• Informacje na temat:

    babki

Przepisy na temat: babki
  • Babka ziemniaczana

    .... Na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zwiększyć temp. do 200°C, aby wierzch babki ładnie się zrumienił. Naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na ok. 15 min i dopiero pokrój. Podawaj...

  • Sprawdzony przepis na "Czekoladowe babki"

  • Łatwa babka cytrynowa

    ...składniki się połączą.  3. Formę do babki natłuszczamy margaryną, wlewamy doń powstałe ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni "do suchego patyczka". W praktyce będzie o ok. 45-50 min. 4. Cukier puder...

  • Ostre babki - słowa mówią same za siebie...

  • Łatwa babka czekoladowa

    ..., mieszamy. 3. Blachę w kształcie babki dokładnie smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką lub bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Babkę studzimy w piekarniku przy...

  • Od kilku dni córki męczyły mnie o kokosanki, zrobiłam :) ze zwykłej babki i polewy kakaowej obsypane wiórkami kokosowymi. Wyszły bardzo smaczne.

  • Babka szafranowa

    ...wierzch babki. Górę wypieku udekoruj kandyzowaną skórka pomarańczową, aby powstała swoista „korona”.

  • Smaczny pomysł na "Babki z makiem"

  • Babka rumowo-śliwkowa

    ..., za pomocą łopatki łączymy i przelewamy do formy do babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Pod koniec pieczenia możemy lekko...

  • Wypróbowany przepis na "Babki z sosem"

Artykuły na temat: babki
  • Babka płesznik

    Małe, gładkie i połyskujące nasionka przybierają różne odcienie: od jasno- do ciemnobrunatnych. Ich bazą jest śluz zawarty w łupinie nasiennej oraz białko i tłusty olej. Nasionka babki płesznika mogą być z powodzeniem stosowane już u niemowląt i małych dzieci. Najważniejsze, by nie spożywać ich na surowo - niestrawione przechodzą z treścią pokarmową do dalszych odcinków jelit, powodując...

  • Babka waniliowa

    ...zanieczyszczenia, suszymy. Około 3/4 owoców dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.  3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około godziny...

  • Babka budyniowa

    ...1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z oboma cukrami na puszystą masę. Następnie dodaj tłuszcz. Zmiksuj, aż składniki się połączą. Wsyp suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką. 2. Formę do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz...

  • Babka waniliowo-bananowa

    ..., delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy na 5 minut w chłodne miejsce.  3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 45-55 minut w 175ºC. Ciasto 10 minut studzimy w formie, a następnie wyjmujemy z blachy i ustawiamy na metalowej kratce, żeby całkowicie ostygło. Wierzch babki możemy ozdobić waniliowym lukrem. Ciasto...

  • ​Babka zwyczajna ma zupełnie niezwyczajne właściwości. Sprawdź!

    .... Profilaktyczne picie naparów z babki zwyczajnej, czy jedzenie jej w formie sałatki, może również poprawić funkcjonowanie naszego układu trawiennego. Dodatkowo babka zwyczajna jest cennym źródłem(...) z babką zwyczajną? Wiosną, kiedy liście babki zwyczajnej są delikatne, można wykorzystywać je do sałatek lub zielonych koktajli. Babka wspomoże detoksykację oraz złagodzi - jeśli istnieją - stany...

  • Babka płesznik: Usprawnia metabolizm

    ...połyskliwe o podłużnym kształcie, odrobinę mniejsze od ziaren siemienia lnianego.   Błonnik - niezaprzeczalny atut   Podstawowym atutem babki płesznik jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego(...) pokarmowego.  Jak ją jeść?   Dla optymalnego wykorzystania właściwości babki płesznik nasiona warto zalać niewielką ilością wrzątku. Pod wpływem wilgoci wytworzą śluz, wtedy (najlepiej po kilku...

  • Babka octowa fiołkowa

    ...się połączyć na gładko). Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Formę do babki (z kominem) wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Przelej do niej...

  • Babka płesznik na zaparcia

    ...babki płesznik zalej letnią wodą. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Pij dwa lub trzy razy dziennie.  Nasiona babki albo gotowy proszek w saszetce możesz dodawać też do sałatek, koktajli owocowych, warzywnych, jogurtu, kefiru - nie więcej jednak niż trzy łyżki dziennie.  Ważne, za każdym razem, kiedy pijesz kleik albo jesz potrawę z nasionami babki płesznik, popijaj ją szklanką wody. To wzmocni...

  • Waniliowa babka z ananasami

    ...babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 50-55 minut w 175ºC. Ciasto studzimy 10 minut w blasze, następnie wykładamy na metalową kratkę, aby(...) ananasa kroimy na mniejsze części. Bitą śmietanę przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ozdobne porcje na wierzchu babki. Do każdej wciskamy cząstkę ananasa i odstawiamy ciasto...

  • Babka lancetowata na męczący kaszel

    Skutecznie łagodzą także suchy kaszel (nawet ten u palaczy) oraz chrypkę.  Syrop na przeziębienie  Pięć garści suszonych liści babki zalej wodą tak, aby ziele nie przywierało do  naczynia, dodaj 350 g brązowe - go cukru i 350 g miodu pszczelego. Następnie postaw naczynie ma małym ogniu, ciągle mieszając. Podgrzewaj aż powstanie gęsty płyn.  Przecedź i przelej do słoika. Zażywaj po łyżce...

Zdjęcia na temat: babki
Wideo na temat: babki