• Informacje na temat:

    babka z sernikiem

Przepisy na temat: babka z sernikiem
Artykuły na temat: babka z sernikiem
  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    .... Ta babka miała inny smak niż dzisiejsze babki. W domu na święta zawsze musiały stać w wazonie bazie i żonkile - kupowałyśmy je z mamą na rynku w Toruniu. Z dzieciństwa pamiętam też pisanki malowane...

  • Szarlotki wcale nie ograniczają się do tych z ciastem kruchym lub francuskim. Jabłka można zapiekać pod biszkoptową kołderką i na spodzie z piernika, nie mówiąc o wigilijnych babkach jabłkowo-makowych czy prostych, niedzielnych plackach dla całej rodziny. Nie inaczej z sernikami, od wiedeńskich przez krakowskie, od pieczonych po zimne desery... Poza dziesiątkami przepisów autorki podają wiele...

  • Krol sernik czyli ostatni swiateczny kulinarny akcent w tym roku

    Upieklam go w Wielki Piatek popoludniu ale nie mialam juz czasu wchodzic na dzienniki, swieta byly wiec zamieszczam przepis dopiero dzisiaj, z drobna nostalgia...

  • ...robicie takie prawdziwe swieta? z kielbasami, zurami, mazurkami i sernikami? my w tamtym roku cudownie sie bawilismy w trojke. zrobilam z malina sliczny, kaimakowy mazurek. byly pisanki i baranek z ciasta jak piaskowa babka. w tym roku przyjezdza moja mama. nie leci. przyjezdza, zeby moc zrobic prawdziwe polskie swieta: zur, kielbasy, wedliny, serniki, mazurki: z bialej czekolady, marcepanowy...

  • Dorota Świątkowska „Moje wypieki na 4 pory roku”

    Najsłodsza blogerka kulinarna, Dorota Świątkowska, powraca z kolejną porcją przepisów na najlepsze wypieki. „Moje wypieki na 4 pory roku” wydane przez Egmont to zbiór kilkudziesięciu pomysłów na słodkości odpowiednie na każdą porę roku. To już piąty tytuł w kolekcji autorki bloga mojewypieki.com.

  • Moje wypieki na 4 pory roku, Dorota Świątkowska

    Najsłodsza blogerka kulinarna, Dorota Świątkowska, powraca z kolejną porcją przepisów na najlepsze wypieki. „Moje wypieki na 4 pory roku” wydane przez Egmont to zbiór kilkudziesięciu pomysłów na słodkości odpowiednie na każdą porę roku. To już piąty tytuł w kolekcji autorki bloga mojewypieki.com. Książka dostępna w księgarniach Empik na terenie całego kraju oraz na stronie Egmont.pl

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    Chociaż coraz częściej chodzimy do restauracji, gdzie kosztujemy egzotycznych i wymyślnych potraw, w domowej kuchni raczej trzymamy się tego, co znamy z dzieciństwa, czyli tradycyjnych, polskich dań. Niestety większość z nich nie wpisuje się w zasady zdrowego żywienia…

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne świąteczne śniadanie potrafi dostarczyć nam... 1500 kcal! A to przecież dopiero początek rodzinnego biesiadowania... Znamy jednak sposoby, by potrawy, nic nie tracąc ze smaku, zgubiły mnóstwo kalorii, tłuszczu i cholesterolu!

  • ​Babcia, mama, córka. Wsparcie przez pokolenia

    Choć często się ze sobą nie zgadzamy, gdyż różni nas na przykład postrzeganie kwestii małżeństwa, kariery czy wychowania, to jednak staramy się nawzajem rozumieć i wspierać. Choć dzielą nas różnice pokoleniowe, córki, mamy i babcie łączą wartości nie do przecenienia: więzy krwi i kobieca solidarność.