babki migdałowe z figami, daktylami i brandy.

  • Katarzyna Cichopek o wielkanocnych potrawach

    Katarzyna Cichopek zdradziła rodzinne tradycje wielkanocne. Czego nie zabraknie u niej na stole w nadchodzące święta? - Oczywiście jajka w każdej postaci, pieczemy też babkę - powiedziała. Jakie aktorka ma wspomnienia z dzieciństwa związane z Wielkanocą?