• Informacje na temat:

    babka ziemniaczana gotowane ziemniaki

Przepisy na temat: babka ziemniaczana gotowane ziemniaki
  • Ziemniaczane specjały

    Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Możesz do woli wybierać w przepisach na babki i kluski. A ich przygotowanie wcale nie jest trudne!

  • bardo smaczne danie z ziemniakow.

  • Ziemniaczane specjały

    Ziemniaki smakują dobrze nie tylko w parze z kotletem. Możliwości ich podania aż trudno zliczyć. Wystarczy trochę niedrogich dodatków i aromatycznych przypraw, by zmienić je w pyszne obiadowe danie!

  • Moja ulubiona wersja babki ziemniaczanej - idealnie smakuje podana z sosem pieczarkowym

  • Szybkie ciasta ziemniaczane

    .... Przykryj je ściereczką, odstaw na 20 minut.  2. Ziemniaki obierz, gotuj 15 min w osolonej wodzie. Wyjmij, pokrój w kostkę. Migdały posiekaj, zrumień na suchej patelni. Przypraw solą, pieprzem i gałką(...).  4. Strudel ułóż na natłuszczonej blasze. Posmaruj olejem. Piecz 20 min w 180°C. Podaj z sosem z papryki: 4 papryki upiecz, obierz, zmiksuj z 1/4 szkl. oliwy. Przypraw solą i chili. Babka kresowa...

  • Babka zawsze dobra .

  • Menu gwiazd - mule w mleku kokosowym, sałatka ziemniaczana i tadżin

    ...gotowane ziemniaki, albo ryż. Stawiamy garnek na wolnym ogniu i gotujemy około 40 minut. "Wychodzi pyszne danie gulaszowe" - zapewnia Kotys. A co na deser? "Putinówki". Drożdżowe babki z pieczonym(...) zawsze są odpowiednie. Z kolei swojska sałatka ziemniaczana, to rodzinny przysmak Ewy Wachowicz. "Pamiętam, jak w moim domu przygotowywało się najprostszą i najsmaczniejszą sałatkę ziemniaczaną. Gdy po...

  • Babkę ziemniaczaną można podać jako dodatek do mięsa. Bardzo dobra jest też sama z dodatkiem ketchupu, śmietany ewentualnie z sosem czosnkowym.

  • Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

    Żurek z twarogiem lub z uszkami, sałatka warstwowa lub ziemniaczana z sosem ranczerskim i smaczna babka z dodatkiem majonezu bez jajek – brzmi tradycyjnie a jednak nieco inaczej niż zwykle. Dania, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie, odświętnie... a czasem nietuzinkowo.

  • Międzynarodowa kariera andyjskiej bulwy, która dotarła do Polski bardzo dawno temu, ma się świetnie. Także dlatego, że pyra była podstawą w kuchni wszystkich praktycznie zamieszkujących Polskę narodowości. Dzisiejszy przepis dość luźno pochodzi od tradycyjnej żydowskiej potrawy zwanej kugel. Ziemniaczana babka z cebulką wypiekana w piecu z dodatkiem skwarek lub kaczego mięsa zadomowiła się także w polskiej kuchni. Warto ją propagować dlatego dzisiejszy przepis to babka ziemniaczana podana z...

Artykuły na temat: babka ziemniaczana gotowane ziemniaki
  • Wyczarowane z ziemniaków

    Ziemniaki nie muszą być tylko dodatkiem do obiadu. Można z nich przygotować mnóstwo pysznych i oryginalnych potraw.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Smakołyki z ziemniaka

    Można z nich przygotować dziesiątki różnych potraw. Ziemniaki nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia. Mają pięć razy mniej kalorii niż makaron i są bardzo zdrowe.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...przygotowuje się zwykły gulasz - najpierw mięso trzyma się w marynacie z czerwonym winem, potem dodaje się zioła, warzywa, ziemniaki i przez dwie, trzy godziny się dusi. To chyba było to. Udało się nakarmić(...). Rozgotowane warzywa to nasza narodowa specjalność. - Tak, Polacy rozgotowują, my próbujemy tego nie robić. Ale sporo się zmieniło w naszej kuchni w ciągu ostatnich dwudziestu lat. - To prawda, na...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Wesele bez mięsa?

    ...posmakują rozmaitych marynowanych warzyw (mogą być własnoręcznie przygotowane przez państwa młodych - to nada przyjęciu osobisty charakter), domowego chleba, a także pierogów, gołąbków lub babki(...) śmietanka kokosowa, czekolada lub budynie gotowane na sokach owocowych. Najpopularniejszym dodatkiem są owoce. Takie torty zazwyczaj występują w wersji naked, czyli takiej, gdzie widoczne są warstwy kremu...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Wigilijne kulinarne wariacje

    ...pupance, zwane też u Słowaków i Łemków bubalkami, choć łemkowskie nieco się różnią sposobem wykonania. Na Słowacji są to kuleczki z ciasta drożdżowego wcześniej ugotowane w wodzie, a później zalane...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...