• Informacje na temat:

    babka z makiem na białkach

Przepisy na temat: babka z makiem na białkach
  • Babka cytrynowa

    Aromatyczny wypiek Wincenty Zawadzkiej, którym zachwycały się liczne pokolenia gospodyń.

  • Babka "piegusek"

    Możesz podać ją z lodami.

  • Migdałowa babka z czereśniami

    Na rodzinne popołudnie

  • Babka babuni

    Wygląda pięknie na świątecznym stole, a smakuje jeszcze lepiej. Wielkanocna babka jest jedyna w swoim rodzaju. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć domowników.

  • Składniki: 1 kostka masła lub margaryny (25dag), 1 szklanka cukru, 10 czubatych łyżek mąki, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 4-5 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Ziemniaczane specjały

    Kresowa babka kartoflana z boczkiem Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, opłucz, potem zetrzyj na tarce o małych otworach, jak na placki ziemniaczane. Jeśli do babki używasz młodych ziemniaków, dobrze je odciśnij.  2. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do startych ziemniaków. Dołóż śmietanę. Wsyp obie mąki oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę (do smaku...

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    ...i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki? Najlepiej odbierając kurczaczkom monopol na puszystość – jak to zrobić?

  • Szybkie wypieki

    Klasyczna babka 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wyciskamy z cytryn sok, przelewamy go do szklanki (jeśli chcemy zrobić polewę, 1/3 soku odstawiamy na później), a skórki ścieramy na małych oczkach tarki. 2. Masło ucieramy w dużej misce z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie cytrynowe skórki, sok...

  • Szafranowy drożdżowiec

    Rozpływa się w ustach!

  • Karnawałowe wypieki

    Podwójna przyjemność na powitanie Nowego Roku – tradycyjne ciasta plus odświętne dodatki. Taki zestaw zaskoczy domowników i gości wyjątkowym smakiem i apetycznym wyglądem.

Artykuły na temat: babka z makiem na białkach
  • Babka piaskowa

    Korzystasz z mrożonych owoców? Po ich rozmrożeniu koniecznie oprósz je lekko mąką – wchłonie nadmiar wilgoci.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Babka kakaowa z czekoladową polewą

    Ten deser nie jest trudny w wykonaniu, a smakuje przepysznie.

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Babki godne cesarza!

    O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje m.in. fakt, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • 25 dkg mąki; 4 dkg drożdży; szklanka mleka; 10 dkg masła; 10 dkg cukru; 10 dkg migdałów; pół laski wanilii; 3 jajka.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Babka na medal

    Babka gotowana Składniki na 12 porcji: po szklance mąki ziemniaczanej i pszennej, szklanka cukru, kostka margaryny, łyżka stołowa proszku do pieczenia, 4 duże jajka lub 6 małych, 20 ml spirytusu(...) kolejnych składników powinno upłynąć 30 minut. Przygotowanie: 90 minut Porcja: 272 kilokalorii Babka marmurkowa Składniki na 10 porcji: tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady, 12 dag miękkiego masła...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....