• Informacje na temat:

    babka z sera

Przepisy na temat: babka z sera
  • Wielkanocna babka ziemniaczana

    ...warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

  • Pyszna i wilgotna babka czekoladowa z serem

  • Ziemniaczane specjały

    Kresowa babka kartoflana z boczkiem Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, opłucz, potem zetrzyj na tarce o małych otworach, jak na placki ziemniaczane. Jeśli do babki używasz młodych ziemniaków, dobrze je odciśnij.  2. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do startych ziemniaków. Dołóż śmietanę. Wsyp obie mąki oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę (do smaku...

  • Pyszna babka z młodych ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej i boczku

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    ..., 1 jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 100 g sera żółtego (opcjonalnie), kilka gałązek natki pietruszki, odrobinę oleju. Z patisonów odcinamy "czapeczki" i łyżeczką wydrążamy środki. Mięso podsmażamy(...) prowansalskimi. Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone wcześniej patisony. Można na wierzchu położyć cienki plasterek sera żółtego, lecz osoby pragnące "odchudzić" to danie, mogą z niego...

  • Zdrowy deser, babka owocowa z winogronem, malinami, borówkami, serem oraz z nasionkami chia.

  • Zdrowy początek udanego dnia!

    Jakie powinny być idealne produkty śniadaniowe? Pożywne, bogate w wartościowe składniki odżywcze, szybkie i wygodne w przygotowaniu oraz oczywiście smaczne! Wiele osób nadal najczęściej wybiera na poranny posiłek najprostszą kanapkę z serem czy wędliną, a przecież śniadania mogą być dużo bardziej różnorodne, zdrowe, a przy tym pyszne. Sante podsuwa pomysły, po jakie produkty warto sięgać po przebudzeniu i jak je wykorzystać w kuchni.

  • Po co ziemniaki gotować osobno, można to połączyć razem z mięsem.

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem(...) z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebulki. Okolica ta słynie także z kaszy gryczanej, stąd gryczaki - pierogi z jej dodatkiem. Spróbujmy także sera podpuszczkowego z dodatkiem cebulki oraz pysznej zupy...

  • Robię ją bardzo rzadko bo domownicy za nią nie przepadają. Ja lubię bardzo, zwłaszcza na następny dzień pokrojoną w grube plastry i zrumienioną na maśle.

Artykuły na temat: babka z sera
  • Komosa ryżowa w świątecznym menu

    ..., paczka rukoli, duża gruszka, garść orzechów włoskich, połowa opakowania sera typu feta, jedna pomarańcza, dwa kiszone czerwone buraki, łyżka musztardy, łyżeczka miodu i sok z połówki cytryny...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Czym łagodzić kaszel palacza?

    ...szklanki. Babka lancetowata ma dużo śluzu, działa wykrztuśnie i goi podrażnioną błonę śluzową. Inhalacja Z tymianku. Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez 15(...) 4 razy w miesiącu. Kurkuma Wystarczy 1/4 łyżeczki dziennie. Dodawaj ją do białego sera, jogurtu, sosów, marynat, sałatek z warzyw strączkowych, ziemniaków, warzyw korzeniowych lub ryżu...

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

  • Obniżamy cholesterol

    Zrobiłaś badanie krwi i jego wynik jest alarmujący? W każdej chwili możesz to poprawić. Wystarczy tylko zmienić nawyki żywieniowe.

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Wyczarowane z ziemniaków

    Gnocchi Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 20-30 dag mąki pszennej, 1 jajko, sól, 10 dag boczku, 2-3 łyżki startego sera żółtego np. parmezan, 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła. Ziemniaki(...) olej oraz masło i podsmaż gnocchi. Kluseczki polej skwarkami i posyp startym serem.Danie doskonałe jest także podane na zimno. Babka ziemniaczana Składniki na 6-8 porcji: 1 i 1/2 kg ziemniaków...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    .... Ta babka miała inny smak niż dzisiejsze babki. W domu na święta zawsze musiały stać w wazonie bazie i żonkile - kupowałyśmy je z mamą na rynku w Toruniu. Z dzieciństwa pamiętam też pisanki malowane(...) człowieka i jego przestrzeni. Mam nadzieję, że dla moich córek też będzie fundamentem. Dlatego tak dbam o tradycję i o te wszystkie rytuały. Bo co ja pamiętam z dzieciństwa? Kręcenie sera, rozmowy...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...