• Informacje na temat:

    babka z maślanki

Artykuły na temat: babka z maślanki
  • Wielkanoc bez glutenu

    ...supermarkecie jak Tesco, Carrefour bądź  Frisco. Opinie  o najsmaczniejszych ciastach bezglutenowych znajdziesz na blogach kulinarnych. 1. Babka marchewkowa bezglutenowa Składniki: ● 120 g marchewki(...) masła orzechowego • 1 jajko • 5 suszonych moreli • pół łyżeczki sody oczyszczonej • 3 łyżki maślanki • 1 łyżeczka cukru (możesz też użyć fruktozy lub ksylitolu) Jak to zrobić? Zmiksuj ciecierzycę na...

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...z podwójnej ilości mieszanki, przecedzony zabrać w termosie do pracy i popijać go sobie w ciągu dnia. Napój regenerujący wątrobę - babka płesznik z ostropestem : łyżeczka mielonych nasion babki(...). Z kolei babka płesznik to doskonałe źródło błonnika, który wspomaga oczyszczanie wątroby. Wsyp do szklanki po łyżeczce mielonych ziół, następnie zalej je ciepłą wodą. Wymieszaj, poczekaj aż napój...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Czy to żółtaczka pokarmowa?

    ..., seler. Wystrzegaj się ciężkostrawnej papryki czy fasoli, rzodkiewek, cebuli, warzyw kapustnych. Jedz chudy nabiał -  kefiry, twarożki, maślanki, jogurty oraz jajka na miękko (te "na twardo" trudniej...

  • Pani Mariola wygrała drugą edycję konkursu z okazji 10 urodzin Smakera. Z tej okazji postanowiliśmy ją lepiej poznać. Fot. archiwum prywatne/ Kuchmariola63 Przepisy pani Marioli z pewnością kojarzy kazdy użytkownik Smakera. To właśnie dzięki niej nieustannie poznajemy nowe przepisy na domowe wędliny oraz wyjątkowo smaczne nalewki. Ponadto, profil pani Marioli to również nieskończone źródło fantastycznych pomysłów na tradycyjne obiady, sałatki oraz wyjątko smaczne ciasta. O jej pasji możecie...

  • Styl życia i czynniki wpływające negatywnie na jelita

    ...i szybki sposób wpłynąć na poprawę własnej mikroflory jelitowej wystarczy sięgnąć po dwa rodzaje produktów. Pierwsze - to kiszonki i fermentowane produkty mleczne (kefiry, maślanki). Dzięki wysokiej...

  • Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego nasza redakcja postanowiła sprawdzić co pojawi się na świątecznym stole Michela Morana oraz kilku znanych blogerek. Fot. materiały prasowe Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Kenwood. Głównym prowadzącym był Michel Moran - ambasador marki, znany wam chociażby z show Masterchef. Swoimi świątecznymi przepisami podzieliły się z nami również popularne blogerki. Kulinarne wskazówki Przedświąteczne spotkanie...

  • Jesteś tym, co jesz, czyli jak jedzenie wpływa na nasz nastrój i samopoczucie

    Lactobacillus i Bifidobacterium, np. fermentowane produkty mleczne takie, jak jogurty, maślanki, a także kiszonki. Jednak jeszcze większe znaczenie mogą mieć prebiotyki, substancje, które stymulują rozwój...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...